www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

napajanje Arduino DUE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2015 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krejn je napisal/a:
....... "prispajkan direktno na IC-ja" kaj si mislil s tem IC-jem? da bi kondenzator prispajkal pred arduinota ali pred napajalnik na AC napetost?

Ne, prispajkal sem jih direktno na napajalne pine ICjev.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joze
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Prispevkov: 145
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

RC filtri se dobijo kjer se prodajajo tudi kontaktorji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem stestiral RSO z računalniškim napajalnikom in zadeva deluje (deloma), ko užgem ročno grelec in luč, arduinota ne zblodi in tudi napis ostane na lcd zaslonu, razen prebrano vrednost s temperaturnega senzorja mi prikaže kot "nan", kot da senzor nebi bil priklopljen.
Ugotovil sem, da ko se mi užge rele in potem kontaktor mi to zblodi arduinota, tako da bom probal dobiti do srede varistorje in kondenzator potem bomo videli naprej...
joze kakšne varistorje predlagaš da kupim? nisem še imel opravka z njimi in na ic-elektroniku sem videl da imajo več vrst (S05,S20...)

Probal bom tudi z arduinotom mega, ker se mi zdi use nekam čudno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@krejn: če bi prilepil shemo tvojega čuda, ne blok shemo ampak shemo, kako so povezani releji in ostale zadeve na Arduinota
(popolnoma vseeno je, katerega imaš, kajti ni problem v Arduinu!) bi bilo zelo enostavno, toda, ker si očitno len in se ti tega ne da spravit na papir in prilepit sliko te sheme tukaj gor, se čudim, da se kdo še trudi s teboj, sploh.
Ali drugače, vsaj zame velja, tudi jaz bom len Whistle .
Resnično me pa zanima, kaj boš naredil z varistorji ipd.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2015 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dobro da nebom len Smile

Upam da si mislil takšno shemo...če si mislil kakšno drugačno povej in bom poštimal...

še use komponente katere uporabljam, če bo prišlo prav...

Komponente:

-LCD
-RTC DS3231
-RELEJI
-MQ135
-DHT22



arduino shema-fritz.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  426.85 KB
 Pogledana:  30 krat

arduino shema-fritz.jpg



20150425_191606[1].jpg
 Opis:
Transformator
 Velikost datoteke:  2.51 MB
 Pogledana:  3 krat

20150425_191606[1].jpg



20150425_184837[1].jpg
 Opis:
Računalniški napajalnik
Izmerjena izhodna napetost je 11.3V (ko je arduino priključen gor)
 Velikost datoteke:  2.05 MB
 Pogledana:  1 krat

20150425_184837[1].jpg



20150427_144145[1].jpg
 Opis:
Kontaktor
 Velikost datoteke:  2.1 MB
 Pogledana:  0 krat

20150427_144145[1].jpg




Nazadnje urejal/a krejn Pon Apr 27, 2015 4:08 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7263
Aktiv.: 43.22
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2015 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi tako napisal:
Citiram:
Dobro, da ne bom len Smile

Upam da si mislil takšno shemo...če si mislil kakšno drugačno povej in bom poštimal...

še vse komponente katere uporabljam, če bo prišlo prav...

Komponente:

-LCD

-RTC

-releji

- MQ135

-DHT22
bi bilo dosti lažje prečitati! Pa še nekaj je: vsi ti linki bodo čez nekaj časa izginili, takoj, ko roba ne bo več na razpolago.

Na tem forumu si se prijavil in obljubil, da boš pisal pravi v slovenščini.

_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1946
Aktiv.: 11.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2015 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj piše:

Citiram:
Warning: Unlike other Arduino boards, the Arduino Due board runs at 3.3V. The maximum voltage that the I/O pins can tolerate is 3.3V. Providing higher voltages, like 5V to an I/O pin could damage the board.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2015 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Branez evo sem popravil in se opravičujem...bom vedel za drugič

@int47 to vem vendar saj ne pripeljem na noben pin direkt 5V in problem je ko prožim rele...pin za prožit rele pa je OUTPUT tako da to nebo rešitev...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1946
Aktiv.: 11.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2015 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš prav, vendar to še ne pomeni, da zaradi tega ne moreš imeti težav.
Ker so pull-up upori na +5V, tok teče preko I/O pina v +3,3V vejo napajanja. Če je vsota vseh tokov večja od porabe, 3,3V veja ne bo več 3,3V.

Če je tvoj rele zvezan podobno, kot v priponki, potem pri napajanju s 5V in priklopu na 3,3V I/O pin delovanje releja lahko ni več zanesljivo. Odvisno od sreče in dejanske izvedbe je problem lahko izklop releja.

P.S.
Se napake pojavljajo tudi, če samo vklapljaš vse releje in na kontaktih relejev ni porabe ?

5v releji potrebujejo kar nekaj toka. Padec napetosti na GND liniji zaradi njih, bo viden tudi v rezultatu A/D pretvorbe signala MQ135 senzorjev.
Na tvojem mestu toka tuljavic relejev ne bi peljal skozi Arduino ploščico.
GND za releje priključi tam, kjer pripelješ napajanje na ploščico.
Če uporabljaš računalniški napajalnik, uporabi njegovih 5V za releje.



arduino relay.PNG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  arduino relay.PNG
 Velikost datoteke:  10.88 KB
 Downloadano:  18 krat


_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2015 11:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo naredil sem kot si rekel in sedaj delajo releji super...nova ugotovitev je da največji problem delajo kontaktorji. Ko napajam arduinota s baterijo in ročno užigam in sklapljam kontaktor (kontaktor je v isti omarci kot arduino) mi ob izklopu tega zblodi arduinota (problem je isti tudi če napajam arduinota s napajalcem, hočem samo povedat da motnja ne gre po žici). Probal bom premaknit kontaktor izven omarce in potem bomo videli naprej...
na sliki je izgled omarce...v levi so napajalniki v desni pa arduino, releji, kontaktorji...(tisti šop mavričnih kablov gredo na LCD)...



omarca.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.47 MB
 Pogledana:  39 krat

omarca.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2015 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bistveno predolge neoklopljene žice poleg kontaktorjev!
Definitivno ni problem v Arduinu, temveč v povezavah!

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2015 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro, takoj ko bom imel čas(2-3dni) bom malo preuredil zadevo in dal kontaktorje v drugo omaro in potem sporočim rezultate.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 01, 2015 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo naredil sem še eno omarco samo s kontaktorji in transformatorjem notr in zadeva dela Smile
dobro usako toliko mi prve dve črki na LCD zaslonu spacka, upam da bo to rešu kondenzator na napajalnih pinih od ic-ja (0,1uF) in čene bom probal dat še en RSO filter bom videl sproti.
če bo še kaj bom že napisal Smile

Hvala usem za pomoč Very Happy



20150501_174539.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.27 MB
 Pogledana:  14 krat

20150501_174539.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krejn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Apr 2015 19:30
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2016 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo pozno vendar bolje kot nikoli...
Kljub usemu sem imel še vedno problem z motanjami na ekranu in ob velikih padcih na omrežju mi je kljub usem filtrom ševedno zablokiral zaslon in posledično še arduino.
Težavo sem rešil tako zelo enostavno, da se smejem sam sebi, da nisem tega poskušal prej in ne zgubljal živcev Brick wall
Povezavo na LCD sem zamenjal iz navadne (8kablov) na I2C (4kable) in zadeva deluje tudi ko užgnem use ventilatorje in luči skupaj (3-4kW) in to brez UPS-a in bilokakšnih filtrov Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 08, 2018 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme - kako rešiti problem napajanja, kadar je porabnikov "preveč"? Je takšna povezava sprejemljiva, bi zadeva funkcionirala? Bi šlo tako, da dam 12V napajalnik povsem vstran in +5V priključim na "pin 5V"? Kaj bi se v tem primeru zgodilo, ko priključim še USB za programiranje?

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group