www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

napajanje Arduino DUE
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.48

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 8:08 pm    Naslov sporočila:  napajanje Arduino DUE Odgovori s citatom

Doma izdelujem regulacijo klime v prostoru (klima v prostoru je mišljeno kot reguliranje temperature, vlage, kvalitete zraka) z arduinotom DUE.
Problem nastanel, ko se mi užge grelec zraka na nafto (seveda potrebuje tudi 220V napajanje in ga užigam z releji od arduinota) kateri porabi 10A zagonskega toka in potem konstantno slaba 2A, mi ob zagonu nastane taka motnja da mi zblodi lcd ekran in učasih tudi RTC modul tako da moram use ponovno resetirat, ker v primeru da ne resetiram se mi ta grelec noče izklopit in greje v nedogled.

Napajam ga z adapterjem naročenim iz kitajske (9V 1A) in probal sem tudi z računalniškim napajalnikom (10V) in problem je vendo isti, probal sem tudi z prednapetostno zaščito (ker sem mislil da bo ublažilo tisti padec ob zagonu). Prišel sem tudi na idejo da je mogoče krivo elektromagnetno valovanje, vendar če ga napajam samo preko USB kabla preko prenosnika zadeva deluje kot mora.

Ima kdo kakšno idejo kje bi lahko bil problem in kako bi ga rešil?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1073
Aktiv.: 9.27
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pripni kako sliko dejanske vezave.
Največ problemov nastane ker ljudje mislijo da so Arduino plošče primerne za končne aplikacije v praksi/na terenu so pa rezultati pogosto drugačni.

Največkrat so krivi povezovalni kabli med ploščami (dolžina) ali pa slaba ozemljitev.

Med usb in ostalimi napjalniki je verjetno razlika v tem da ima USB minus povezan z ozemljitvijo od napajanja. Lahko pomeriš z ohm-metrom.
Lahko pa na enem od drugih napajalnikov vežeš minus z ozemljitvijo, ponavadi ni najboljša rešitev in v določenih primerih tudi "odsvetovana" no ja kakor komu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jmivsek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41
Prispevkov: 437
Aktiv.: 7.26
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2015 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa pes čuvaj (watchdog timer), ta ne bi resetiral Arduina po prejemu take motnje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Prispevkov: 1817
Aktiv.: 14.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2015 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi ga napajati s kakšnim klasičnim nekitajskim malce močnejšim linearnim napajalnikom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.48

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2015 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potrudil sem se narisat shemo upam da jo boste razumeli. na arduino sta vezana še dva senzorja za temperaturo in vlago DHT22, dva senzorja za co2 MQ135, lcd zaslon 20x4 in časovni modul DS3231. Ugotovil sem tudi da ko samo užgem luč v prostoru (L3) pride do motnje in mi učasih zblodi krmilnik.

Watchdog ni rešitev. Ker ko mi užge luči ali pa grelec pride do motnje in potem bi resetiralo arduinota, izkloplo luči in grelec in ko bi se nazaj užgal in užgal luči in grelec bi nazaj prišlo do motnje in potem smo u neskončni zanki...

Bom probal si sposodit od koga linearni napajalec in bom stestiral.

Razmišljal sem da bi mogoče bilo dobro kupiti original arduinota? ker sedaj imam kitajskega in mogoče je tle problem, druga rešitev pa je da napajam arduinota s baterijo...



20150420_171731.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.05 MB
 Pogledana:  45 krat

20150420_171731.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Riven
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Dec 2012 18:33
Prispevkov: 168
Aktiv.: 2.47
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2015 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kakšen RC filter za AC in dioda za DC?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5314
Aktiv.: 34.80
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2015 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krejn je napisal/a:
Ugotovil sem tudi da ko samo užgem luč v prostoru (L3) pride do motnje in mi učasih zblodi krmilnik.


A bi malo bolje pojasnil, na kakšen način prižigaš to luč? Iz tvoje sheme je to bolj slabo razvidno ... po tvoji shemi bi morala biti neprestano prižgana Think ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.48

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2015 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Riven je napisal/a:
Mogoče kakšen RC filter za AC in dioda za DC?


a se ne uporabi ta rc filter na enosmerni napetosti? in kako si mislu da bi priključil diodo?

frenki se opravičujem sem pozabil narisati stikalo tam...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos
Član
Član



Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05
Prispevkov: 92
Aktiv.: 0.86
Kraj: širša okolica ormoža

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2015 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je take probleme, ob vklopu 2kW elektromotorja rešil EMI filter pred transformatorjem / napajalnikom s katerim sem napajal mikrokontroler. Najdeš jih v starejših napajalnikih za PC in CRT zaslonih kot ločeno enoto, v "swičerjih" so ponavadi vdelani na sami tiskanini, tudi pralni stroji z krtačnimi elektromotorji jih imajo ter še marsikaj.
Shema:

Ena od izvedb:



EMI_RFI_Filter.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  40.12 KB
 Pogledana:  3 krat

EMI_RFI_Filter.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.48

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2015 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povprašal sem starejšega lokalnega električista pa me je prašal če slučajno mislim RMO (radijske motnje odpravljenje) filter kateri je bil še pod jugoslavijo na pralnih strojih? ker on za drugega neve.

Ker verjetno to ni isti filter...ali ima kdo kakšnega odveč in ga je pripravljen prodati?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Prispevkov: 1817
Aktiv.: 14.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 23, 2015 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V principu je to enako oziroma podobno. Boš pa imel več uspeha če boš iskal pod RSO (Radio Smetnje Otklonjene) filter.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.48

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2015 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobil sem ta RSO filter in ga stestiral. Odpravil je problem pri prižigu luči, ševedno pa je problem pri užigu grelca. Zdaj nevem al je problem da je filter prešvoh alpa je motnja drugačne oblike vendar definitivno pride po žici...ma kdo še kakšno idejo?
Čez praznike bom probal za napajanje uporabiti računalniški napajalnik in če nebo druge bom probal dodat za napajalnik še en RC filter in upam da bo delalo.



20150424_154043[2].jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.73 MB
 Pogledana:  8 krat

20150424_154043[2].jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4856
Aktiv.: 31.80
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2015 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina računalniških napajalnikov ima ravno tak filter na vhodu, kot ga je prilepil @jankos.
Je pa še nekaj, tole vse kar pišemo je več ali manj pisanje na pamet, saj nihče ne ve kakšen napajalnik si uporabil za tvojo Arduino ploščo in kako je vse skupaj povezano, kajti tista blok shema meni ne pove nič.
Ko sem delal časovnik za očetov točkovni varilni aparat sem imel podobne probleme, vendar je tam induktivno breme, ogromni tokovi in velike špice inducirane napetosti.
Zadevo sem rešil s popolnoma enakim filtrom kot je na shemi, ki jo je prilepil @jankos, s tem, da je bila pred linearnim regulatorjem za časovnik dovolj velika rezerva napetosti in seveda nobeden keramični kondenzator 0.1uF prispajkan direktno na napajanje ICja(jev) ni odveč.
In seveda velja tudi tisto, kar je napisal @Peter123, posebno kar se tiče povezovalnih kablov (čim manj in čim krajši!), šele, ko so vse te zadeve urejene tako kot morajo biti, potem pa lahko "bluzimo" o WDTju.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joze
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Prispevkov: 140
Aktiv.: 1.00

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2015 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

Pomožni releji verjetno imalo med A1 in A2 Diodo.

Tudi kontaktorjem dodaj sporedno A1 in A2 RC Filter (dobi se namenski modul).

Tudi čez močnostne kontakte kontaktorja lahko dodaš Varistorje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.48

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2015 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@jaka57 sedaj ko sem dobil RSO filter sem probal samo s kitajskim napajalnikom napajati...jutri bom probal z računalniškim in potem bom poročal, bom malo poslikal da se bo vedlo kaj uporabljam...
eno neumno uprašanje, "prispajkan direktno na IC-ja" kaj si mislil s tem IC-jem? da bi kondenzator prispajkal pred arduinota ali pred napajalnik na AC napetost?

@joze kje pa se da dobit ta namenski modul?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2204 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group