www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Random izklapljanje FID-a
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Xaker
Član
Član



Pridružen-a: Pet 01 Sep 2017 18:12
Prispevkov: 16
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 01, 2017 6:37 pm    Naslov sporočila:  Random izklapljanje FID-a Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Sem že prebral nekaj tem v zvezi z izklaplanjem FID-a, ampak še vseeno potrebujem malo pomoči z vaše strani.

Par dni nazaj nam je začelo v hiši na naključne intervale izklapljati FID. Naključne intervale mislim, da včasih izklopi po dveh minutah, včasih na 5, pa na 30min, pa včas na 4 ure, včas celo noč ne izklopi in to popolnoma naključno, ker sem vse porabnike vklapljal in izklapljal, pa se ne izklopi FID pri vklopu kakšnega porabnika...

Sedaj imam FID brikan. Ali je normalno, da brikan FID tudi izklaplja?

Dve leti nazaj smo delali večja dela na el. inštalaciji in sedaj se pojavijo težave...

Včeraj mi je brikan FID ven metalo, danes mi ga ne... Nič več mi ni jasno...

Električar mi pravi, da po vsej verjetnosti napake ne bom našel in da bomo namesto FID-a dali kar odklopno stikalo, ker s FID-i so itak skos težave... Njegova razlaga, kar mi ni všeč...

Vedno bolj me mika kupiti Elektrotehniški priročnik, ker dobrega majstra za karkoli dobiti je obup...

Aja, še malo informacij:
Imamo 300mA FID,
ozemljitev s sondo,
3-fazna elektrika,
Dve leti nazaj el. omarica posodobljena z avtomatskimi varovalkami, FID-om in prenapetostnimi zaščitami.

Hvala za pomoč in LP.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kose19
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Prispevkov: 1064
Aktiv.: 7.35
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 01, 2017 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odklopi 1. varovalko in cakaj ali spet vrže fid ven, potem 2., 3. in tako naprej dokler ne ugotoviš pri kateri izklopljeni varovalki fid ostane vklopljen. Ko bo fid ostal vklopljen pomeni, da je napaka v omenjenem tokokrogu in boš zelo zožal iskanje.
Vsaj jaz bi se tako lotil.
Lahko pa tudi preventivno zamenjaš fid, če ga lahko dobiš na dobiš na reverz v primeru, da bo tudi nov izklapljal.

_________________
- Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan -
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 232
Aktiv.: 1.60
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 01, 2017 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izklapljanje varovalk ne bo nič pomagalo, ker se verjetno nekaj dogaja med nulo in zemljo. Pomagala bi meritev upornosti proti ozemljitvi na aparatih ki so ozemljeni:bojler, pralni stroj, štedilnik, pomivalni stroj....
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 442
Aktiv.: 3.56
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 01, 2017 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Električar mi pravi, da po vsej verjetnosti napake ne bom našel in da bomo namesto FID-a dali kar odklopno stikalo, ker s FID-i so itak skos težav


Najprej zamenjaj električarja. Zaradi tvoje varnosti.

2. brikanje fida ni rešitev je lahko tudi smrtno nevarna ( res moraš imeti smolo, da se ravno v tem času pojavi okvara, a ni nemogoče)

3. Povsej verjetnosti ti FID naključno izklaplja zaradi združene ničle in zemlje za FID-om.
PE in N vodnik morata biti za njim strogo ločena. To lahko preveriš z univerzalnim inštrumentom tako da ob izklopljenem FID-u izmeriš upornost ,med PE in N.


lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Xaker
Član
Član



Pridružen-a: Pet 01 Sep 2017 18:12
Prispevkov: 16
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 01, 2017 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:

Najprej zamenjaj električarja. Zaradi tvoje varnosti.


Mi je popolnoma jasno. Po liniji najmanjšega odpora. Zadeva je težko za najdit, dejmo odklopno stikalo... je**š varnost...

Pride jutri drug, pa bova vse pomerila in pregledala, če je pravilno zvezano.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3778
Aktiv.: 27.37
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 02, 2017 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj predlog je da vgradiš 30mA FID, ki je še bolj občutljiv in boš hitreje našel okvaro. Sploh ne vem zakaj imaš 300mA, ta bi naj bil le še kot za požarno varnost.
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1750
Aktiv.: 15.16
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 02, 2017 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

300 mA radi vgradijo, ker potem so najmanjše napake enostavno skrite. Pri vgradnji 30 mA, se zgodi, da "potem stalno ven meče" in da je 30 mA "preobčutljiv". To so besede električarjev, s podobnim razmišljanjem, kot električar, ki ga omenjaOP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Xaker
Član
Član



Pridružen-a: Pet 01 Sep 2017 18:12
Prispevkov: 16
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 02, 2017 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jest bi z veseljem vgradil 30mA FID, samo nevem kolk dobra je upornost zemlje in kolk je dobra napeljava, ker je povsod nekaj "štukano" in polno podometnih doz... Koliko upornosti mora pokazati "dobra" ozemljitev? Nekje sem zasledil da mora biti meritev manj kot 2ohma.

Ko bom prenavljal zgornje stanovanje in okolico hiše, bom položil novo ozemljitev(valjanec) ter novo el. napeljavo za zgornje stanovanje z ločeno el. omarico in vodniki, ki bodo šli direkt do porabnikov in vtičnic, brez "štukanj". Takrat vem da bo 30mA FID držal, sam za spodnje stanovanje nisem prepričan da bo, brez prenove el. inštalacij. Sedaj imamo PP-R vodnike in eno fazo preobremenjeno, to že vemo...

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tidra
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Maj 2008 20:36
Prispevkov: 138
Aktiv.: 1.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 02, 2017 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je FID za šlampaste električarje samo navlaka,... katastrofa,...
Meni je znalo fid metat vn, ko mi je na električenem bojlerju začel prebijat grelec in je občasno vn metalo, dokler ga ni prebilo do konca in potem je bilo potrebno menjat grelec, da je bil spet mir,...

Ko se pa začne tako občasno iz neznanih razlogov pojavljet to da ti vn meče,... je pa lahko tudi vlaga v zraku problem,... ali bolje rečeno v podomenih dozah ki si jih omenil,...

LP
I.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 2999
Aktiv.: 22.04
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 03, 2017 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Random izklapljanje FID-a
a "naključno" ne bi blo zadost kul
Citiram:
in prenapetostnimi zaščitami
ali so priklopljene za FIDom ? Iz vsake faze na nulo in potem še ena iz nule na zemljo ? Ali pa kar iz vsake faze na zemljo ? Prenapetostne zaščite začnejo sčasoma prevajati vedno večji tok, dokler ne pregorijo ali dokler jih ne odklopi notranja termična zaščita.
_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Xaker
Član
Član



Pridružen-a: Pet 01 Sep 2017 18:12
Prispevkov: 16
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 03, 2017 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
Citiram:
Random izklapljanje FID-a
a "naključno" ne bi blo zadost kul
Citiram:
in prenapetostnimi zaščitami
ali so priklopljene za FIDom ? Iz vsake faze na nulo in potem še ena iz nule na zemljo ? Ali pa kar iz vsake faze na zemljo ? Prenapetostne zaščite začnejo sčasoma prevajati vedno večji tok, dokler ne pregorijo ali dokler jih ne odklopi notranja termična zaščita.


Random ni bilo napisano zaradi kul faktorja, ampak ker sem se na to prvo spomnil, ne zamerit.

Prenapetostne zaščite so vezane za FID-om, 3 faze->3 prenapetostne zaščite->zemlja.

Na spodnji povezavi je slika el. omarice.

https://ibb.co/fMS61v

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 2999
Aktiv.: 22.04
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 03, 2017 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če imam na izbiro FID ETI ali Iskra, raje vzamem Iskro - z ETIjevimi mehanizmi imam slabe izkušnje.
Prenapetostna zaščita: jaz za FIDom ne bi ničesar priklapljal med fazo in zemljo.
Zbiralke za avtomatske varovalke na odžaganih koncih niso zaščitene, kar se dobro občuti, če se je po nerodnosti dotakneš.

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1750
Aktiv.: 15.16
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 03, 2017 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prenapetostna zaščita, ki je vgrajena bo slej ko prej zanič, saj ni več za dobiti nadomestnih modulov oz. varistorjev. Tako, da bo potrebno kupiti nov tip.

Mnogi ne vgrajujejo eti, niti ne iskra, pač pa višjecenovno opremo, kot je siemens, eaton, abb, schneider electric, legrand, ge...

Nekateri tudi nek srednji razred, kot je schrack.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joze
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Prispevkov: 132
Aktiv.: 1.00

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 03, 2017 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem naredil tri stanovanja z Eti opremo in 30mA fid-om pa ni nobenih težav. Mislim da je bol problem sama instalacija kot pa Eti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 549
Aktiv.: 8.63
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 03, 2017 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi še enkrat preveril, vse naprave, ki so v omrežju jih po vrsti odklaplal iz omrežja, ker sem imel že izkušjo, ko je sosedu metalo ven FID in je trdil, da je vse odklopil, na koncu se je pa spomnil, da je bil še priklopljen električni štedilnik. Lahko je ravno štedilnik, ali kakšna naprava, ki se segreje čez nekaj časa in vrže FID ven.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1969 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group