www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Simuliranje EM motenj

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Salieri
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2015 18:50
Prispevkov: 13
Aktiv.: 0.22
Kraj: Severovzhod

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2016 9:44 pm    Naslov sporočila:  Simuliranje EM motenj Odgovori s citatom

Delam vezje, ki bo šlo v industrijsko okolje, in za katerega zdaj ugotavljam, da je občutljivo na razne motnje, ki se tam pojavljajo.

Ker je lokacija težje dostopna, bi si rad doma naredil nekakšno testno napravo, s katero bi posimuliral špricanje motenj, pa iščem kakšen nasvet, kako k temu pristopiti.

Slišal sem že za nekaj par rešitev (neka posebna vezava relejev, da divje škljocajo ko jih daš na napetost, DC motor, nekaj z pilo in elektrodami), vendar nič konkretnega.

Ima kdo kakšen konkreten nasvet/navodilo/projekt, kako si vzpostaviti pljuvalnik EM? Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3585
Aktiv.: 21.56
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2016 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto z relejem je čisto enostavno.
+)--------[COM kontakt releja NC]---------[+ tuljava releja -]-------(GND

Nobene diodice, samo nastavljivo napajanje priključiš in greš počasi od 0 do dvojne nazivne napetosti od releja.
Potem vzemi še AC rele in ga na enak način priklopi na avtotransformator.

Sicer pa ne pozabi tudi zraven vezja položiti dva mobilna telefona in z enim poklicati drugega.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
airwolf
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Prispevkov: 1879
Aktiv.: 12.83
Kraj: Tržič, Kovor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2016 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super svinjarijo delajo tudi razne poceni vrtalne mašine, kotne brusilke in podobne krtačne zadeve.
_________________
LP Gašper
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1066
Aktiv.: 8.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2016 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor moraš preskusiti tudi razelektritev kondenzatorja 100pF, nabitega na 8kV. Preskuša se na katerikoli del ohišja. Procesor v napravi se ob tem ne sme resetirati. Da temu zadostiš, ne montiraj LED skozi ohišje. Če imaš displej, daj čez vsaj 1mm prozorne izolacije. Za test scini si en množilnik napetosti. Ta test ti simulira človeka, ki pride statično naelektren in se dotakne naprave.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Salieri
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2015 18:50
Prispevkov: 13
Aktiv.: 0.22
Kraj: Severovzhod

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2016 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za super ideje!

Zraven naprave mislim dat ene par relejev, pa probat tud z kakšnim krtačnim DC motorjem. Na kakšen način se bo najbolj poznalo, če os motorja obremenim, ali to ni potrebno in samo pustim da teče v bližini?

ESD testa še nisem delal - bom ga zagotovo, vendar na tej točki zdaj nimam težav z samo stabilnostjo HW-ja (software je druga zgodba, hehe). Večje težave mi povzročajo motnje na merilnih točkah, (24V vhodi), kjer mi v elektro omari čez žice in ohišje prebija EM in povroča napačne odčitke. Zagotovo pa hvala za opomin!

Na lokaciji je nemogoče pomerit kako te motnje zgledajo, pa rabim malo bolj kontrolirano okolje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član



Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Prispevkov: 2305
Aktiv.: 15.83
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2016 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

varilni aparat pol metra stran je po moje še najbolj ziher zadeva.
_________________
Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 26.99
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2016 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je TIG s HF pa tudi Cool
_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3585
Aktiv.: 21.56
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2016 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako imaš vezane 24 VDC vhode na MCU ?
Pripni vezalno shemo vhoda.

Jaz pa bom za primerjavo pripel shemo 24 VDC digitalnega / 0-10V analognega vhoda od krmilnika Mitsubishi Alpha XL. Jo imam skicirano na papirju, a jo bom zrisal v Eaglu.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3585
Aktiv.: 21.56
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2016 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vhodi so vezani tako, da lahko gor pripelješ 0 ali 24V, če je vhod digitalen, ali 0-10V, če je vhod analogen.
Vhodov je veliko in sponke A so skupne vsem, sponke B tudi. To je zvezano že v notranjosti. Nato sta zunaj samo sponki A in B.
Potem bodisi priključiš zunanjo sponko A na GND, bodisi zunanjo sponko B na +24V. Nikoli obe hkrati. Nepovezano pustiš v zraku.

Če je B na +24V, moraš vhod s tipko povleči na GND. Ali pa če imaš tipalo z NPN izhodom.
Če je A na GND, moraš na vhod pripeljati (+) napetost. Ali pa če imaš tipalo s PNP izhodom.

Spremenjeno: Sem zgoraj v besedilu popravil, kam moraš vezati A oziroma B. Slika je pravilna.



Alpha-XL-Vhodi.png
 Opis:
Vhodi Mitsubishi Alpha XL
 Velikost datoteke:  5.45 KB
 Pogledana:  1339 krat

Alpha-XL-Vhodi.png



_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1404
Aktiv.: 7.99
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2016 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem en mitsubishijev vhodni modul A1SX80. Vhode ima galvansko ločene preko optocouplerjev (PS2505-4). Vrednosti kondenzatorjev C1 in C2 nisem preverjal, ker bi jih moral odlotat, če bi hotel izmeriti vrednost.


A1Sx80.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  A1Sx80.png
 Velikost datoteke:  14.8 KB
 Downloadano:  32 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1959
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2016 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Vhodi so vezani tako, da lahko gor pripelješ 0 ali 24V, če je vhod digitalen, ali 0-10V, če je vhod analogen.

Če signal skupaj z motnjami v trenutkih presega območje -0,5V - 11V, potem se motnje demodulirajo na D2 in DC komponenta izhoda ne ustreza več vhodni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3585
Aktiv.: 21.56
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 22, 2016 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega sicer ni v navodilih, a pri vezavi s skupnim GND bi lahko na GND vezal obe sponki A in B.

Bistvo vsega je doseči, da se mora motnja res dobro potruditi (zadostna energijska zmogljivost, ustrezna frekvenca,...), da spremeni prebrano stanje vhoda. Pa še takrat lahko pri dovolj "počasnih" zaporedjih dogodkov (občasno pritisneš kakšno tipko, ali se spremeni kak vhod, kar lahko brez škode zaznaš tudi 0,2 sekunde kasneje) rešiš programsko filtriranje stanj, ki ne trajajo dovolj dolgo. Samo MCU se ne sme resetirati.

@Salieri:
Če si opazil, ima vhod najprej sorazmerno nizkoohmski napetostni delilnik, glajenje signala pa se dogaja na varnem za 56k uporom.
Težko je na slepo pisati, kaj je narobe pri tvojem projektu. Če ima vezje težave že na mizi, bi bilo skoraj dobro narediti novega. Še vedno nisi pripel sheme.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 54 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group