www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Šolska izdaja na Raspberry-ju
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjanoksidian
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Jul 2014 17:16
Prispevkov: 113
Aktiv.: 2.76
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 4:09 pm    Naslov sporočila:  Šolska izdaja na Raspberry-ju Odgovori s citatom

Po šolah uporabljamo doma predelano raspberry postavitev.

Gre za zbirko vaj, orodij in postavitve, ki je primerna za:
1.razvijanje
2.demonstriranje
3.učenje

Je z uporabo namestitvene skripta spremenjena uradna izdaja RASPBIAN STRETCH WITH DESKTOP na povezavi https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/
Dodane so vaje za html, css, javascript, java, php, python, lua, gcc, mysql in MS pisarno.
Uporabljajo se storitve samba, mysql, apache, ssh in vnc.
Dodano je orodje phpmyadmin

Vsa prijavljanja so uporabniško ime pi in geslo raspberry. (Kot na originalni izdaji )
Lokalno ime naprave je server.

V živo je večinoma na povezavi (redko je gor kaj drugega, velikokrat ni na povezavi nič, ker RPI vzamem na predavanje, včasih povezavo izklopim, ker končujem izdajo ali pa kar tako)
http://89.212.21.12 - uporabljen RPI2 Smile na turbo 1GHz Smile, vi me vidite na 2,5Mbaud, ker imam toliko uploada(Stari dobri VDSL dokler ne potegnemo optike). Pretok je tudi drugače omejen na 100Mbaud zaradi FastEthernet lan priključka Sad

Stisnjeno izdajo server.rar se dobi brezplačno na povezavi
https://drive.google.com/drive/folders/0BwjL25FB_WLWSHJQR29tNFJXWW8

http://www.rarlab.com/download.htm - winrar program
server.rar --> odraraš --> server.bin

Namestiš program za zapekanje sd kartic
https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

server.bin --> zapečeš na sd kartico velika mora biti 8GB Smile (Pazite pri karticah, da vam ne prodajo kakega počasnega dinozavrčka. Obstajajo že 64Gbyte in več s hitrostjo zapekanja 40Mbyte/s in več)

raspberija prključiš na lokalno domačo(ali v razredu) mrežo in uporabiš enega od 4-ih komunikacij Smile

1. http://server - spletna stran (brsklalnik spletnih strani)
2. \\server deljene mape (brskalnik datotek) imamo 3 deljene mape www, izdelki in Documents.
www(samo za branje, root od spletne strani)
izdelki(za vpisovanje ,podmapa root-a, kamor postavljamo svojo spletno stran, vajo ali karkoli že)
Documents(lahko vpisuješ, mapa Documents v profilu pi.)
3. https://www.realvnc.com/download/viewer/ - VNC uporabnik za grafični daljinski pristop v GUI Smile
4. https://www.bitvise.com/download-area - SSH uporabnik tekstualni daljinski pristop.

Vedno uporabite pi:raspberry za prijavo Smile, spletni naslov v lokalnem omrežju je server Smile

Vse vaje uporabljajo eno tipko , dve ledici in tipalo vlage in temperature DHT22.
Shema vezave je vzeta iz izdaje.. Smile

https://www.youtube.com/watch?v=uakQIyZtU0s
Še filmček, ki kaže kako namestimo šolsko izdajo....



shema.png
 Opis:
Shema RPI za Šolsko distribucijo(Razvojni kotiček)
 Velikost datoteke:  18.75 KB
 Pogledana:  3 krat

shema.png




Nazadnje urejal/a bostjanoksidian Sob Okt 21, 2017 4:05 pm; skupaj popravljeno 25 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 383
Aktiv.: 19.44

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te zanima, da bi dodal katerega od senzorjev v tem projektu
http://elektronika.splet.arnes.si/category/pametna-gnezdilnica/
pa povej.

LP,
M.

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5157
Aktiv.: 35.64
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 9:02 pm    Naslov sporočila:  Re: Šolska izdaja na Raspberry-ju Odgovori s citatom

bostjanoksidian je napisal/a:
Tu bomo razpravljali o Šolski izdaji (Razvojni kotiček)

Dokler je predvidena razprava v takšni obliki, kot na sliki bom tvoje sporočilo tretiral kot reklamni spam. Navedene povezave (vključno z vsebino podpisa) kažejo na komercialne spletne strani zato tule nimajo kaj iskat.

Imaš 24 ur časa, da svoje sporočilo urediš skladno s pravili foruma.

Lp, Frenki

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjanoksidian
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Jul 2014 17:16
Prispevkov: 113
Aktiv.: 2.76
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Če te zanima, da bi dodal katerega od senzorjev v tem projektu
http://elektronika.splet.arnes.si/category/pametna-gnezdilnica/
pa povej.

LP,
M.

Gre za povsem šolsko zadevo, ki jo uporabljam pri pouku. Gre za ogromno zbirko vaj, ki sistematsko pokriva moderne spletne tehnologije. Učenci si sami prispajkajo tisti dve ledici in tipko, uporabljen senzor je res poceni in zelo enostaven za priklopit. Pokriva temperaturo in vlago, ki se ju da uporabit v veliko maturitetnih nalogah.

Na šolsko izdajo vaj na raspberry-ju seveda dodajam nove in nove stvari, vendar pazim, da stvar kljub vsemu ostaja enostavna, poceni in zastonj kar se tiče programov.

Učenci si sami izbirajo senzorje in orodja. To je samo ogrodje , ki omogoča hitro delo... Za vaš projekt se sigurno najde veliko kar rabite na mojih vajah. Pomoč je v obliki moje malenkosti vedno tu Smile. Princip razvoja preko delujočih primerov Smile

Ok sedaj pa še malo k tehniki.
1. f*p kable se izpod varovanega strelovodnega območja NE sme uporabit. Če vlečete kable pod zemljo mora biti nad kablom položen valjanec.
2. Za bližnje komunikacije se uporablja WiFi povezavo, na šolski izdaji imaš orodje, ki ti RPI spremeni v napredno dostopno točko(Jo bom opisal kasneje). Sedaj se lahko z navadno tablico priklopiš na RPI kot, na domač ruter (Oba uporablta hostapd odprtokodni program Smile )
3. Od vseh tipal je najtežje realizirat po moje tipalo teže. Temperatura in vlaga sta tako že del programa(Tam se ogromno ukvarjam s prikazi in urniki za vodenje)
4.Za kamero obstaja program za RPI. Imam pa rešitve ki izkoristijo več kamer in slike pošiljajo v mysql tabelo, tako je kasneje veliko lažje manipulirat s slikami. Vsi procesi v naravi ponavadi oživijo če narediš time lapse filemček, pač veliko slik združiš v filmček, kjer se vse dogaja s pospeškom.....

Imam celo projekt klimat(ni na šolski izdaji, je pa na šolski izdaji ogromno vaj , ki imajo izvor v tem projektu, pa iz drugih tudi), ki dela obe stvari hkrati namreč slika in izvaja temperaturno vodenje po urniku. Kamera (Lahko v proste USB reže priklopiš WeB kamere ali kupiš kamero ki je prav za RPI) ni del standardnega strojnega nabora zato ni zastopana z vajami, bom pa to spremenil, ker kamero se vedno rabi. Sem šel pogledat in našel 8 vaj, ker je bila kamera včasih del vaj:)

# git clone https://github.com/silvanmelchior/RPi_Cam_Web_Interface.git
# sudo chmod 1777 RPi_Cam_Web_Interface -R
# cd RPi_Cam_Web_Interface
# ./RPi_Cam_Web_Interface_Installer.sh install

Tole je v installfirst skripta del, ki ga imam izključenega, naredi popolno spletno kamero na web strani, zna vse kar znajo današnje kamere(predvsem Live stream, timelapse, recording, če se ne motim zna izdelati tudi time lapse filmček, sem že malo pozabil, ker sem se s tem ukvarjal dve leti nazaj Smile ) + seveda lahko uporabljaš spletno stran za druge zadeve, ker uporablja kamera apache2/php5 storitve.

Glede sodelovanja je pa tako, 26.2 nastopim delavno mesto na drugi šoli in bom imel ogromno dela. Pa tudi drugače je smisel, da sem samo neke vrste "forum" podpora, projekt pa speljete drugi:)

Sem pa zainteresiran , da po projektu vključimo kako super rešitev med vaje:) Tako stvari delujejo v praksi...

Boštjan


Nazadnje urejal/a bostjanoksidian Čet Feb 02, 2017 8:33 am; skupaj popravljeno 14 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 383
Aktiv.: 19.44

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2017 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se kar namatral, da sem usposobil kamero, da je pričela pretakat video na arnesov strežnik. To mi deluje. Je pa malo podhranjena zadeva, če bi hotel sočasno še motion poganjat. WiFi mi nič ne koristi, ker moram itak napajanje pripeljat (IR osvetlitev v notranjosti je stalno priključena, tako da kakšne baterije odpadejo).
_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjanoksidian
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Jul 2014 17:16
Prispevkov: 113
Aktiv.: 2.76
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2017 5:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Jaz sem se kar namatral, da sem usposobil kamero, da je pričela pretakat video na arnesov strežnik. To mi deluje. Je pa malo podhranjena zadeva, če bi hotel sočasno še motion poganjat. WiFi mi nič ne koristi, ker moram itak napajanje pripeljat (IR osvetlitev v notranjosti je stalno priključena, tako da kakšne baterije odpadejo).

Seveda, jasno, tako kot si zamisliš.
Napajanje je napajanje, mrežni kabli pa ne smejo izpod zaščitenega območja pred strelami, pa še tam velja , da niso za outdoor.

Vem, da je strimanje težka zadeva, pred leti sem se ukvarjal in nikoli res naredil do konca. Pol sem našel pa projekt, ki vse rešuje.
Star model kamer za RPI je imel tako slabo svetlobno občutljivost, da sem potem vse pustil in sem čakal na boljšo kamero. sedaj jo imamo, ampak jo jemljem kot dodatek, ki ga pač uporabiš(s pomočjo delujočega projekta. Imam pa nekaj projektov samo s slikami Smile

Čim uporabiš RPI odpadejo baterije jasno.

RPI3 kuri v fulu cca 4W, če ga malo zabremzaš pa cca 2.5W, kar je ravno še na meji tudi za fotocelične sisteme, je pa dober za avtomatizacije oz za projekte naprav, ki so priključene na električno napajanje. Za naprave, ki so občasno priključene in morajo obratovat z baterijami(robotki) uporabljam ESP8266 wifi modul, ki je tudi predmet vaj. V profesionalnih projektih stalno priključenih naprav na baterije, se naredijo druge rešitve, ki te modulčke spravijo pod 100nA v izklopljenem stanju. Meja 100nA(dosegamo pod 10nA!!! oz je meritev zelo težavna, ker je odvisna od čistoče tiskanega vezja) je trenutno priznana meja za naprave, ki so stalno priklopljene na baterijo. Pri samo 100nA namreč še vedno pokurimo 8,76 mAh/10 let Smile . Če se morajo naprave samozbujat , je težko spravit povprečno porabo pod 1uA. To pa že pomeni 87,6 mAh/10 let Sad.


Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 632
Aktiv.: 6.91
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2017 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pa mislil da bo šlo.... Hdmi-vga kabel ne deluje... Malo sem si ogledal prve korake programiranja. Zgleda obetavno. Ta "poceni " računalnik mora še .........


20170203_090642.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.99 MB
 Pogledana:  16 krat

20170203_090642.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjanoksidian
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Jul 2014 17:16
Prispevkov: 113
Aktiv.: 2.76
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 7:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

solomojster je napisal/a:
Sem pa mislil da bo šlo.... Hdmi-vga kabel ne deluje... Malo sem si ogledal prve korake programiranja. Zgleda obetavno. Ta "poceni " računalnik mora še .........

Verjetno ti vmes že vse dela Smile
Če se po kakršnem koli slabem scenariju še vedno ukvarjaš s problemom naredi tole...

1. Priključi ga na televizor, toliko, da se prepričaš, da ti vse dela.
2. HDMI/VGA adapter ni trivialna zadevica, prvo obstajajo VGA zasloni , ki podpirajo analogni in digitalni vhod , stari zasloni podpirajo samo analogni vhod. HDMI/VGA adapterčki prevežejo digitalne linije tako da vse dela(Razen če nimaš tak adaprter, da poskrbi da se digitalna slika pretvori v analogno, v kar glede na velikost adapterja dvomim)
3. Preveri če ti ta stari zaslon podpira digitalni vhod na VGA vhodu, če ga ne si vsaj ugotovil zakaj ti stvar ne dela.
4. Če ga, bi ti moral zaslon vsaj sporočit , da tako visoke resolucije ne podpira.

Drugače pa super ideja, boš navdušen. Samo, da se ti ne bo zgodilo tako kot meni, da imaš okoli TV-ja toliko žic, naprav in ostale šare, da te bo začela mama,žena, punca na to opzarjati Smile

Ravno sem dobil sporočilo, da je moj na novo naročen Android TV na poti. Poslali so mi tracking številko Smile . Android TV bo upam podpiral vse moje "potrebe", kar se tiče zunanjih naprav. Hm najmanj IPTV od ponudnika bo ostal za TV-jem.

Sem imel do pred kratkim dva taka zaslona iz "odpada". En mi je kake pol leta nazaj odpovedal in sem kupil PC zaslon, ki ima dva HDMI in en VGA vhod. Stari dobri zaslon iz "odpada" pa upam, da bo še dolgo služil, na sebi ima vgrajen odličen powered USB Hub, kar moderni zasloni nimajo. Z izklopom tega zaslona se mi ugasnejo do tri zadevice, ki jih na enkrat počnem na pisalni mizi.... zelooooooo praktično. Hm še audio vhod imam na zaslonu iz "odpada" analogen, na ta novem pa digitalen (in analogen za VGA vhod). Tudi to je zelooooo praktično, ker na mizi nimam rad zvočnikov. Smile


Nazadnje urejal/a bostjanoksidian Sob Feb 04, 2017 7:36 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 632
Aktiv.: 6.91
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 7:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Televizija je edina stvar v hiši kjer lahko priklopim malino. So pa pred televizijo pogoji dela nemogoči. (moraš čakat, da prideš na vrsto) Shocked

Zato bi rad malino priklopil nekam drugam. Iščem ceneno alternativo.
1)delujoč vga-hdmi pretvotnik
2)predelava kakšnega odsluženega prenosnika .

Eh?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjanoksidian
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Jul 2014 17:16
Prispevkov: 113
Aktiv.: 2.76
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 7:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

solomojster je napisal/a:
Televizija je edina stvar v hiši kjer lahko priklopim malino. So pa pred televizijo pogoji dela nemogoči. (moraš čakat, da prideš na vrsto) Shocked

Zato bi rad malino priklopil nekam drugam. Iščem ceneno alternativo.
1)delujoč vga-hdmi pretvotnik
2)predelava kakšnega odsluženega prenosnika .

Eh?


Ja hm bolha in kupiš kak star zaslon ki ima HDMI vhod, v trgovini se cene začnejo od cca 120€ navzgor, bolha bi morala bit cenejša. Bojim se , da poceni HDMI/VGA pretvornika, ki bi znal narediti analogni VGA signal ni.Smile

Nikoli ne reči nikoli.....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.68
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam ta HDMI VGA pretvornik in deluje v redu.
Pretvornik je bil kupljen na Farnell-u, vendar ga trenutno tam nisem našel.

https://www.galagomarket.com/index.php/item/display/87/167_napajanje,-kabli_element14_adapter,-raspberry-pi,-hdmi-to-vga--piview
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4593
Aktiv.: 31.74
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

solomojster je napisal/a:
Televizija je edina stvar v hiši kjer lahko priklopim malino. So pa pred televizijo pogoji dela nemogoči. (moraš čakat, da prideš na vrsto) Shocked

Zato bi rad malino priklopil nekam drugam. Iščem ceneno alternativo.
1)delujoč vga-hdmi pretvotnik
2)predelava kakšnega odsluženega prenosnika .

Eh?

Vse kar potrebuješ, razen ohišja za LCD in napajalnika 12V dobiš pri meni, tj.:
- rabljen, delujoč LCD panel iz prenosnika (14", 15" XGA, SXGA, UXGA),
- tak vmesnik,
- CCFL inverter, podoben temu

in ne boš imel več problemov s čakalno vrsto, če ti je prav Wink .
Sporoči mi samo velikost panela, da začnem pakirat in lahko v ponedeljek oddam na PTT Very Happy .

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 632
Aktiv.: 6.91
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ulala. To se pa hitro odvija. Kakšen lcd bi moral biti tudi pri meni. Celo ohišje prenosnika. Lesenjača pa tudi počiva.
Javim na zs, da ugotoviva kompatibilnost komponent.
Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
flomaster
Član
Član



Pridružen-a: Pet 31 Maj 2013 19:49
Prispevkov: 141
Aktiv.: 2.59

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem se odločil, da malo probam z raspberryjem in sem pred podobno težavo, kako uporabiti HDMI izhod, če pri roki ni primernega monitorja. Iskal sem druge možnosti, lahko bi priključil zaslon preko video kompozitnega signala, ampak nisem našel podatkov do katere ločljivosti to gre, slika je najbrž bolj zmazana. Iskal sem pretvornik HDMI/VGA in našel nekaj na ebayu.

Tale kabel ne vem če je primeren, ker je samo kabel, če prav razumem, mora HDMI izhod znati delat kot VGA ker ta kabel ne pretvori signala. Popravite me, če nimam prav.

Tale pretvornik je menda pravi za ta namen, ker naj bi pretvoril digitalni signal iz HDMI v analogni za VGA. Preden karkoli naročim, bi rad potrditev.

Kasneje itak ni potrebno imeti zaslona priključenega na raspberry, ampak na začetku pa najbrž brez ne gre. Omenjate LCD od prenosnika, kako pa naj tega priključim?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 632
Aktiv.: 6.91
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2017 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tale adapter ti ne znam pomagat. Kateri je v redu in kateri ni. Sam sen nabavil poceni KABEL ,vendar ne deluje.

Sedaj pa se mi odpira nekaj takega. SAMOGRADNJA IN RECIKLAŽA ODPADKOV.

Ne prehitevajmo. Anxious
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Naslednja
Stran 1 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1965 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group