www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zračno hlajeni spindle 1.5kw (ER11)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 10:20 pm    Naslov sporočila:  Zračno hlajeni spindle 1.5kw (ER11) Odgovori s citatom

Ker sem pri preizkušanju zgoraj omenjenega motorja le tega skuril, ga je bilo potrebno razdreti in previti.
Stator, zadnje ležišče ležajev, prednja matica (tista z dvemi luknjami) so lepljeni, zato je podreben "brenar".
Potrebno orodje: Vsi sestavni deli: Prednji del: Zadnji del:
Srednji del: Stator z Al hladilnikom okoli njega: Ležaji by Germany:
Vijak na zadnjem delu, z levim navojem (ki naj bi bil tudi veternica???):

Največ problemov z razstavljanjem sem imel z lepljenimi deli, tj. statorjem motorja, prednjo okroglo matico in zadnjim ležiščem ležajev.
Kot sem že napisal, je motor izpustil beli dim, ker sem med preizkušanjem, pri kateri frekvenci se začne motor vrteti iz motorja odmaknil senzor temperature (mojo roko) in želel listati po navodilih frekvenčnika, motor se je medtem vrtel s 600rpm. Seveda c navodilih lepo piše, da ga ne furat z manj kot 6000rpm Brick wall .

cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka mislim da ni samo tvoja roka kriva, ampak tudi nepravilne nastavitve v frekvenčniku. Pravilno nastaviti frekvenčnik pa je zelo težko v tem primeru, ker mislim da ta motor ni tak kot piše v specifikacijah. Sam imam doma ravno tako zračnohlajenca, moči 0.8kW, pa lahko primerjamo vsaj zunanje mere in težo, me res zanima koliko bo razlike. Prosim pomeri kar se pomerit da in stehtaj vse skupaj, pa tule napiši meritve.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nastavitve so bile (so še vedno) OK, tako kot piše v navodilih.
Če je pa motor drugačen, pa ne bi vedel, saj na njem ni bilo nič napisano, torej je možno, kar si napisal, da nastavitve niso OK za ta motor.
Spravljam se menjat ležaje in bom takrat (enkrat ta "keden") pomeril kar se pomerit da.

mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka, lepo tole poslikano.
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 15, 2015 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se že spravljaš razdirat, bi bilo mogoče pametno dodat noter še termočlen, ki ga lahko potem povežeš v frekvenčnik, namesto roke Very Happy
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 15, 2015 12:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cero je napisal/a:
Če se že spravljaš razdirat, bi bilo mogoče pametno dodat noter še termočlen, ki ga lahko potem povežeš v frekvenčnik, namesto roke Very Happy

Zdaj ni problem razdrt, ker ni nič lepljeno.
Hm, termočlen, prej termično varovalko, samo vprašanje je koliko stopinjsko?

sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 15, 2015 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor imam izkušenj z motorji je tale motor načrtovan "češko". Seravi dodali so aluminiasto ohišje znotraj zunanjega ohišja in lepo naredili hladilen kanale, brez da bi dodali zadaj ventilator za prisilno hlajenje motorja. Sicer ne vem kakšni so dimenzijsko sestavni deli vendar sam bi razmišljal o montaži vetrnice nekam na os motorja. Nekateri proizvajalci so/smo to reševali z lopaticami na čelni izolaciji (na rotorju) ali pa kot dodatna turbina za prisilno hlajenje.

Ležaji pa niso tako slabi kljub temu da piše ne njih "China", ker proizvajalec NSK ima kvalitetno robo in bi ga z lahkoto postavil ob svetovne velikane ala FAG in NMB.

Precej dobro robo ima tudi SKF, ki je poavadi malo cenejši od zgoraj omenjenih.

Tisti vijak ki naj bi bil tudi vetrnica to nikako in nikoli ne bo. Se pa zna zgodit, da bi modal držati turbino, ki so jo tebi pozabili montirat???

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 15, 2015 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni pa zadnje ležišče ležajev hodi preveliko (premer, ali je bilo zalepljeno v srajčko?) in ne more nič pihati okoli njega proti ohišju, tako da bi bil ventilator itak brez veze.
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 15, 2015 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadaj tudi slučajno ni prostora za kakršno koli turbino.
Še nekaj podatkov:
- teža motorja brez ER11 matice: 2685g,
- dolžina plašča motorja 170mm,
- premer plašča motorja 65mm,
- dolžina polov statorja 85mm,
- dolžina dela rotorja, ki pride v stator 85mm,
- premer rotorja 30mm,
- teža rotorja 622g,
- kompletna dolžina rotorja 215mm,
- kompletna dolžina spindla brez matice ER11 255mm,
- plastični pokrov na zadnji strani, na katerem je priključni konektor je visok 25mm.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 15, 2015 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje mnenje je, da je bilo nekaj narobe z navitjem. Zaradi samega hlajenja v tako kratkem času ne bi smel spustiti dima. Kot sem že omenil - v svoji delovni praksi sem imel veliko opravka z industrijskimi visokoturnimi motorji - pred vsem so bili to motorji proizvajalca Perske Po večini so bili 165V 300Hz. V industriji so dostikrat obatovali v zelo težkih pogojih. Ne malokrat je "posnelo" ventilator - dejansko so na teh motorjih zelo mali ventiralorji - kot na jakovih fotografijah. Neštetokrat so bili hladilni kanali popolnoma zamašeni. Navitje je zelo redko zgorelo. Največ težav smo imeli z ležaji. Najbolje so se obnesli ležaji proizvajalca Walzlagar enostansko odprti z bakelitno kletko. Motorje smo mesečno mazali. Življenska doba je bila tudi do dve leti. SKF C3 z kovinsko kletko, (zaprt), ki naj bi tudi šel do 20 000 o/min- je držal polovico časa manj.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 16, 2015 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam podoben kitajski 1.5kW vodno hlajen motor. Notranjost, po slikah sodeč, zgleda skoraj identična. Na začetku sem imel precej težav z njim saj se je kmalu po startu vklopila zaščita na frekvenčniku češ, da je prebilo na ohišje. Po nekaj poskušanja sem prišel do ugotovitve, da je pravzaprav 110 V, kljub temu, da sem ga naročil iz UK in to 240 V verzijo. Zdaj ga že nekaj let uporavljam brez težav.
Nauk zgodbe je, da od kitajcev nikoli ne veš kaj si dobil. Še posebno, če stvar nima nobene oznake, črke, številke... ničesar.

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 16, 2015 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
......Po večini so bili 165V 300Hz. V industriji so dostikrat obatovali v zelo težkih pogojih.........
Bom zmanjšal napetost in tok, pa da vidimo, kajti sedaj je bilo nastavljeno na 220V in 7A.
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 17, 2015 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navitje se hitro "skuha" če ni nastavljeno pravo razmerje U/f za motor, ki ga poganjaš.

Velik tok in nizki vrtljaji ... izgube pa kvadrat toka.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 17, 2015 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
...
Nauk zgodbe je, da od kitajcev nikoli ne veš kaj si dobil. Še posebno, če stvar nima nobene oznake, črke, številke... ničesar.

Jaz sem ga sicer dobil iz Nemčije a je sigurno kitajski. Pri mojem (pa tudi kolegovem) so "pozabili" priklopit ozemljitev. Ugotovil sem, ko sem meril kako se priključi. Kontak za zemljo je bil prazen. sem potem prispajkal žico na ohišje od znotraj.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 17, 2015 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za ozemljitev opletov je v navodilih za pretvornike zapisano, da se sme oplet le na eni strani povezati na ozemljitev.

Mogoče je bila sponka pri motorju zaradi tega v zraku ?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni