www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Mini elektrarna!
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
alex007
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Dec 2003 0:19
Prispevkov: 56
Aktiv.: 0.33
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2004 6:58 pm    Naslov sporočila:  Mini elektrarna! Odgovori s citatom

Je že kdo doma ustvaril oziroma poskušal ustvariti kakšno mini elektrarno, čist tako na preprost način......potok, mlinsko kolo, elektro motor!?
Namreč zanima me če je dober navaden trofazni elektromotor?
Motor ima 11kW in je poganjal eno črpalko. Bi dobil iz takega motorja 2-3 kW???
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Kralj
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18
Prispevkov: 194
Aktiv.: 1.15
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2004 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se pred časom lotil tega podviga in nekako uspel.
Moji podatki:
Padec 26m, pretok 9l/s, fi cevi 90mm notranji premer, peltonova turbina z regulacijo, trifazni asinhronski motor 1,4kW.
Razultat je 0,6kW.
Poizkusil sem tudi z enosmernim generatorjem pa je bil rezultat slapši.

Če te zanima kaj konkretneje lahko še kaj napišem.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.42
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2004 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je izvedlivo - sam poznam kar nekaj takih delujočih sistemov samo ne vem kako je sedaj z zakonodajo oz. kako to odobrava elektro. Rabiš čim več polni asihronski trofazni elektromotor (tak, ki ima čim nižje obrate) Le ta se normalno priklopi na omrežje. Poganjat ga je potrebno hitreje od nazivnih obratov - takrat preide v generatorski način delovanja.

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Član
Član



Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Prispevkov: 719
Aktiv.: 4.25
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2004 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ga poganjaš z nazivnimi obrati, daje ven frekvenco 50Hz na posamezni fazi? Pa slišal sem, da trifazni motor rabi točno določen kondenzator na posamezni fazi zaradi vzbujanja.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.42
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2004 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne rabiš nobenega kondenzatorja. Motor se priklopi kot navaden "delovni" motor Lepo je edino, da imaš kontrolo prisotnosti vseh treh faz. Če bo uporabljena turbina mogoče na njej še presostat ki bo nadziral, če je vode dovolj, da stvar ne bo delala v zgubo. Zelo pomembna stvar pa je kontrola izpada omrežja. V tem trenutku se mora zapornica vode zapreti sicer bo motor podivjal - lahko pride do kakih mehanskih poškodb turbine ali motorja zaradi prevelikih obratov. Ob izpadu se namreč motor razbremeni - sicer mu frekvenco ter s tem tudi obrate "drži" javno omrežje.

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piki
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Prispevkov: 60
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hi!
Silvo a potem, če je mora biti motor priklopljen na omrežje kako potem dobiš ven višek energije. (kako se potem vse skupaj priklopi)


Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.42
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektro koliko je meni znano ne plačuje viška energije. Svoj čas se je beležila na števec kot dobropis - števec je šel nazaj. Kasneje mislim, da so motirali take števce, ki niso šli nazaj. Torej če je bila "proizvodnja" večja kot poraba je pač stal. kako je s stvarjo sedaj pa nimam pojma.

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
alex007
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Dec 2003 0:19
Prispevkov: 56
Aktiv.: 0.33
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!
Stvar je taka, da bi jaz ta sistem imel čisto ločen od javnega omrežja, ker meni ni važno da je frekvenca 50Hz in takšna napetost kot je v javnem omrežju. Važno je da mi da ven 2-3kW(kar je več, bi blio že idealno). Na ta sistem bi priklučil le grelec in še kakšno žarnico za rasvetlavo, kajti ta dva porabnika ne rabita točne frekvence 50Hz.

LP
ALEX

/* Pravilo št.1 - popravi napisano sicer leti v smeti! */


Nazadnje urejal/a alex007 Ned Jan 04, 2004 4:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Kralj
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18
Prispevkov: 194
Aktiv.: 1.15
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če zadeve nebi imel priklopljene na mrežo je potrebno motor nekako vzbuditi da postane generator.
Jaz sem zadevo rešil tako da sem ga vzbujal z kondenzatorji vendar moraš pri tej varijanti točno vedeti kaj boš imel priklopljeno. Če tega neboš vedel ti bo hitro kaj pregorelo. Velikost kondenzatorjev se izračuna na podlagi poznanega bremena. V primeru da se breme zmanjša se poviša napetost in že gre v maloro najšibkejši člen ( žarnica ipd).
Če boš rabil kako se izračuna velikost kondenzatorjev bom nekako poizkušal najti formulo.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piki
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Prispevkov: 60
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kralj, tudi jaz bi bil zadovoljen, če bi dal gor kakšne formule za izračun in pa tip kondenzatorjev, ki se naj uporabijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
alex007
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Dec 2003 0:19
Prispevkov: 56
Aktiv.: 0.33
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!
Kralj, jaz bi biu tudi zelo hvaležen, če bi lahko priskrbel formulo za izračun kondenzatorja(no saj se ne mudi tako hitro). Pa še nekaj bi te uprašal, ker pač imaš izkušnje s tem.........če lahko in kako je potrebno zvezati trofazni elektromotor, da bi dobil samo enofazno napetost, ker v bistvu ne rabim treh faz.
Hvala na pretekle komentarje in tudi za tiste, ki še prihajajo.
lp.....alex
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Kralj
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18
Prispevkov: 194
Aktiv.: 1.15
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za formule se bom potrudil in jih poiskal.

Glede vezave pa nebi preveč kompliciral. V Vsakem primeru moraš vzbujati na vseh treh navitjih. Odjemaš pač toliko kolikor rabiš. Tudi sam sem uporabljal samo eno fazo ostali dve pa nisem koristil.

Kolikor se spomnim sem jaz na 1,4kW motor priključil za vzbujanje 1 kom kondenzatorjev 16uF/500V na fazo.

Uporabil sem kondenzatorje od pralnega stroja.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nace
Član
Član



Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Prispevkov: 823
Aktiv.: 4.87
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglejte tole stran.
http://www.i-rose.si/users/PetjeMarko/Agregat.htm
LP Nace
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piki
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Prispevkov: 60
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nace stran sem si pogledal, samo tabela je čudna. Če pogledaš vrednosti na x osi so nerealne saj kje pa naj dobim kondenzator z 23,5mF (miliF), da dobim 230V ven. Ali pa je napaka v enotah na x osi, samo potem ne vem če lahko zaupaš takšnemu grafu.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nace
Član
Član



Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Prispevkov: 823
Aktiv.: 4.87
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2004 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je napaka, uporabi mikroF!
LP Nace
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 206 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group