www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

PWM krmiljenje triaka
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 585
Aktiv.: 8.07
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 3:44 pm    Naslov sporočila:  PWM krmiljenje triaka Odgovori s citatom

Sestavil sem vezje z optokoplerjem moc3061, kateri preko triaka s pomočja PWM-a krmili triak. PWM generiram z arduinotom. Vezje je enako, kot je v prilogi, le da nisem dal snubber vezja (upor R3 in kondenzator 10nF, ki je na spodnji shemi). Ker takšnega upora in kondenzatorja nimam, sem dal upor 33 Omega in kondenzator 100nF in je bilo isto, kot če tega ni. Zanima me, zakaj dobim utripanje, oziroma oscilacije, katere se na žarnici kar zelo poznajo?


moc3061.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  moc3061.png
 Velikost datoteke:  3.34 KB
 Downloadano:  13 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 585
Aktiv.: 8.07
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo je to, da se to utripanje z večanjem PWM vrednosti manjša, pri vrednosti 180 že povsem izgine, proti 0 je pa vse večje in hujše utripanje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4076
Aktiv.: 26.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker s PWM pač ne moreš pravilno krmiliti triaka.
_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 585
Aktiv.: 8.07
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kakšen način bi pa potem to šlo, ker bi rad krmilil motor od pralnega stroja z mikrokrmilnikom in bi imel povratno vezavo tahogeneratorja?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.61
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked
Ne se hecati.
Triak je element, ki se ga vklopi s tokom skozi G, nato pa on sam prevaja, dokler tok skozenj ne pade pod držalni tok.
To pomeni, da ga ne moreš krmiliti klasično s PWM, ampak samo nastavljaš zakasnitev vklopa od prehoda sinusoide napetosti skozi 0. Triak bo sam nehal prevajati, ko bo sinusoida šla naslednjič skozi 0.
Potem spet malo (od 0 do 20 ms) počakaš in ponovno vklopiš.

Zaznavati moraš 230 V omrežno napetost (prehode skozi 0).

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 585
Aktiv.: 8.07
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistve morem dati ta moc3061 namesto diaka v klasični dimer z triakom in potenciometer prebrikati?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4076
Aktiv.: 26.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TDA 1085a je eden od namenskih čipov za ta namen. Kako je z dobavljivostjo le-tega se nisem poglabljal, ampak pri poševnookih se ga verjetno še dobi
_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ecobra
Član
Član



Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Prispevkov: 211
Aktiv.: 4.18
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za krmiljenje triaca ali tiristorja v AC mreži, boš moral detektirati prehod napetosti skozi ničlo (zero cross detection), potem pa z zakasnitivjo vklopa triaca regulirati moč oz. vrtljaje. Nekaj takega je na TEJ strani.V glavnem je najbolje, da to rešiš s proženjem zunanje prekinitve (Interupta) in z nastavitvijo timerja rešiš proženje triaca. Za povratno vez boš moral uporabiti meritev vrtljajev motorja s taho generatorjem katerei ti bo dajal podatek v obliki frekvence. Za merjenje frekvence so tudi že narejene knjižnice za arduino in pomagaš si lahko tudi z PID knjižnico. Sam sem naredil nekaj podobnega le za trifazni porabnik.
l.p.

_________________
Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse.


Nazadnje urejal/a ecobra Sob Maj 06, 2017 8:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 585
Aktiv.: 8.07
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to vem.
Ampak bi rad naredil v tem smislu, kot to imajo rešeno novejši pralni stroji z univerzalnimi kolektorskimi motorji, kjer je to rešeno digitalno. Seveda bo ta programski del še najtežji. Sicer mi že dela, branje tahogeneratorja (vsaj približno mi pokaže hitrost, za natančno bi mogel imeti nek motor z neko krmilno elektroniko za referenco.)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ecobra
Član
Član



Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Prispevkov: 211
Aktiv.: 4.18
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frekvenc meter koda za arduino. Za branje vrtljajev naredi podobno vezje kot za branje ZCD (zero cross detection) samo prilagodi izhodni napetosti iz TG.
Za programiranje mojega projekta sem si pomagal z deli kode kateri so dostopni na netu in jo lepo zložil skupaj z potrebnimi spremembami. Sam se začetnik v programiranju arduina, ampak mi je zadeva uspela tako kot sem si zamisli. V glavnem se zakoplji v gugl in nekaj volje pa bo tudi tebi uspelo. Za kako podrobnost pa kar vprašaj.
L.P.

_________________
Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 585
Aktiv.: 8.07
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem naredil po smemi, ki je v prilogi. V bistve sem moral samo predelati dimer z triakom, ki sem ga že imel na identičen način narejeni, le da sem prebrikal poti, ki je bil med uporom in fazo. Sedaj še očitno morem dati tam manjši upor, ker sem imel upor prilagojeni temu, ker sem določil zgornjo mejo, s katero ne bi motorja pustil dokonca v najvišje obrate. Če ta upor ne bo kriv, potem bom dal novi optokopler. Jutri dam tam manjši upor, kot ga ima na tej shemi. Edino ne razumem, kaj je tam na tej shemi z tistimi logičnimi vrati pred tistim optokoplerjem.

Shema je iz interneta na strani . Iz te strani sem že uporabil vezje, ki pretvori analogni sinusni signal od 0 do 40V približno.



08c7c68d1c6563cc93c19cf7624e0b2b.media.900x400.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  26.08 KB
 Pogledana:  5 krat

08c7c68d1c6563cc93c19cf7624e0b2b.media.900x400.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ecobra
Član
Član



Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Prispevkov: 211
Aktiv.: 4.18
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2017 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Edino ne razumem, kaj je tam na tej shemi z tistimi logičnimi vrati pred tistim optokoplerjem.
Mišljen je Arduino.
Na tisti strani, ki si jo priložil nekje na sredini je v blok shemi lepo opisan primer kot sem ti predlagal. ZCD- Digital IO w/Ext Interrupt, TG feedback( vezje podobno kot ZCD samo nižja napetost - podobno schmitt triggerju), Branje analogne vrednosti potenciometra, timer control na izhodu kot si že rešil z MOC in triakom. Izhod moraš TAKO reguliratii.
Hja kode se bo pa kar nabralo in nekaj knjižnic tudi za lažje programiranje. Tiste kode nisem preizkušal zna pa biti uporabna, če ne vsaj nekaj njenih delov. Sam sem delal na arduino MEGA zaradi timer/counterjev, ki jih ima več kot UNO.
l.p.

_________________
Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Prispevkov: 678
Aktiv.: 5.86
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 07, 2017 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene nekaj zanima glede tega - tale čip, ki ga uporabljaš (MOC3061) skupaj s triakom.

Sam triak se vklopi oz. začne prevajati kadar mu damo napetost na "Gate" terminal, izklopi se pa šele, ko obe napetosti padeta. Torej neglede na to, če mu napetost na Gate odvzamemo, bo triak prevajal še toliko časa, da napetost na ostalima terminaloma doseže 0V, nato pa se izklopi. Se pravi, da ima vklop poljuben, izklop pa zero-crossing.

Sedaj pa ko gledam tale MOC3061 opto-coupler, vidim, da ima zadeva tudi neko vgrajeno zero-crossing vezje. Kaj dejansko to pomeni? Ali ta opto-coupler povzroči, da se triak vklopi ob spremembi predznaka napetosti na triaku? Se pravi, da ima vezje oz. kombinacija triaka in tega opto-couplerja zero-crossing vklop in zero-crossing izklop?

lp

_________________
Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 30.85
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 07, 2017 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izklop je pogojen na "zero cross" že s samim triakom in ne more biti drugače.
Vklop prek ZC pa pomeni, da ne moreš sekat sinusoid, ampak jih kvečjemu lahko izpuščaš.

Za ta namen ZC opto ni primeren.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ecobra
Član
Član



Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Prispevkov: 211
Aktiv.: 4.18
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 07, 2017 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:

Izklop je pogojen na "zero cross" že s samim triakom in ne more biti drugače.
Vklop prek ZC pa pomeni, da ne moreš sekat sinusoid, ampak jih kvečjemu lahko izpuščaš.

Za ta namen ZC opto ni primeren.

Res je s tem optojem (moc 3061)bi lahko naredill samo SSR in ga krmilil s PWM ampak z nizko frekvenco ( izpuščanje period- polperiod sinusoide).
Za "sekanje" sinusoide ( AC phase angle controll) je treba uporabiti opto (npr.:moc 3023) brez ZCD (zero cross detection).
Vsaka od rešitev ima svoje prednosti in slabosti.
Za svoj izdelek (3 fazni "dimmer" ) sem uporabil
Citiram:
MOC 3040
Popravljam napako: MOC 3023 s katerm krmilim 40A tiristorje.
l.p.

_________________
Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse.


Nazadnje urejal/a ecobra Ned Maj 14, 2017 10:46 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2236 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group