www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

AMD Opteron

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1558
Aktiv.: 10.91
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2017 1:51 pm    Naslov sporočila:  AMD Opteron Odgovori s citatom

V sistemu je plošča SuperMicro H8DAi+ in dva procesorja Opteron 2376.
Težava je, ker je ob vklopu tema. Napajanja so izgleda vsa prisotna se pa nič ne dogaja. Na plošči LED DP4, ki naj bi svetila že v pripravljenosti ne sveti nikoli. V sistemu sta bila zamenjana plošča in napajalnik, pa še vedno nič. Do tega stanja je verjetno prišlo zaradi odpovedi napajalnika, kjer je med delovanjem prebilo zgornji MOSFET v step-down iz +12V na +5V, torej je bila +5V linija zagotovo nekaj ms nad mejo, preden je zaščita izklopila.

Ali kdo ve, ali je svetenje DP4 odvisno od procesorjev?

Za test bi v ploščo dal Opteron 2218. Vem, da ni v seznamu podprtih procesorjev, ampak delujejo v Tyan plošči, za katero tudi ni napisano da bi podpirala 22xx serijo. Razen števila jeder je razlika tudi ta, da ima 22xx 'single plane', 23xx pa 'dual plane' power supply - glej Wiki.

Torej ali lahko v ploščo vstavim Opteron 22xx? Tudi če ne bo delalo, ali je varno?

Kakšna je razlika med single in dual plane napajanjem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 897
Aktiv.: 10.16
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2017 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

>Ali kdo ve, ali je svetenje DP4 odvisno od procesorjev? <

Power LED se na matičnih ponavadi napaja iz +5V StandBy iz napajalca pri navadnih matičnih platah (posebno vezje v napajalcu). Ne vem, kako je s serverskimi Confused

Najverjetneje je plata tudi "toasted". S poskušanjem se lahko speče še kaj drugega. Jest bi bil zelo previden. Če je spajcalo celo napajalno linijo do proca ali chipseta, je lahko na plati ali procih šlo še kaj. Več nimam kaj za povedat/ne vem. bodo mogoče ostali kaj dodali ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 847
Aktiv.: 14.34
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2017 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poleg glavnega (ATX 24pin) moraš imet priklopljena še oba napajalna konektorja (JPW2 in 3). To sta za futranje CPUja ( +12V 8-pin CPU Power Connectors).
_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1558
Aktiv.: 10.91
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 29, 2017 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LED DP4 se napaja iz +3.3V (ki pride iz +5V StandBy). Ta napetost je prisotna. Preko katode pa LED vklaplja neko logično vezje, torej je nek dodaten pogoj za svetenje.

Seveda sta priključena tudi kabla za napajanje CPU. Ampak na teh ni napetosti, ko je zadeva v pripravljenosti.

Spajky je napisal/a:
Najverjetneje je plata tudi "toasted".
Obe plošči, vključno z novo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1558
Aktiv.: 10.91
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 29, 2017 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vmes sem dobil (neodvisna) odgovora iz SuperMicro.
bostjang je napisal/a:
1. What does the Power LED (DP4) actually mean? In our case the LED is not lit even when the power (not only standby) is on. Is it necessary for CPU to do some initialization in order to light the LED? Can a faulty CPU be the cause that the LED is not lit?

3. Can the board work with OSP2218GAA6CX? If not, is it safe to install it anyway?

SuperMicro1 je napisal/a:
1) DP4 is a power LED, and it means power is present on the MB.
3) No, OSP2218GAA6CX is an older CPU which will not work on this board. The supported processors are 237x, 238x, 235x and 24xx.

SuperMicro2 je napisal/a:
1) If the LED DP4 is not on, this means that the MB is dead.
3) The MB doesn’t support 2218 processor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 847
Aktiv.: 14.34
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 29, 2017 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok.
Če prav razumem imaš povsem novo plato in nov napajalnik, CPU-ja ter rame pa imaš iz prejšnje plate?
Plata ti tako ob vklopu na power tipko, ki je zvezana na JF1 panelu (pin1-2) ne vklopi napajalnika?
Če je to to potem plato nekaj drži, da ne pošlje ttl low signala na PS_ON nazaj napajalniku.
Preveri še, če reset tipka ni v šlusu, čeprav to ne bi smelo vplivati na vklop napajalnika. Ko si že tam še priklopi PowerFailLed na pinu 5-6, da vidiš kaj pravi, ko boš kasneje vklopil napajalnik.

1. Izklopi napajalni konektor iz plate in še 1x preveri, da na obeh cpu socket F podnožjih ni skrivljen kak pin. Poglej pod lupo. Če je vse ok previdno še 1x vstavi CPUja ter namesti hladilnik.

2. Ko imaš napajalni konektor še izklopljen preveri napajalnik, če štarta brez bremena (plate), tako da zbrikaš zelen kabelček pin 16 (PS_ON) in sosednji GND pin.
Napajalnik mora štartat. Preveri, če imaš vse napetosti (+3,3V, +5V, +12V, -12V, +5VSB).

3. Če je to OK potem priklopi napajali konektor in vklopi napajalnik (če ima zadaj fizično 1/0 stikalo) ter še oba stranska napajalna 12V konektorja.
Načeloma je zdaj še vse v standby načinu.

4. Na glavnem napajalnem konektorju plate nikjer ne sme biti napetosti razen +5V na pinu 16 (PS_ON) in pinu 9 (+5VSB).
Če tudi zdaj ni reakcije na vklop preko tipke JF1 panelu (pin1-2) potem lahko zaobideš vklopno logiko plate tako, da kratko skleneš zelen pin 16 (PS_ON) na GND.

To je sicer sandokanski način vklopa in v primeru neke okvarjene komponente tvegaš, da jo bo še bolj odžgalo/prebilo. Kar včasih ni slabo.Twisted Evil Zato sem iz previdnosti napisal točki 1 in 2.
Zdaj bi se napajalnik skoral moral zagnati in s tem plata/ventilatorji oživeti. Preveri še stanje sivega pina 8 (PWR_OK-Good), če je +5V, ko obratuje in 0V, ko ne obratuje.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1558
Aktiv.: 10.91
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 29, 2017 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče nisem bil dovolj jasen.
DusanK je napisal/a:
Če prav razumem imaš povsem novo plato in nov napajalnik, CPU-ja ter rame pa imaš iz prejšnje plate?
Tako nekako. S tem da druga plata ni nova, temveč vzeta iz delujočega testnega sistema s strani proizvajalca sistema.

Plata ob pritisku na tipku normalno vklopi napajalnik. Iz napajalnika so vse napetosti OK (merjeno tudi z osciloskopom), svet power lučka na čelni plošči. Ventilatorji se vrtijo, ampak s konstanto hitrostjo, ne pa na začetku bolj in potem manj, kot je običajno. Na sami plošči nikoli ne sveti nobena od LED-ic. Na zaslonu ni niti sinhronizacije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 847
Aktiv.: 14.34
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 29, 2017 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj postaja bolj jasno...
Simptomi so podobni kot da ne štarta CPU, posledično bios ali kot da je reset linija v stalnem stiku. Mogoče tudi ram ni v pravih slotih, vendar bi v tem primeru že dobil kako post beep error kodo. Ali pač.
Sposodi si POST tester, da vidiš, če je to res. Jaz ga imam na PCI-ju. Lahko ti ga pošljem za test.

p.s.
Priklopljeno imej le najnujnejše (CPU in ram), vga imaš na matični ter tipkovnico, torej brez diskov, dodatne VGA, cd/dvd, zunanjih USB/COM stvari...
Vstavi samo 2 para (obvezno ECC!) rama, enega v slot CPU1/DIMM1A, drugega v slot CPU1/DIMM1B, tretjega v slot CPU2/DIMM1A in četrtega v slot CPU2/DIMM1B.
Poizkusi tudi samo z enim CPU-jem (izmenično) in seveda ramom v pravem slotu.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1558
Aktiv.: 10.91
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 12, 2017 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Strežnik deluje. Obe plošči delujeta. Pokvarjena sta bila procesorja.

Zanimivo pa je, da DP4 sveti samo, ko je PC prižgan, v pripravljenosti je tema. Prižge se par destink po vklopu. BMC hartbeat LED pa tudi ne utripa, kar ni v skladu z navodili. To je precej doprineslo k napačni diagnostiki.

In na obeh platah je bilo skrivljenih par pinov. Predvidevam, da se niso skrivili zaradi okvare napajalnika in/ali procesorja, temveč so za to poskrbeli v servisu, kjer je tudi bil strežnik, in o tem seveda molčali. Na srečo pa to dejstvo ni podaljšalo časa popravila za več kot pol ure.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1911 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group