www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Indukcijska plošča ne zazna posode

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1862
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 11:52 am    Naslov sporočila:  Indukcijska plošča ne zazna posode Odgovori s citatom

Gre za indukcijsko ploščo Hyundai IND122.
Crknil je napajalnik, ki sem ga že popravil. Sedaj plošča ne zazna posode. V primeru posode utripa tudi lučka Power, sliši se, da po impulzih greje, kontinuirano pa ne. Po nekaj poizkusih se izklopi v pripravljenost.
Zadevo sem premeril z osciloskopom in vse izgleda OK. Na močnostno stopnjo da en sam impulz (brez posode) in nihajni krog lepo zaniha. Tudi nazaj do procesorja pridejo vsi signali.
Kaj naj bi bilo narobe?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos
Član
Član



Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05
Prispevkov: 92
Aktiv.: 0.76
Kraj: širša okolica ormoža

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj post vam sicer nebo kaj pomagal, imam pa eno vprašanje, in sicer:
Tudi jas trenutno popravljam enako indukcijsko kuhalno ploščo, in na njej sumim napajalni del, ker ne da nobene napetosti od sebe. Če pripeljem enosmerno napetost neposredno na 5V linearni regulator, pa se elektronika normalno prižge. Sicer prikazuje napako, če se pravilno spomnim E6.. ampak vsaj pokaže znak življenja.

Kje v napajalniku je bila pri vas napaka? Sam sem prišel do zaključka, da je odpovedal čip za stikalni napajalnik ( Viper12A).
Nabavil sem ga že, menjati še pa nisem imel časa.

Lp, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4533
Aktiv.: 28.34
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

So bile tudi dosti bolj banalne napake: skurjen kak upor v napajalnem delu, na primer (večkrat Smile ).

Lp, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1862
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 6:40 pm    Naslov sporočila:  POPRAVLJENO Odgovori s citatom

Našel sem napako: prekinjen trimer VR1. Ker je v vezavi za tokovno zaščito, se je po 120ms ogrevanje izključilo.
Ker se je že dvakrat skuril VIPer in ob tem zgorel zaščitni upor R26, ki sta oba v neposredni bližini trimerja, domnevam, da je kakšen oblok pošlatal trimer, bil je ožgan.

Napetosti v shemi v okvirčkih so napisane na tiskanini.

Oscilogrami prikazujejo napetost v točki J6 brez in z posodo. V minus gre najbrž samo zaradi slabo kompenzirane sonde. Napetost na tranzistorju je približno 340x večja.

O delovanju take (resonančne z enim tranzistorjem) indukcije je več napisano na portalu Powerguru.



IND122.jpg
 Opis:
Shema indukcijske plošče Hyundai IND122
 Velikost datoteke:  423.41 KB
 Pogledana:  100 krat

IND122.jpg



with1.jpg
 Opis:
Oblika kolektorske napetosti.
 Velikost datoteke:  121.26 KB
 Pogledana:  2 krat

with1.jpg



with2.jpg
 Opis:
Oblika kolektorske napetosti.
 Velikost datoteke:  98.68 KB
 Pogledana:  0 krat

with2.jpg



without.jpg
 Opis:
Oblika kolektorske napetosti brez posode.
 Velikost datoteke:  125.85 KB
 Pogledana:  0 krat

without.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1862
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jankos je napisal/a:
Tudi jas trenutno popravljam enako indukcijsko kuhalno ploščo, in na njej sumim napajalni del, ker ne da nobene napetosti od sebe.
... Sam sem prišel do zaključka, da je odpovedal čip za stikalni napajalnik ( Viper12A).

Tudi pri pričujoči indukciji se je že trikrat skuril VIPer12A. Ob tem je šel še zaščitni upor R26, diode D1, D2, D8 ter posledično ena vezica.
Zakaj je šel, mi ni čisto jasno. Prvič ga je kolega nadomestil s SMD različico. Domnevali smo, da se je ta skurila, zaradi preslabega hlajenja. Zdaj sem ugotovil, da se ne greje veliko. Tudi menjava vhodnega in izhodnega elektrolita ni pomagala.
Ostaja mi razlaga, da je mogoče prebila tuljava. Zdaj sem jo nadomestil z eno iz CFL. Ker ta nima dodatnega navitja, sem napajanje za +5V regulator naredil iz +18V. Bomo videli, koliko časa bo delalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos
Član
Član



Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05
Prispevkov: 92
Aktiv.: 0.76
Kraj: širša okolica ormoža

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2015 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem menjal čip Viper12A. Sedaj se na kontrolni plošči prižge lučka zraven tipke za vklop, zaslon bledo utripa, ventilator v notranjosti pa trepeta. V ritmu trepetanja se sliši cviljenje ki ga predvidevam da povzroča tuljava v napajalniku. Zgleda da je odneslo še kaj drugega kot le čip.

Med tipkanjem odgovora sem hotel še z osciloskopom pomerit napetost na ventilatorju, posledica je bil pok ter odprt tranzistor, ter prekurjena povezava na pcb. Predvidevam da bi moral imeti osciloskop galvansko ločen od omrežja? Evil or Very Mad



20150505_215620.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.5 MB
 Pogledana:  19 krat

20150505_215620.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5126
Aktiv.: 30.69
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2015 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je pa s Q2?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Prispevkov: 668
Aktiv.: 4.00
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2015 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jankos je napisal/a:
Med tipkanjem odgovora sem hotel še z osciloskopom pomerit napetost na ventilatorju, posledica je bil pok ter odprt tranzistor, ter prekurjena povezava na pcb. Predvidevam da bi moral imeti osciloskop galvansko ločen od omrežja? Evil or Very Mad

Z osciloskopom pomerit napetost na ventilatorju? Pray
Za taka merjenja se ponavadi uporablja kar univerzalni inštrument. Pri merjenjih omrežnih napetosti pa je potrebno osciloskop galvansko ločit od omrežja, ali imeti baterijsko napajan osciloskop.

_________________
LP
Lojz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos
Član
Član



Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05
Prispevkov: 92
Aktiv.: 0.76
Kraj: širša okolica ormoža

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2015 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Kaj je pa s Q2?

Bil je skurjen, kot je vidno na sliki. Povezava na pcb, ki jo je odneslo je med tranzistorjem ter konektorjem za ventilator.
Q2 vklaplja ventilator, nahaja se na shemi višje, ki jo je podal "bostjang", saj imam identično indukcijsko ploščo.

Tranzistor sem menjal, popravil prekurjeno povezavo, indukcijska deluje tako kot prej. (trepetanje ventilatorja, cviljenje tuljave v ritmu trepetanja, občasno 7segmentni prikazovalnik na kontrolni plošči komaj opazno sveti.)
Kot sem že omenil višje, če pripeljem enosmerno napetost neposredno na 5V linearni regulator, pa se elektronika normalno prižge. Sicer prikazuje napako, če se pravilno spomnim E6.. ampak vsaj pokaže znak življenja.

Lojz je napisal/a:
Z osciloskopom pomerit napetost na ventilatorju? Pray
Za taka merjenja se ponavadi uporablja kar univerzalni inštrument. Pri merjenjih omrežnih napetosti pa je potrebno osciloskop galvansko ločit od omrežja, ali imeti baterijsko napajan osciloskop.

Zanimala me je oblika napetosti na ventilatorju, multimeter je pokazal 1.5V na DC ter 5V na AC.. sklepal sem da se stikalni napajalnik ne uspe zagnat ali ne deluje pravilno. Poskusil bom preverit ostale elemente okrog stikalnega napajalnika ter najti vzrok nedelovanja.

Hvala za nasvet glede merjenja na omrežnih napetostih, čeprav so mi zadeve znane, sem se prvič praktično srečal z pokanjem med šarjenjem po vezju ki ni galvansko ločeno. Bom v prihodnje vsekakor bolj previden.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ivan12345
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 21 Jan 2017 21:17
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2017 9:35 pm    Naslov sporočila:  Re: POPRAVLJENO Odgovori s citatom

schema


hyundai_ind_122.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  hyundai_ind_122.png
 Velikost datoteke:  7.08 KB
 Downloadano:  34 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5126
Aktiv.: 30.69
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2017 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ivan, kje si dobil to shemo?
Ko gledam zgoraj objavljeno sliko in tvojo shemo je razlika pri uporih R13 in R15(če ni tudi pri ostalih 82k).
Po tvoji shemi naj bi bili to upori 82k, iz slike pa je razvidno, da so to 820k (siva, rdeča, črna, oranžna), kot je tudi na shemi, ki jo je objavil bostjang ?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1862
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2017 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Ivan, kje si dobil to shemo?
Ko gledam zgoraj objavljeno sliko in tvojo shemo je razlika pri uporih R13 in R15(če ni tudi pri ostalih 82k).
Po tvoji shemi naj bi bili to upori 82k, iz slike pa je razvidno, da so to 820k (siva, rdeča, črna, oranžna), kot je tudi na shemi, ki jo je objavil bostjang ?

82k bi bilo res premalo - na čip bi prišlo precej več kot 5 V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 145 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group