www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Raspberry kot web server
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3028
Aktiv.: 20.92
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2015 1:06 pm    Naslov sporočila:  Raspberry kot web server Odgovori s citatom

Pozdrav,

trenutno je ta del foruma moja "rešilna bilka". Ker sorodne teme tu še nisem videl, pa odpiram novo.

Imam novo vprašanje in sicer:

Z RPi-jem bi (v prihodnosti) rad krmilil nekaj stvari preko web strani. Problem pa je v tem, da izven mojega hišnega omrežja do te web strani ne morem dostopiti. Dostop je samo iz lokalnega omrežja.
Malina je v WWW povezana preko wifi

Izvedba mojega omrežja je: kabelski modem - telefonski vmesnik - router.

Kaj sem do sedaj že naredil....

1. Pri ISPju sem se pozanimal za moj IP
2. v routerju z DDWRT sem malini dodelil stalni IP (v mojem omrežju)
3. vključil sem "Port range forwarding" na routerju proti malini in sicer sem poskusil s portom 80 in 8080, ter tudi 24, ki se mi pokaže pri malini, ko z miško pridem nad ikonico za brezžično povezavo

Te korake sem zasledil na netu.

4 Ko moj IP pingam, dobim odziv.
5. če pa poskusim odpreti mojo stran, se ne zgodi nič. Če pa poleg mojega IP dodam v brskalnik tudi port 8080 (moj IP:8080), pa mislim, da dosežem telefonski vmesnik.... Ki zahteva user in pass. To je neodvisno od tega, kateri "port forwardiram."

Kako naj "od zunaj" pridem do routerja, da bi ta lahko zunanji promet usmeril tja, kamor sem nastavil...?
Ali lahko kaj naredim sam ali mora to urediti moj ISP (kaj mora narediti)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Prispevkov: 659
Aktiv.: 3.88
Kraj: Že od kje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2015 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred nekaj leti sem se sicer igral na to temo pri takratnem ponudniku. Če se dobro spomnim, se je dalo takrat neposredno povezati z web serverjem, brez naslavljanja na port. Pri aktualnem pa (še) ne vem.
Mogoče rešitev: https://goo.gl/ ?

_________________
Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5607
Aktiv.: 33.00
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2015 4:55 pm    Naslov sporočila:  Re: Raspberry kot web server Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Izvedba mojega omrežja je: kabelski modem - telefonski vmesnik - router.

A lahko tole skiciraš?

Kaj ti pove o zunanjem IP-ju whatismyip?

Kako imaš nastavljen GW na malini?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pirpy
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Prispevkov: 692
Aktiv.: 4.07
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2015 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

možno da ti isp ne dovoli portov pod 1000
na malini nastavi en nakljucen port nad 1000 potem poskusi še enkrat.
pozdrav
b.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1626
Aktiv.: 9.57
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2015 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoj ISP pa je ?
_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Prispevkov: 4048
Aktiv.: 23.82
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 13, 2015 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja malina lepo deluje. Telemach.
V routerju imam v WAN nastavitvah nastavljeno samo tole:
Koda:

Port Forwarding:
Service Name    Port Range    Local IP            Local Port    Protocol
HTTP  Server     80         192.168.1.70             80             TCP


http://84.52.128.86/

_________________
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3028
Aktiv.: 20.92
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 6:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. Skica je v priponki
2. Točno tega še nisem poskusil d'oh! , sem pa neko "back trace" stran, ki mi je poiskala IP-je od njih do mene. Zadnji je bil malce drugačen od tistega, ki mi ga je ISP povedal. Bom še to stran poizkusil.

3. GW.... nimam pojma kaj je to?

4. poskusil sem tudi s portoma 8000 in 8080 (kar je >1000), pri slednjem mislim, da sem "ujel" telefonski vmesnik (skica), prejšnji post.

5. Moj ISP je Telesat. Manjši lokalni (vaški Very Happy ), zato tudi mislim da ne bom imel nobenih težav, če bi moral za kako prenastavitev njih poprositi.

6. Highlag: Nekaj podobnega bi rad jaz naredil, le da bodo na levi menijčki za krmiljenje in spremljanje določenih stvari po hiši (ogrevanje, kolektor,..). Think
Sedaj sicer pišem bolj po spominu: Moj router ima možnosti "Port forwarding" in "port range forvarding". V prvem nastaviš aplikacijo, ki naj bi imela tak dostop. Drugi pa je bolj podoben tvojim nastavitvam (ime, port od, port do, lokalni IP, protokol) in sem ga jaz nastavljal. Protokol imam nastavljen na BOTH, ker sem tako videl na DDWrt strani, kaj pa obsega both, pa na pamet ne vem. Če je varianta, bom poskusil nastavit na TCP. Ni pa možnosti nastavitve "local port".



Slika.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  326.28 KB
 Pogledana:  1 krat

Slika.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 573
Aktiv.: 3.37

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 7:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za bolj preproste aplikacije, kot so recimo RDP, SSH, kaka naprava za krmiljenje relejev ipd. največkrat zadošča, da preusmeriš en sam port, torej "port forwarding", tako da ni potrebe za "port range forwarding".

Če pri svojem usmerjevalniku ne moreš nastaviti "local port", to pomeni, da je možna samo preslikava zunanjega IP v lokalno omrežje in se naprava vidi na enakem portu tako lokalno kot od zunaj. To sicer ni problem, je pa fajn, če imaš možnost da pri preslikavi na ven zamenjaš tudi "port", tako da se standardni porti (80, 8080, ipd.) na ven vidijo na kakšni nestandardni številki. Slednje "naj bi" zmanjšalo možnost vdorov v sistem od zunaj. To sicer tudi sam jemljem bolj z rezervo, saj če se te kak hacker usmerjeno in zares loti, ni domačega sistema, ki prej ali slej ne bi "počepnil" pred napadom / poskusom vdora.

Ali moraš pri preusmerjanju spuščati v lokalno omrežje TCP ali UDP ali oboje je odvisno od aplikacije. Kako krmiljenje relejev in branje senzorjev prek protokola SNMP ali telefonski (govorni) paketi ponavadi zahtevajo UDP, WEB dostopi, RDP ipd. pa TCP.
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 573
Aktiv.: 3.37

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aplikacijo za krmiljenje relejev in branje senzorjev boš spisal sam, ali uporabljaš kakšno že narejeno? Če slednje, me zanima katero?

Na moji Malini imam poleg glavne aplikacije kot dodatno možnost krmiljenje par relejev, sem pa naredil to bolj po kavbojsko s preprostimi Python skriptami (za vsak rele ena za vklop in ena za izklop), te skripte pa prožim prek ikon na namizju...

Za bolj resne zadeve pa sem si omislil tole:

http://denkovi.com/snmp-eight-relay-board-for-temperature-measurement-lm35dz
Sedaj ponujajo brezplačno tudi aplikacijo za daljinsko krmiljenje prek Android naprave.
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3028
Aktiv.: 20.92
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedajle sem poizkusil (poleg "port range forwarding") tudi "port forwarding". Uspeh enak, torej ničen.

Whatsmyip pove enako, kot pa mi je ISP podal.

Ali je vseeno nekako možno, da se moj promet ustavi pri telefonskem modemu?

Druga misel, ali ima kaj veze s tem mogoče aktiviran firewall (hardverski) na routerju?

@s56al, malina bo samo kot povezava "s svetom", ki bo zbirala in prikazala podatke. Krmilje in merjenje bodo izvajali Atmeli. Poštarji mi ravno iz Kitajske nosijo I2C brezžične transcieverje.

Drugače pa, v tem sem kar sedaj počnem (malina+web+remote control in vse okoli tega) sem še čisto nedolžen. Ampak se rad učim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1626
Aktiv.: 9.57
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si poizkusil z portom 80 ali 443 ?
Lahko, da tvoj ISP blokira določene porte.

Pa mogoče ti bo prav prišlo: http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3028
Aktiv.: 20.92
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boo hoo!

Hardverski firewall ne nagaja. Sem ga izključil in nič bolje.. Liar

@robert, poskusil ta link, vsi predlagani porti so zaprti. Odprt je edino 8080. Za tega pa še vedno mislim, da je povezan s telefonom....

Bom jutri stopil še do ISP in povprašal, kaj mi predlaga....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmartin
Član
Član



Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19
Prispevkov: 357
Aktiv.: 2.10
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja izkušnja:

Moj ISP je T2 in mi na portu 80 dela.

Od zunaj (npr. preko brskalnika na telefonu) napišem npr. le: http://160.160.3.1 (tvoj IP) in se odzove..

Delal sem pa po tem postopku:
https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/web-server/apache.md

Sem se pa priklopil s kablom direktno na Router...

P.S.

tudi meni zgornji test pokaže, da je port 80 Closed...a mi vseeno dela..

_________________
LP
webmartin
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Prispevkov: 4048
Aktiv.: 23.82
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam za testiranje uporabljam tole stran:
https://www.grc.com/intro.htm

Ima en kup uporabnih orodij, pregleda en kup stvari. Sledi linku Shields-up

_________________
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3028
Aktiv.: 20.92
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem bil ravno pri mojem ISPju in za spremembo enkrat moje laično znanje internetnega prometa celo drži.

Promet mi res blokira telefonski vmesnik, popoldan mi pride(jo) odpret kak port, da bom lahko dostopal do routerja...

Poročam o uspehu...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 231 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group