www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Merjenje induktivnosti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MarkB
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 27 Jul 2016 7:46
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2016 7:58 am    Naslov sporočila:  Merjenje induktivnosti Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Ali mi lahko nekdo pove kako naj na čim bolj preprost način izmerim induktivnost zračne tuljave. Tuljavo sem naredil po izračunih (št. ovojev, dolžina, velikost,...) vendar bi vseeno radi izmeril točno induktivnost.
Osciloskopa nimam, samo unimer
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 3661
Aktiv.: 21.57
Kraj: Idrija - Kočevje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2016 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

narediš vezje pos sliki 1

http://circuitcellar.com/wp-content/uploads/2013/01/CC25_ProjCard_Pres_Ball-CC271.pdf

------------------------------------- sicer

http://www.wikihow.com/Measure-Inductance

_________________
Moments before detonation ,....... TT
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1938
Aktiv.: 17.06
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2016 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če hočeš res točno meritev ti je najbolje da uporabiš tovarniški L (mogoče LC) meter.
_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkB
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 27 Jul 2016 7:46
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2016 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, kot sem rekel, iščem preprosto opcijo.

Hvala za linke zgoraj, uporabil sem drugo opcijo iz spodnjega linka.
Zaporedno sem vezal 4.2Ohm upor (1%) in potem spremnjal vhodno frekvenco in istočasno meril napetost na uporu in tuljavi.
Ko sta bili napetosti na obeh bremenih enaki, sem uporabil furmulo za izračun. Vse do tukaj ok, nečesa pa ne razumem; zakaj se mi vrednosti spreminjajo z spreminjanjem vhodne napetosti.
Torej, naprimer če sem imel vhodno napetost 3V, se mi je pri napetost porazdelila 1/2 (pol upor, pol tuljava) pri 360Hz, če pa sem vhodno napetost dvignil na 10V, pa se mi je napetost porazdelila pri 500Hz (vrednosti ki sem jih napisal so cca). Enkrat sem iz izračuna dobil vrednost induktivnosti 1,89mH, drugič pa 2,2mH. Prav tako se mi izračun induktivnosti spreminja, če spreminjam vrednost upora. Induktivnost tuljave naj bi bila konstantna, ne? ali pač ne?

Saj, mogoče za nekoga sprašujem nemumnosti vendar so dnevi moje elektro šole oddaljeni že 1/4 stoletja nazaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borut000
trgovec



Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50
Prispevkov: 228
Aktiv.: 1.34
Kraj: Hraše

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2016 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali tvoj instrument omogoča meritev napetosti pri teh frekvencah ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MarkB
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 27 Jul 2016 7:46
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2016 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, dobro vprašanje. Uporabil sem digitalni unimer. Če meri pri teh frekvencah pa ne vem
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucky77
Član
Član



Pridružen-a: Čet 22 Avg 2013 21:49
Prispevkov: 41
Aktiv.: 0.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2016 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš še kakšen klasičen digimer ala Iskra Digimer 3 lahko meriš izmenične napetosti do nekih 400 Hz.

Je firma/model tvojega digimera visoko varovana skrivnost? Silenced
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1938
Aktiv.: 17.06
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2016 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkB je napisal/a:
Zaporedno sem vezal 4.2Ohm upor (1%)

Kakšen pa je ta upor- žični, ogljeni, feroplast, ...

_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 224 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group