www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Priklop 3 faznega elektromotorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Merlin
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Prispevkov: 279
Aktiv.: 1.94
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak je za nekaj dober.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zust
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Mar 2012 17:39
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.16

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 05, 2015 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priklop je uspel. Hvala za pomoč. Sem pri spletnem raziskovanju za vtičnicami in vtiči za 3 faze, naletel na meni zanimivo zadevo, pa me zanima zakaj je tako, namreč vtič za 3 faze, 32A cca 6€, za 63A pa cca40€, zakaj tako velika razlika?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eldi2011
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Prispevkov: 188
Aktiv.: 3.05
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 05, 2015 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker se 63A napram 32A proda precej manj....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boriskozjan
Član
Član



Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Prispevkov: 957
Aktiv.: 7.19
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 05, 2015 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

... pa zato ker je enkrat večja, vsepovsod je niti nimajo na zalogi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1346
Aktiv.: 8.46
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 06, 2015 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda se motim ampak meni se zdi da manjka bimetalni rele za zaščito motorja v primeru izpada ene faze ?

Dobro če gre za cirkularko in si ves čas prisoten ni problem ker zadevo pravočasno izklopiš.

Če pa te ni zraven pa sledi ob izpadu ene faze --> večja škoda.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mihaberanic
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 30 Sep 2012 10:10
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2018 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

izdelujem stroj za upogibanje kovinskih profilov in ker nisem vešč elektrotehnik se obračam na vas, kako priklopiti trifazni elektromotor. Trenutno potrebujem direktno vezavo na vtikač.







Je pravilno, da:
- skupaj povežem V2, U2 in W2,
- W1 - 1. faza,
- V1 - 2. Faza,
- U1 - 3. faza?

Za smer vrtenja pa zamenjam fazi na V1 in U1?

Najlepša hvala za pomoč Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
simeon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Prispevkov: 118
Aktiv.: 0.78
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2018 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če zvežeš tako kot si napisal bo vezava zvezda. Lažji zagon, manjša izhodna moč.
Druga vezava je pa trikot.

Za smer vrtenja pa zamenjaš dve fazi.

_________________
Sej bo bolš!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.83
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2018 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

simeon je napisal/a:
Če zvežeš tako kot si napisal bo vezava zvezda. Lažji zagon, manjša izhodna moč.
Druga vezava je pa trikot.

Za smer vrtenja pa zamenjaš dve fazi.


Si pogledal fotografijo tablice?
Če bo motor priključil direkt na omrežje ga MORA vezati v zvezdo. V trikot ga lahko veže le v primeru, da bo v rabi frekvenčni pretvornik katerega lahko ustrezno sparametrira, da zniža izhodno napetost na 220V.[/b]

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
simeon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Prispevkov: 118
Aktiv.: 0.78
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2018 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, tega res nisem vedel. Iz katerega podatka je to razvidno? Za odgovor že v naprej hvala!
_________________
Sej bo bolš!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.83
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2018 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej napetosti na tablici. Motor, ki je primeren za priklop zvezda/trikot mora biti za priklop v trikotu za napetost 380 (400)V Na tablici je lahko napisano le trikot 380 (400)V ali pa sta navedeni obe napetosti (380)400 /(660)/690V

Označbe v oklepajih so običajno na starejših motorjih. Na novejših so napetosti 240/400/690V. Skatka motor, ki ga želiš zaganjat zvezda trikot mora biti v trikotu za omrežno medfazno napetost.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1346
Aktiv.: 8.46
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 07, 2018 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav

Naletel sem na iskrino termično zaščito elektromotorjev TZ 220.

Navaja da je v navitju vgrajen PTC upor ... ni pa podatka o upornosti tega upora pri T=25°C

EDIT:

S potenciometrom sem preveril: vklop od 0 - 3k Ohm-e ... izklop pri >=3,2k Ohm.

Histereza 200 Ohm-ov.


Lp.



Iskra - TZ 220 - termična zaščita motorjev.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  47.96 KB
 Pogledana:  5 krat

Iskra - TZ 220 - termična zaščita motorjev.jpg



_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
M473Y
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 18 Mar 2008 15:51
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.06
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 04, 2019 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo, potrebujem vaš nasvet.
Imam 3 fazni elektromotor, 1,45 kW, vezan v zvezdo. Iz motorja ven so potegnjene samo tri u v w žice, kar pomeni da je zvezdišče fiksno zvezano v motorju in tega motorja ne morem vezavi v trikot.
Rad bi ta motor vezal na eno fazo. Uporabil bi 105 uF delovni kondenzator, na U bi dal N na V bi dal L, W vi pa preko kondenzatorja vezal na V.

Torej ali lahko zvežem 3f zvezda motor na 1f zvezda (+kond.)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2719
Aktiv.: 17.04
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 04, 2019 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kakšno aplikacijo imaš, ampak razmisli o frekvenčnem pretvorniku, ker drugače bo moč manjša za 3x. Za takšne male moči se že dobijo frekvenčniki za ugodno ceno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joli
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Feb 2017 22:55
Prispevkov: 35
Aktiv.: 1.09
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 04, 2019 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen

Seveda ga lahko vežeš takega preko kondenzatorja,kar boš pa od njega dobil bo pa bolj malo. Glede na moč bi lahko bila zvezda že v navitju,potem jo lahko potegneš ven,in evo čudežno trikot,če pa je že notri trikot pa ne bo šlo. Tudi taki so. Kot ti je že Marko napisal vsekakor bo padla precej moč,fr.regulator bi bol najbolj ustrezen,seveda če ti dovoljuje situacija.

L.P. JOLI
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M473Y
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 18 Mar 2008 15:51
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.06
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 04, 2019 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motorja še nisem odpiral. Bom ga za vikend poskusil odpreti, da vidim, če bi bila vseeno možnost priti do zvezdišča in nato motor vezati v trikot, seveda s kondenzatorjem. Mislim, da bi s trikot vezavo malo več pridobil iz motorja, kakor da bi pustil tako kot je v zvezdi.
Drugače motor je v mesoreznici, ki se je in bo uporabljala le en vikend v decembru za koline (furež) zato mi ideja o frekvencerju ni najljubša, čeprav bi pa res bila najboljša.
V drugi hiši tast nima več trifaznega priklopa, zato bi rad predelavo na eno fazo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group