www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Raspbery Pi --- PIC 18FXXX (RS485)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.13
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2015 1:29 pm    Naslov sporočila:  Raspbery Pi --- PIC 18FXXX (RS485) Odgovori s citatom

Pozdravljeni, razmišljam o nakupu malince z namenom zamenjave modula Master v RS485 mreži (delujoče). Razlog je v omejeni grafiki na GLCD in predvsem v premajhni količini RAMa na PIC18F4685.
Torej sprašujem vas, če je to izvedljivo z malinco? Če ja, kateri model priporočate? Katero programsko opremo, po možnosti brezplačno, je smiselno uporabiti? Itd ...

Lp, Vlado

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilz0R
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Prispevkov: 854
Aktiv.: 9.59
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2015 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zagotovo je to z raspberyy-jem mogoče, s katerimkoli.

Drugače pa, obstajajo tudi MCU-ji z več rama, ne vem pa koliko ga ti potrebuješ.

V cortex-e M4 firme dajejo tudi 100+kB rama.

_________________
Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.13
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2015 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RAMa seveda ni nikoli dovolj, buferji za risanje diagramov (temperature, pretoki, porabe, itd) porabijo veliko. Po drugi strani je tudi grafika požrešna in ti hitro zapolni ROM ki je na voljo, tako da so stvari precej okleščene in okorne na GLCD. A je kdo že delal kaj podobnega? Ideje, nasveti in namigi so dobrodošli.

Lp, Vlado

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilz0R
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Prispevkov: 854
Aktiv.: 9.59
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2015 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O kakšni velikosti rama sploh govoriš?
_________________
Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.13
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2015 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

18F4685 ima le 3328 bajtov SRAMa, zato si ne morem privoščiti buferjev za float spremenljivke. Fotografija prikazuje diagram za tlak in vlago v zraku za zadnje štiri dni, kar znaša 96 spominskih mest tipa bajt za vsako spremenljivko. Če bi hotel imeti buferje tipa float, bi potreboval mnogokratnik velikosti SRAMa ki je na voljo. Podobnih diagramov je približno dvajset.

Lp, Vlado



2015-05-23 23.02.52.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  808 KB
 Pogledana:  0 krat

2015-05-23 23.02.52.jpg



_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilz0R
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Prispevkov: 854
Aktiv.: 9.59
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2015 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konkretno, STM32F401 ima SRAM-a do 96kB.

Če imajo grafi 96 bytov vsak, pa recimo, da bi rad imel 96 vrednosti float-a, je to potem 384 bytov na graf. Če imaš 2 krivulji na graf je to potem ~800 bytov.

Pri 20 grafih je to manj kot 16kB.

Graf pa narišeš takrat, ko ga potrebuješ, ne bufferiraš celotnega zaslona v SRAM-u.

SRAM-a daleč neomejeno za tvoj primer Smile

PS: Za ceno tvojega PIC-a dobiš 2 F401 čipa.

_________________
Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.13
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2015 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred mnogimi leti sem pač startal s PIC družino in postopoma prišel do tega kar imam danes. Zavedam se, da je s tem krmilnikom zadeva zaključena ker sem porabil večino ROMa in RAMa (master). Zaradi tega iščem alternativo, ki bi mi omogačala večanje števila članov mreže RS485 in pa uresničitev nekaterih želj in idej na strani master modula.

Lp, Vlado

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mujo
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Prispevkov: 655
Aktiv.: 3.92
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2015 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pa povej kaj so tvoje ideje? Oziroma še boljše - kaj predvidevaš, da bi potreboval za uresničenje tvojih želja?

Moraš razumeti, da je velika razlika med mikroprocesorjem (PIC, ARM M*) in raspberry pi (ARM A*). Sploh z stališča porabe.
Na ARM A* procesorjih se ti ne splača ukvajati z pisanjem kode na nizkem nivoju, ampak lahko kar uporabiš operacijski sistem (linux) in v njegovem okolju pišeš programe. To je lahko dosti lažje.
Na M* procesorjih pa se ne uporabljo višji operacijski sistemi.

Moje menenje? ARM Cortex M4. Večinoma imajo večjo količino RAM. M4 jedro pa še ima FPU (kar bi bilo smiselno za tebe - ker rekel da uporabljaš floating point).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.13
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2015 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, ideje in želje:
na grafičnem vmesniku imam kar nekaj novih zamisli, predvsem kar se dizajna tiče. Funkcijsko me pa moti nezmožnost urejanja diagramov po obeh oseh, rad bi pa dodal tudi beleženje meritev na spominsko kartico za eventuelno poznejšo obdelavo in pa kot že rečeno dodajanje novih naprav v mrežo brez skrbi, da mi bo zmanjkalo ROMa ali RAMa.
Torej, ideja je v mašini z večjim displejem (TFT z zaslonom na dotik) z dodanim modulom za RS485 komunikacijo. Kakšen zalogaj bi bil prenos aplikacije iz PICa na okolje Linux?

Lp, Vlado

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilz0R
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Prispevkov: 854
Aktiv.: 9.59
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2015 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težko povem, kakšne TFT GUI-je podpira linux za embedded.
Lahko pa ti iz prve roke povem, da lahko na kakšen Cortex M4 (STM32F407 recimo) priklopiš for TFT LCD v 6080 mode in dodaš EMWIN od seggerja (ST ga daje zastonj za STM32 naprave).

EMWIN je pa grafični vmesnik za embedded sisteme. Več najdeš na njihovi strani kaj podpira, med drugim tudi grafe z možnostjo urejanja skal po X, Y pa še kakšni osi.

_________________
Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.13
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2015 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tilz0R, emWin je videti zelo v redu. Si z zgoraj opisanim naredil kakšno aplikacijo-projekt?

Lp,

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilz0R
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Prispevkov: 854
Aktiv.: 9.59
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2015 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grafe sem testno risal.

Moj "mini example" za EMWIN pa najdeš tukaj.

_________________
Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net


Nazadnje urejal/a tilz0R Pon Maj 25, 2015 4:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 571
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2015 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

California je napisal/a:
Pred mnogimi leti sem pač startal s PIC družino in postopoma prišel do tega kar imam danes. Zavedam se, da je s tem krmilnikom zadeva zaključena ker sem porabil večino ROMa in RAMa (master). Zaradi tega iščem alternativo, ki bi mi omogačala večanje števila članov mreže RS485 in pa uresničitev nekaterih želj in idej na strani master modula.
Lp, Vlado


Pozdrav,

Ker si že domač na PIC-ih, programiraš pa (sklepam iz napisanega) v C-ju, bi brez večjih težav lahko presedlal na kaj takega:

http://si.farnell.com/microchip/pic32mx250f128b-50i-sp/mcu-32bit-pic32-50mhz-sdip-28/dp/2313768
ali
http://si.farnell.com/microchip/pic32mx170f256d-50i-pt/ic-32bit-mcu/dp/2449080

...ali katerega od članov družine v ohišju s 100 nogicami, če ti število I/O gornjih dveh primerkov ne zadošča. V primerjavi s PIC18F... je procesorske moči / sposobnosti računanja drastično več, če pa še ne zadošča, pa je tu najnovejša družina PIC32MZ z 200 MHz CPU, 512 kB RAM in 2 MB programskega spomina:

http://si.farnell.com/microchip/pic32mz2048ecg064-i-pt/mcu-32bit-pic32-250mhz-tqfp-64/dp/2387249

LP, Sandi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.13
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2015 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tilz0R: hvala za link.

s56al: programiram v mikroBasicu, C sicer poznam, vendar kaj resnega nisem z njim počel, je pa na volju mBasic tudi za 32 serijo, tako da bi verjetno to bilo še najlažje. Na PIC32 serijo že nekaj časa pogledujem, le odločil se še nisem.
Hvala za namige.

Lp, Vlado

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 571
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2015 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Člani družine PIC-32 se dobijo celo v ohišju DIL-28, za kak prvi / hitri preskus se ga da enostavno uporabiti kar na standardnem protoboardu. Npr. tale:

http://si.farnell.com/microchip/pic32mx270f256b-50i-sp/mcu-pic32-50mhz-spdip-28/dp/2419681

Sama uporaba je s stačišča HW le malo zahtevnejša kot pa uporaba PIC 8 bitnikov (kot npr. PIC18F...), nujno je povezati vsega par pinov več ter nekaj malega dodatnih zunanjih elementov. Moje prvo poskusno vezje s PIC-32 je bilo tole:

http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radio/mtnc_eth/MTNC_CPU_shema.png

V bistvu obsega le najbolj nujne elemente, zunanje reset vezje kombinirano z integriranim stabilizatorjem napetosti 3V3, konektor za programiranje (in circuit programator ali emulator) ter nekaj pinov oz. portov speljanih na priključke za povezavo z drugimi vezji. Tiskanina enostavna, enoslojna:

http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radio/mtnc_eth/MTNC_CPU_assembly.png

http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radio/mtnc_eth/PCB_film_MTNC_Eth.pdf

LP, Sandi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 146 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group