www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

V pc-ju imam dva različna rama, je to ok ?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pomlad
Član
Član



Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54
Prispevkov: 371
Aktiv.: 2.55
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 11, 2015 10:09 am    Naslov sporočila:  V pc-ju imam dva različna rama, je to ok ? Odgovori s citatom

Naj bi tako kombinacijo rama v HP namizni računalnik vgradil sam HP. Gre za model HP Pro 3400. Rama sta tudi fizično močno različna, eden ozek, drugi širok.
[/list][/b]
Je to v redu ali bi bilo boljše, dobiti enega zraven, da bi bila potem oba ista ?



snap2723.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  641.43 KB
 Pogledana:  24 krat

snap2723.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Prispevkov: 1659
Aktiv.: 9.77
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 11, 2015 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A špila? Potem je OK.
A ne špila? Potem ni OK.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član



Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Prispevkov: 3403
Aktiv.: 29.80
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 11, 2015 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, če je problem dvokanalno delovanje, potem je lahko problem drugače pa ne.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1225
Aktiv.: 14.26
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 11, 2015 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvomim, da sta dva različna modula vstavljena original s strani HPja. Lahko je nekdo že kaj vmes čaral/dodajal.
Do sedaj sem zasledil na original HP ramih čipe Hynix, Nanya, Infineon...
Sicer se lahko takoj prepričaš. Na drugi strani posamezne ram palčke mora biti HP part number nalepka v obliki: P/N xxxxxx-xxx. HP vse komponente opremi z nalepkami, da se ve kaj naročiti.
Kot so že povedali, če špila potem pusti na miru. Oba sta 4GB, 1333Mbps, organizacija 512x64bit, 1.5V...

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bonifico
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 25 Sep 2015 18:56
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 25, 2015 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem zakaj nebi špilalo, menim da je to vredu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 624
Aktiv.: 7.05
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2017 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom odpiral nove teme, bom kar tu vprašal.

V PC-ju imam trenutno samo eno palčko rama 4GB 1333MHz Če bom dodal palčko rama 4GB 1600MHz, tako, da bo skupaj 8GB rama. S kakšno hitrostjo bo delal ta ram modul z 1600MHz, ali z 1333MHz? Glede na to, da imam v PC-ju procesor I5-3450 3,10GHz, kateri spada v Intel® Ivy Bridge. Matična plošča je ASRock H61M-DGS.

Citiram:

Dual Channel DDR3 Memory Technology
- 2 x DDR3 DIMM slots
- Supports DDR3 1600/1333/1066 non-ECC, un-buffered
memory (DDR3 1600 with Intel® Ivy Bridge CPU,
DDR3 1333 with Intel® Sandy Bridge CPU)
- Max. capacity of system memory: 16GB
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1225
Aktiv.: 14.26
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2017 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hitrost vodila se prilagodi najnižji hitrosti posameznega rama, v tvojem primeru bo to 1333.
Če imaš samo eno ram palčko ali dve različni (kapaciteta, hitrost, proizvajalec...), potem se ti Dual Channel funkcija ne aktivira in ram(a) deluje(ta) v Single Channel modu.
Načeloma plate prežvečijo marsikaj, a proizvajalci plat imajo spisek certificiranih ram palčk in njih kombinacij, če boš imel težave in ti ne bo jasno zakaj.
Naredi memtest (nekaj passov), da boš miren.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1891
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2017 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Če imaš samo eno ram palčko ali dve različni (kapaciteta, hitrost, proizvajalec...), potem se ti Dual Channel funkcija ne aktivira in ram(a) deluje(ta) v Single Channel modu

O tem sem se pogosto spraševal. Jasno je, da v primeru različne kapacitete delujeta v Single Channel modu. Zakaj pa ne bi v primeru enakih kapacitet vendar različnih hitrosti (ali proizvajalcev) delovala v Dual Channel modu, če se hitrost prilagodi najpočasnejšemu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1225
Aktiv.: 14.26
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2017 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
DusanK je napisal/a:
Če imaš samo eno ram palčko ali dve različni (kapaciteta, hitrost, proizvajalec...), potem se ti Dual Channel funkcija ne aktivira in ram(a) deluje(ta) v Single Channel modu

O tem sem se pogosto spraševal. Jasno je, da v primeru različne kapacitete delujeta v Single Channel modu. Zakaj pa ne bi v primeru enakih kapacitet vendar različnih hitrosti (ali proizvajalcev) delovala v Dual Channel modu, če se hitrost prilagodi najpočasnejšemu?

Saj načeloma deluje, če je le kapaciteta enaka. V biosu po potrebi hitrejšemu ramu ročno nastaviš hitrost in vse ras/cas timinge (npr. 9-9-9-24) kot jih ima najpočasnejši ram. Pa seveda morata obe palčki biti v dual slotih, navadno v obeh lihih ali obeh sodih vrstah.
Vseeno še pogledaš, če je bios res zadnja verzija, proizvajalci so muhasti.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 624
Aktiv.: 7.05
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2019 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj sem gledal glede ramov na matični H61M-DGS. Za rame piše Supports Dual Channel DDR3 1600. Pri spisku kompatibilnih ramov pa piše, da so kompatibilni rami tudi z malo večjo hitrostjo do 2000MHz. Bojo res ti rami delali z 2000MHz, ali le samo maksimalno 1600MHz. Zanima me, če se sploh splača, da kaj testiram na tej matični z rami z večjo hitrostjo? Trenutno imam dva rama ddr3 2x4GB 1600MHz, ki delujeta v dual chanell modu in procesor I5-3450 3,10GHz.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5607
Aktiv.: 33.03
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2019 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
... procesor I5-3450 3,10GHz.

Bo kar procesor povedal, kaj podpira ...
Citiram:
Memory Types: DDR3 1333/1600
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 225 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group