www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Seltron - komunikacija
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2017 11:37 am    Naslov sporočila:  Seltron - komunikacija Odgovori s citatom

Ve kdo, kakšen tip komunikacije uporablja Seltron pri svojih regulatorjih? Imam namreč regulator WDC20, katerega je možno spremljati preko računalniškega programa. Vmesnik za to je "USB Serial port (FTDI)", povezava je dvožična.

Se da to na kakšen način ugotoviti tip komunikacije?
Rad bi namreč uporabil kakšen "ethernet to RS232(485),... pretvornik", da ne rabim računalnika v kurilnici.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Prispevkov: 861
Aktiv.: 6.30
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2017 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule je bilo nekaj napisanega na to temo...

link

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem prebral, pa nič kaj pametnega. V bistvu me komunikacijski protokol niti niti ne zanima, samo tip komunikacije (RS232, 422, 485,..)

Programsko opremo bom uporabil proizvajalčevo, rad bi si samo namesto fizičnega (kot sedaj) ustvaril virtualni port. (preko etherneta)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, pa še tole:

Ko sem zadevo kupil, je bilo s strani proizvajalca nevedeno, da je vseeno, kako priključiš žičke (dve) za povezavo regulator - USB pretvornik. Ker nas je večina imela težave in se povezava ni vzpostavila, so potem naredili neko "modifikacijo" na USB vmesniku, kjer pa je potem polariteta bila pomembna. Kaj so naredili ne vem, je komu znano?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še malo raziskujem - kabel je nekaj podobnega, zgleda da gre za USB to RS232 UART. Kaj dejansko pomeni UART ne vem, lahko kdo to pojasni?

http://www.ftdichip.com/Products/Cables/USBRS232.htm

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2719
Aktiv.: 17.05
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_asynchronous_receiver/transmitter
Po domače povedano: UART je serijski protokol, ki nam je znan pod RS-232. Pod RS-232 se razume celotni standard (konektorji, napetostni nivoji, kabli...), UART je pa samo način komunikacije, ki ga uporablja tudi RS-232.

Ne razumem čisto kaj bi rad naredil.

Verjetno ta tvoja regulacija uporablja UART, Tx in Rx linijo, če ju zamenjaš potem zadeva ne dela, ko dva hkrati govorita komunikacija ni možna, mora eden poslušati. če je tako, potem potrebuješ UART-Ethernet pretvornik (če so napetostni nivoji +5 V!).

Če pa ima tvoja naprava že USB priključek, potem je pa najbolje, da nabaviš USB-Ethernet pretvornik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutna situacija je sledeča: USB-RS232 adapter je vključen v računalnik, drugi konec je (dvožično) povezan z regulatorjem, ki ga nadziram. Ta pretvornik vidim kot "COM port" na računalniku in ta port potem izberem v programu proizvajalca regulacije. Zadeva je nerodna, ker moram imeti računalnik v kurilnici, nanj dostopam preko TeamViewerja, poleg tega pa še velikokrat zmrzne.

Jaz bi pa želel povezavo regulator na ethernet-RS232(RS485) pretvornik. Imam namreč ethernet v kurilnici. Na podlagi IP-ja tega pretvornika si lahko potem na kateremkoli računalniku kreiram "virtualni COM port", ki ga potem uporabim v programu.

Zadevo znam narediti z eno drogo napravo (števec), ki ima sicer RS485 komunikacijo, tukaj pa ne najdem pravih nastavitev, ali pa moja naprava tega ne omogoča. Imam pa nekaj podobnega:



http://www.automation-mall.com/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/600x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/n/p/nport5150a.jpg
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2719
Aktiv.: 17.05
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi nekaj takšnega moralo delati:
http://en.usr.cn/Serial-Ethernet-Module/serial-to-ethernet-module.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1619
Aktiv.: 9.64
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mah - jaz sem obupal nad njimi.
Če bi rekli "nič ne bo" bi bilo OK.
Tako pa smo čakali in bili pripravljeni tudi plačati za njihov kabel in program.

http://www.seltron.si/forum/pc-in-zajem-podatkov/?p=1

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2017 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, čip na vmesnikuje FT232RL.

Morda bi kaj takšnega, kot je predlagal MarkoM res delalo. Poizkusim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2719
Aktiv.: 17.05
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2017 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Software pa bi tudi naj podpiral virtualne com porte.
http://www.usriot.com/usr-vcom-virtual-serial-software/

Bi znalo delat, če ne pač gre za "znanost" tistih 15 €. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2017 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj - je razvidno, kateri pini so uporabljeni? TX, RX, GND?

Na regulaciji je črna na "GND", bela pa na "COM".

Slike:



zFJGpWB.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  925.89 KB
 Pogledana:  10 krat

zFJGpWB.jpg



DX7mQDm.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  945.98 KB
 Pogledana:  15 krat

DX7mQDm.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2719
Aktiv.: 17.05
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2017 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj je to za eno čudo, da ima poleg NAND schmitt trigger, največ uspeha bo, če boš priklopil na strani FTDI-ja na Rx, TX in pa maso. Malo preveri z multimetrom katere linije so uporabljene.
Pa še napajanje boš moral zagotoviti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
overload
Član
Član



Pridružen-a: Tor 23 Jun 2015 10:30
Prispevkov: 68
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 07, 2017 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, da poročam - končno dobil vmesnik ("UART Serial Ethernet Module"), vendar ni uspeha. Sad
Poizkusil vse možne kombinacije (tx,rx,gnd), pa ga ne zazana. Očitno ima ta originalni vmesnik še nekaj dodatnega, kot pravi MarkoM "NAND schmitt trigger"...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 08, 2017 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

overload, kakšne nivoje pa potrebuje(uporablja), ta tvoj UART modul, na vhodu UARTA?
Zakaj sprašujem?
Če tvoj modul uporablja standardne RS232 nivoje, pomeni, da je logična "1" -12V, Seltron pa ima na liniji za logično "1" pozitivno napetost (sem že pozabil, toda definitivno več od 5V). In še nekaj, vodilni regulator je (vsaj v mojem primeru, uporabljal dve hitrosti komunikacije, če se prav spominjam 2400 in 9600 baudov.

In kot je že robert napisal, sem tudi jaz obupal nad njimi, saj jih prosiš za nekaj, kar je pri drugih proizvajalcih standard in še zastonj po vrhu!
Večina modernih regulatorjev za centralno kurjavo ima možnost priklopa na karkoli in tudi zajema podatkov.
Meni je šlo samo za to, da bi zajemal vse temperature in vse skupaj analiziral in ko sem jih prosil za protokol je bila to taka skrivnost, da ga nikakor ni bilo mogoče dobiti,
meni se pa enostavno ni "luštalo" ukvarjati in analizirati s tistim, kar lahko vidiš nižje
Komunikacija iz D2 v DD2 pa zgleda takole, s tem, da so tisti čudni karakterji za hitrost 9600 baudov.
Koda:
:F3030001000306
:F3030001000306
:F2030001000307
:F2030001000307
:030300010003F6
:0303004D0005A8

:030300010003F6
:0303003D0004B9

:030300010003F6
:03100005000810D8FFB8801456016302BE089208920643B6
:F6030001000303
:F6030001000303
:0A0300010003EF
:0A0300010003EF
:F3030001000306
:F3030001000306
:F2030001000307


Moj D2 in DD2 mi delata že več kot 10 let in nikakor nočeta crknit, da bi si omislil kaj bolj pametnega. Enkrat ga je D2 začel svirat in sem zamenjal vse elektrolite, sedaj pa zopet brez problemov.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 171 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group