www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Popravila matične plošče
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Prispevkov: 14354
Aktiv.: 92.19
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 16, 2014 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čipa na matični in na ebay-u nista enaka. Zamenjava ni mogoča. Bo treba poiskati kaj drugega.
_________________
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemen40
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 15:55
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.26
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 16, 2014 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S57KSL je napisal/a:
Možna rešitev je tudi PCI ali PCI Express mrežna kartica.


To mi je poznano, samo vseeno ta "skurjen" čip na matični blokira, da bi se sploh zagnala. V prihodnje bi bilo najbolje že vnaprej vstaviti in uporabljati PCI LAN kartico, ki jo enostavno zamenjaš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Prispevkov: 668
Aktiv.: 4.29
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 16, 2014 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klemen40 je napisal/a:
S57KSL je napisal/a:
Možna rešitev je tudi PCI ali PCI Express mrežna kartica.


To mi je poznano, samo vseeno ta "skurjen" čip na matični blokira, da bi se sploh zagnala. V prihodnje bi bilo najbolje že vnaprej vstaviti in uporabljati PCI LAN kartico, ki jo enostavno zamenjaš.

Če ta čip blokira delovanje matične, potem ga samo odstrani (lahko z skalpelom) in vstavi novo mrežno kartico, kot ti je S57KSL predlagal. Seveda je treba paziti, da ne poškoduješ tiskanine na matični plošči.

_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemen40
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 15:55
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.26
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 16, 2014 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem prepričan, če upam sam odstraniti ta čip, ko je vse tako na mini. Če dobro gledam na plato - fotografijo, so desno od čipa tudi te povezave do čipa nekaj črne - temnejše kot pri sosedjem. Ali je potem tudi to lahko v stiku ?

http://shrani.najdi.si/?2N/vv/12rdA7c9/cip-mrezne.jpg


Nazadnje urejal/a klemen40 Pon Nov 17, 2014 3:35 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1059
Aktiv.: 14.73
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klemen40 je napisal/a:
S57KSL je napisal/a:
Možna rešitev je tudi PCI ali PCI Express mrežna kartica.

To mi je poznano, samo vseeno ta "skurjen" čip na matični blokira, da bi se sploh zagnala. V prihodnje bi bilo najbolje že vnaprej vstaviti in uporabljati PCI LAN kartico, ki jo enostavno zamenjaš.

Kako pa veš, da ti ravno ta lan čip (88e8056-nnc1) blokira zagon plate ?
Lahko je še 100 drugih razlogov, da plata ne štarta.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemen40
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 15:55
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.26
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
klemen40 je napisal/a:
S57KSL je napisal/a:
Možna rešitev je tudi PCI ali PCI Express mrežna kartica.

To mi je poznano, samo vseeno ta "skurjen" čip na matični blokira, da bi se sploh zagnala. V prihodnje bi bilo najbolje že vnaprej vstaviti in uporabljati PCI LAN kartico, ki jo enostavno zamenjaš.

Kako pa veš, da ti ravno ta lan čip (88e8056-nnc1) blokira zagon plate ?
Lahko je še 100 drugih razlogov, da plata ne štarta.


Predvidevam in upam, da je posredni udar strele preko mrežne uničil le ta čip in naj bi v primeru popravila plošča spet delovala. Plošča sicer pokaže napajanje, lučke se prižgejo, vendar do zagona ne pride.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S57KSL
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52
Prispevkov: 180
Aktiv.: 2.28
Kraj: Slov. Konjice

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V takem primeru je pa najbolje seveda po tem, ko smo poskusili z drugim napajalnikom in mogoče še pomnilnikom, ploščo shraniti v okrogli fascikel in kupiti novo ter razmisliti o vgradnji prenapetostne zaščite v hišno inštalacijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Prispevkov: 14354
Aktiv.: 92.19
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klemen40 je napisal/a:
Predvidevam in upam, da je posredni udar strele preko mrežne uničil le ta čip in naj bi v primeru popravila plošča spet delovala. Plošča sicer pokaže napajanje, lučke se prižgejo, vendar do zagona ne pride.

Ja tudi to se lahko zgodi. Tudi popravljanje tega je smiselno, vendar z nekaj pridržki.

Plošča, ki jo je povohala strela ni nekaj kar bi hotel imeti. Je namreč nezanesljiva. Kristalna struktura silicijevih čipov je poškodovana. Kljub temu, da zadeva trenutno še deluje pa je le stvar časa kdaj bo prišlo do odpovedi. Pri tem sploh ni pomembno ali je čip v delovanju ali ne.

Taka plata je torej primerna za učenje vseh vrst - začne se že pri odstranjevanju ćipa. Pozneje pa se lahko z njo igramo do onemoglosti, brez da bi nas skrbelo, da bi kaj uničili, saj se stvari, ki so uničene ne da uničiti ponovno. Mr. Green

Ne vem sicer kako huda plata je ta, ki bi jo ti popravljal, ampak moja ponudba je sledeča:

-Prideš do mene s to ploščo.
-priskrbim elektroniko na kateri boš naredil ene 5 vaj jemanja podobnega čipa z elektronike.
-vzameš čip s plate in zadevo lahko preizkusiš - mogoče pa oživi.
-v vsakem primeru dobiš eno delujočo ploščo, ki bo uporabna za delavniški računalnik.

Vzemi ali pusti.

_________________
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemen40
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 15:55
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.26
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S57KSL je napisal/a:
V takem primeru je pa najbolje seveda po tem, ko smo poskusili z drugim napajalnikom in mogoče še pomnilnikom, ploščo shraniti v okrogli fascikel in kupiti novo ter razmisliti o vgradnji prenapetostne zaščite v hišno inštalacijo.


Prenapetostna zaščita, to je pa druga zgodba. Se pravi dva računalnika sta bila na "SurgeMaster" vtičnici, vendar prenapetost ni prišla po elektriki. Oba računalnika sta bila priključena na isto mrežno stikalo. Prvi je bil vklopljen in še sedaj deluje, drugi izklopljen in je potegnil prenapetost zaradi udara strele v bližnjem gozdu. Tako da ja, prenapetost je šla skozi modem - ruter in preko mrežnega stikala, na samo en računalnik. V poštev bi verjetno prišla le neka zaščita za omrežje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemen40
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 15:55
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.26
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
klemen40 je napisal/a:
Predvidevam in upam, da je posredni udar strele preko mrežne uničil le ta čip in naj bi v primeru popravila plošča spet delovala. Plošča sicer pokaže napajanje, lučke se prižgejo, vendar do zagona ne pride.

Ja tudi to se lahko zgodi. Tudi popravljanje tega je smiselno, vendar z nekaj pridržki.

Plošča, ki jo je povohala strela ni nekaj kar bi hotel imeti. Je namreč nezanesljiva. Kristalna struktura silicijevih čipov je poškodovana. Kljub temu, da zadeva trenutno še deluje pa je le stvar časa kdaj bo prišlo do odpovedi. Pri tem sploh ni pomembno ali je čip v delovanju ali ne.

Taka plata je torej primerna za učenje vseh vrst - začne se že pri odstranjevanju ćipa. Pozneje pa se lahko z njo igramo do onemoglosti, brez da bi nas skrbelo, da bi kaj uničili, saj se stvari, ki so uničene ne da uničiti ponovno. Mr. Green

Ne vem sicer kako huda plata je ta, ki bi jo ti popravljal, ampak moja ponudba je sledeča:

-Prideš do mene s to ploščo.
-priskrbim elektroniko na kateri boš naredil ene 5 vaj jemanja podobnega čipa z elektronike.
-vzameš čip s plate in zadevo lahko preizkusiš - mogoče pa oživi.
-v vsakem primeru dobiš eno delujočo ploščo, ki bo uporabna za delavniški računalnik.

Vzemi ali pusti.


Plošča je bila včasih huda, ker so pa matične s podnožjem 1366 redke imajo pa še danes previsoko ceno. Prav zato poskušam, če bi jo lahko oživil, za v smeti bo tako vedno dobra.

Hvala za spodnjo ponudbo, bom razmislil, če bi to res poskusil sam, če bi bila le malo bližje, se javim, če se odločim......
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Domenius
Član
Član



Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Prispevkov: 1188
Aktiv.: 7.63
Kraj: Trbovlje, LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klemen40 je napisal/a:
S57KSL je napisal/a:
V takem primeru je pa najbolje seveda po tem, ko smo poskusili z drugim napajalnikom in mogoče še pomnilnikom, ploščo shraniti v okrogli fascikel in kupiti novo ter razmisliti o vgradnji prenapetostne zaščite v hišno inštalacijo.


Prenapetostna zaščita, to je pa druga zgodba. Se pravi dva računalnika sta bila na "SurgeMaster" vtičnici, vendar prenapetost ni prišla po elektriki. Oba računalnika sta bila priključena na isto mrežno stikalo. Prvi je bil vklopljen in še sedaj deluje, drugi izklopljen in je potegnil prenapetost zaradi udara strele v bližnjem gozdu. Tako da ja, prenapetost je šla skozi modem - ruter in preko mrežnega stikala, na samo en računalnik. V poštev bi verjetno prišla le neka zaščita za omrežje.


Obstajajo tudi prenapetostne zaščite za LAN, TV in telefonski kabel (poleg 230V), vse v enem ohišju. Imam dve taki, za 1x brez problemov pa je že dobro treskalo.

_________________
It's electric!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1059
Aktiv.: 14.73
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti je šel router/modem potem je res velika verjetnost, da ti je šlo naprej po utp kablu v ta mrežni chip ali komponente, ki so vmes. Sicer se navadno tudi vidi, če je kje na kakam elementu črna pikica kot preboj od strele. Podborno preglej še ostale dele plate.
Jaz bi še naredil Clear Cmosa. Mogoče je plata samo zablokirala.
Clear Cmosa naredi takole.
Obvezno izštekaj 220V~ kabel iz napajalnika in vklopi komp na tipko za vklop, da se razelektrijo vsi kondenzatorji.
Nekje poleg baterije je navadno jumper, ki ga prestaviš iz pozicije 1-2 na 2-3 (ClrCms) za nekaj 10 sek., nato ga prestaviš nazaj v original pozicijo, vklopiš 220V~ kabel in vklopiš komp.
Če bi povedal točno oznako plate je lažje najti navodila zanjo.
Poročaj.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemen40
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 15:55
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.26
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Če ti je šel router/modem potem je res velika verjetnost, da ti je šlo naprej po utp kablu v ta mrežni chip ali komponente, ki so vmes. Sicer se navadno tudi vidi, če je kje na kakam elementu črna pikica kot preboj od strele. Podborno preglej še ostale dele plate.
Jaz bi še naredil Clear Cmosa. Mogoče je plata samo zablokirala.
Clear Cmosa naredi takole.
Obvezno izštekaj 220V~ kabel iz napajalnika in vklopi komp na tipko za vklop, da se razelektrijo vsi kondenzatorji.
Nekje poleg baterije je navadno jumper, ki ga prestaviš iz pozicije 1-2 na 2-3 (ClrCms) za nekaj 10 sek., nato ga prestaviš nazaj v original pozicijo, vklopiš 220V~ kabel in vklopiš komp.
Če bi povedal točno oznako plate je lažje najti navodila zanjo.
Poročaj.

Ni šel ne modem, ne ruter, ne stikalo, preko katerih je šla prenapetost in izbrala levi računalnik oziroma njegovo plato. Ponastavitev plate sem že naredil takoj in brez uspeha. Plata ima dve mrežni in na novo sem ugotovil, da je bil nekoč en čip že odstranjen zaradi podobne težave in je sedaj po vsej verjetnosti "umrl" tisti poleg njega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1059
Aktiv.: 14.73
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2014 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj je bolj jasno, ker se mi je zdelo, da je spodaj en čip odstranjen. Katera plata je to?
Jaz bi izkoristil VolkD-jevo ponudbo "brezplačnega kosila", da odstraniš čip in bo kojci jasno. Če plata štarta brez njega potem je najboljše, da nabaviš pci ali pcie lan kartico za nekaj EUR in disejblaš v biosu integrirano mrežno, čeprav je nimaš. Razz
Če pa plata (četudi brez mrežnega čipa) ne štarta je skurilo še kaj in raje pozabi na popravilo. Mogoče je ceneje kupiti še 1x isto, če sploh še obstaja.
VolkDju pa ne pozabi dat vsaj za pir/6pack.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemen40
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 15:55
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.26
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2014 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Zdaj je bolj jasno, ker se mi je zdelo, da je spodaj en čip odstranjen. Katera plata je to?
Jaz bi izkoristil VolkD-jevo ponudbo "brezplačnega kosila", da odstraniš čip in bo kojci jasno. Če plata štarta brez njega potem je najboljše, da nabaviš pci ali pcie lan kartico za nekaj EUR in disejblaš v biosu integrirano mrežno, čeprav je nimaš. Razz
Če pa plata (četudi brez mrežnega čipa) ne štarta je skurilo še kaj in raje pozabi na popravilo. Mogoče je ceneje kupiti še 1x isto, če sploh še obstaja.
VolkDju pa ne pozabi dat vsaj za pir/6pack.

Ne vemo kdaj in kje, ker plata je bila kupljena kot nova zapakirana in res zgornji port za internet že od takrat ni deloval. OK, firme, ki je to prodala že nekaj časa nmi več. Plata je sicer stara šriti leta gre pa za model P6T Deluxe. Še danes ima visoko ceno, kot sem omenil teh x58 plošč ni in zato bom poskušal popraviti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2295 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group