www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Priklop telefonskega modema na Raspberry Pi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Elektro99
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Avg 2014 20:20
Prispevkov: 21
Aktiv.: 0.32
Kraj: Okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 3:40 pm    Naslov sporočila:  Priklop telefonskega modema na Raspberry Pi Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
na Raspberry Pi 3 sem se odločil priklopiti telefonski modem (prek serijske povezave). Konfiguracija je sledeča: Na Raspberryja je prek GPIO pinov priklopljen RS232 v TTL pretvornik, nanj pa je priklopljen modem. Pojavi pa se problem pri komunikaciji z modemom. Tx, Rx in masa so povezani, a se modem ne odziva (tudi z obrnjenima Tx in Rx).

Raspberry ima pravilno konfigurirano serijsko povezavo (GPIO 14 in 15), RS232 v TTL pretvornik pa pravilno deluje, saj sem oboje priklopil na računalnik in preveril delovanje. Modem je prav tako stestiran in delujoč. Raspberry ima izklopljeno serijsko konzolo.

Pri enem testiranju sem pomotoma zvezal Rx od Raspberryja z Data Terminal Ready (DTR) pinom na modemu in potem se je modem odzival na AT komande, ampak nič vračal. Pinout za RS232.

Ima morda kdo kakšno idejo? Ena izmed alternativnih opcij je USB modem, a želim izkoristiti to, kar imam na voljo.

_________________
Lep pozdrav
Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
eddie
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Prispevkov: 584
Aktiv.: 3.44
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Modem morda pričakuje enega od kontrolnih signalov aktivnih(DSR, DTR?).
V nasprotnem primeru ne odgovarja.

BERI od polovice strani dalje so opisani tudi "pomožni" signali serijske povezave.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 469
Aktiv.: 5.53
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaj napiši kakšen telefonski modem. GSM? kateri model? ...
Se modem odziva če ga priključiš na računalnik in z njem komuniciraš?

Mogoče nimaš nastavljene iste baud hitrosti na RPi in modemu in se ti zato ne odziva.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Elektro99
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Avg 2014 20:20
Prispevkov: 21
Aktiv.: 0.32
Kraj: Okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2016 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Modem je 3Com/US Robotics 56K (faxmodem), priklop na standardno telefonsko linijo (foto). Se odziva na računalniku in deluje normalno. Na Raspberry Pi forumu je opisan postopek priklopa zelo podobnega modema, a pri meni ne deluje (skupna vezava DSR in DTR). Kam pa lahko priklopim te pine, da bo signal aktiven? Kolikor vem baud hitrost v tem primeru ni pomembna, saj prek računalnika modem komunicira na katerikoli, odvisna je samo hitrost komunikacije.
_________________
Lep pozdrav
Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 61.08
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2016 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preko računalnika resda komunicira na različnih hitrostih, a se računalnik prilagaja glede na to, oziroma je tam natančno določeno, na katerem bitrat-u (na zelo nizkem) se komunikacija začne in takrat se oba klienta zmenita, kako hitro bo šlo naprej. Zato se tudi vedno na začetku sliši piskanje, naprej pa ne več.
Če se Pi ne zna, mu moraš ti povedati, na katerem bitrate-u se zadeve dogajajo, sicer ne bo nič. Resda hitrost ni pomembna, a mora biti na obeh straneh definirana in seveda enaka.
Sicer je pa v primeru na omenjenem forumu bitrate lepo definiran na 115200...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 546
Aktiv.: 3.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2016 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi modem povezati s PC-jem preko kabla na katerm imaš samo rx,tx in gnd.
Če bo modem delal potem mora delati tudi z RPi-jem.
Če na PC-ju ne bo delal, priklopi najprej na kabel še DTR signal in poskusi znova.

Tako boš ugotovil kateri še signal rabiš na RPi-u.
Tudi RPi zna nadzirati flow control, malo pobrskaj po netu.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Elektro99
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Avg 2014 20:20
Prispevkov: 21
Aktiv.: 0.32
Kraj: Okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2016 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem priklopil modem ponovno na PC in ugotovil, da potrebuje poleg Rx, Tx in GND tudi DTR. Potem sem še enkrat zvezal DTR z DSR (tokrat na PC-ju) in modem se odziva! Torej lahko sprejema ukaze, le Raspberry ne more z njim komunicirati (sem poskusil hitrosti od 1200 do 9600 bps, pa tudi 115200). Bo treba še eksperimentirati...
_________________
Lep pozdrav
Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Elektro99
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Avg 2014 20:20
Prispevkov: 21
Aktiv.: 0.32
Kraj: Okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2016 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugotovil sem, da sem zamenjal Rx in Tx. Zdaj se modem odziva, ampak neobičajno: nekatere črke izpisuje narobe, nekatere pa prav (npr. pri večkratnem pritisku A je odgovor yuUU]MM}A} itd.). Če zadanem pravilno kombinacijo (npr. AT) dobim odgovor OK. Če pa pokličem na modem, pa namesto izpisa RING zmrzne in je potrebno izvleci in ponovno priklopiti serijski kabel. Preizkušeno vse od 300 do 9600 bps, na več se ne odziva. Mogoče to pomeni kakšne motnje v povezavi ali samo manjka kakšna nastavitev?
_________________
Lep pozdrav
Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 469
Aktiv.: 5.53
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2016 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektro99 je napisal/a:
Zdaj se modem odziva, ampak neobičajno: nekatere črke izpisuje narobe, nekatere pa prav

Pri meni je izpisoval čudne znake ko nism imel iste oz primerne baudne hitrosti (sicer GSM modul). probaj na rpi in na modulu nastaviti na 9600. V priponki imaš tudi "komande" za nastavljanje in uporabo modula.



56k commands.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  56k commands.pdf
 Velikost datoteke:  250.05 KB
 Downloadano:  5 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Prispevkov: 584
Aktiv.: 3.44
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2016 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali se isto zgodi tudi če to počneš iz PCja?
Poskušaj ugotovit kaj se zatakne da boš videl ali je modem sploh ispraven.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 546
Aktiv.: 3.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2016 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Modem je verjetno Ok.
Modem potrebuje inicializacijo na začetku.
Ali lahko zaupaš kako in zakaj boš uporabljal ta modem, mogoče obstaja bolj enostavna rešitev.
Malo sem pobrskal in našel navodila za modem, mislim da je tvoj prav tak.

Malo poglej drugo tretjino v navodilih, da ne obupaš takoj na začetku.
Za inicializacijo baud rate nekateri modemi potrebujejo samo AT (z velikimi črkami!), kot prvi ukaz.

Priklopi modem na terminal, pošiljaj ukaze in glej kaj ti odgovarja.
LP



3com-Manual.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  3com-Manual.pdf
 Velikost datoteke:  446.09 KB
 Downloadano:  0 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Elektro99
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Avg 2014 20:20
Prispevkov: 21
Aktiv.: 0.32
Kraj: Okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2016 12:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil sem še en preizkus.
Modem priklopljen na prenosnik (Rx, Tx, Gnd, DTR-DSR v kratkem stiku), na Ubuntuju program minicom, nastavljen na 9600 bps.
Že od prve črke naprej pravilno deluje (brez inicializacije) in ne meče čudnih znakov. Lahko tudi sproti nastavim na kakšno drugo hitrost (npr. 2400 bps) in bo takoj naprej deloval, brez resetiranja ali česa podobnega. Na ciljnem računalniku Windows 98, notranji modem (ni Winmodem) in HyperTerminal, med računalnikoma telefonska centrala. Iz enega pokličem prek ATD ukaza, na drugem pa ATA ukaz, da vzpostavita povezavo. Potem lahko brez problema komuniciram med njima in celo pošiljam datoteke prek različnih protokolov (x/y/z-modem ...). Oba modema lahko pokličeta ali odgovorita na klic in uspešno vzpostavita povezavo. Brez naključnih ali izpuščenih znakov. Potem pa prekinem povezavo in modem odklopim od prenosnika in ga priklopim na Raspberryja (nastavim 9600 bps). Še zmeraj napačni znaki, a celo uspem napisati ATI3 (ki pove proizvajalca in model), pa mi napiše le prvih nekaj znakov (U.S. Robotic ). Modem ponovno priklopim na prenosnik in na isti ukaz napiše celotno ime (U.S. Robotics Internal Fax Modem 56K Ver 1.11.1). Torej sklepam, da modem že ves čas deluje ustrezno.
Ker je že očitno videti, da je problem najverjetnjeje na Raspberryju, preizkusim na še enem, Raspberry Pi 1, pri katerem ni potrebno modificirati nastavitev za serijsko komunikacijo. Ista zgodba, napačni znaki. Na koncu še sprobam drug RS232-TTL pretvornik, tudi ni razlike.

Napaka je torej v komunikaciji med Raspberryjem in modemom, pa ne vem kje, saj modem deluje, pretvornik z Raspberryjem pa je tudi stestiran.

Hvala za priponke, a jih žal zaradi moje neaktivnosti na forumu ne morem videti, čeprav sem zdaj prepričan, da ni težava v modemu. Ta konfiguracija bo uporabljena za vzpostavitev internetne povezave na starem Windows 98 Pentium 1 računalniku, nič resnejšega, želim samo uporabiti meni bolj "zabaven" način kot Ethernet povezava, saj sem pred Raspberryjem (ki je 24/7 priklopljen) imel za povezavo namenjen še en cel PC.

_________________
Lep pozdrav
Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.11
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2016 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo, mogoče ti pomaga. RPi ima po defoltu nastavljen specifičen baud rejt za serijsko komunikacijo. Doma imam shranjen postopek kako to spremeniti za uporabo serijskega porta na različnih baud rejtih če te zanima.

Lp, Vlado

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Elektro99
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Avg 2014 20:20
Prispevkov: 21
Aktiv.: 0.32
Kraj: Okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2016 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakršnakoli pomoč je dobrodošla, saj je verjetno res problem nekje pri hitrosti komunikacije, zato bi me zanimal dokument. Samo prosim ne kot priponko, saj jih (še) ne morem odpreti.
_________________
Lep pozdrav
Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
California
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Prispevkov: 188
Aktiv.: 1.11
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2016 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ecola:

To get the serial port working on all model Pi's with Jessie from May 2016 or later, add: enable_uart=1
to the end of the "/boot/config.txt" file, and refer to the serial port as "/dev/serial0" in your code. sudo nano /boot/config.txt

If you wish to communicate with with anything other than a terminal, remove the phrase: console=serial0,115200
from the file "/boot/cmdline.txt". Note that "cmdline.txt" is just that, a single line, do not split it into more than one line. sudo nano /boot/cmdline.txt

Lp, Vlado

_________________
California
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 230 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group