www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Paketna tehtnica - popravilo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 425
Aktiv.: 3.48
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2017 9:19 am    Naslov sporočila:  Paketna tehtnica - popravilo Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi mi je dež zalil tehtnico PAKWA 120. Itak da je prenehala delovati Sad

Včeraj sem jo odprl, jo posušil, a še vedno ne deluje. Ko sem preverjal napajanje, je v redu, tudi za regulatorjem je 3.6V. Ker so tipke slabo delovale ( verjetno oksidirane) sem tipko za ON/OFF zamenjal, a se še vedno ne vklopi.

Je še kaj upanja, da se jo usposobi, glede na to, da na plošči praktično ni več aktivnih elementov in glede na to, da tudi oksidiranih spojev ni, razen okrog napajanja, ki pa preverjeno deluje? ( če sem na bazo tranzistorja za osvetlitev priklopil 3.6V osvetlitev LCD-ja deluje)

lp
uroš



20170909_090059.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.78 MB
 Pogledana:  13 krat

20170909_090059.jpg



20170909_090118.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.3 MB
 Pogledana:  15 krat

20170909_090118.jpg



20170909_085936.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.19 MB
 Pogledana:  1 krat

20170909_085936.jpg



_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matic_scetinec
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Prispevkov: 961
Aktiv.: 8.14
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2017 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Pod tipko "TARE" so vidne posledice zaradi vode. Tipko odspajkaj in očisti tiskano vezje.
Lahko odspajkaš vse tipke, razen "ON/OFF" in poizkusiš brez njih.

Prav tako je vidna neka packarija pri diodi D1 in priklopu BAT2. Lahko, da so ostanki fluksa, ali pa je tudi tam bila voda. Vse očisti z izopropanolom.

Kakšna je oznaka napetostnega regulatorja U3? Napetost 3,6V ni najbolj standardna.
Pomeri napetost na tipki "ON/OFF".

Lp, Matic
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 425
Aktiv.: 3.48
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2017 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem vse očistil, odstranil "nepotrebne" tipke, a še vedno ni odziva.

Regulator je kar vredu - HT7136. po datasheet 3,6V 30mA, me pa skrbi napetost na tipki, saj je sorazmerno nizka in zelo nihajoča, večino časa pa okrog 170mV. Sem dvignil LCD in videl, da gre vija iz tipke direktno skozi vezje v črni okrogli mikroprocesor. ( duga stran tipke je na masi)

Upanje umira Sad
oz, ali se mogoče dobi kak univerzalni modul za tehtanje, da bi lahko vsaj tehtalno ploščo uporabil?

lp
uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matic_scetinec
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Prispevkov: 961
Aktiv.: 8.14
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2017 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot si že sam ugotovil je skoraj zagotovo umrl procesor, tako da je zadeva po vsej verjetnosti nepopravljiva. Na tipki bi morala biti napetost 3,6V.

Pomeri upornost na tipki za vklop. Če je upornost velika (v območju kΩ) prispajkaj upor 10kΩ na linijo od tipke, ki gre na procesor in 3,6V napajalno linijo.

Če še vedno ne bo nič je 100% odpovedal procesor.



Upor.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.29 KB
 Pogledana:  1 krat

Upor.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 425
Aktiv.: 3.48
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2017 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, upanje umrlo Smile

Ni odziva.

Me pa sedaj zanima nekaj drugega, in sicer, na kakšen način delujejo ti senzorji, ki so vgrajeni v tehtnico ( slika spodaj ). Imajo napajanje in še dve žice. In tudi po obliki to ni uporovni listič oz piezzo. Se jim mogoče ob sili spreminja kapacitivnost in posledični ferkvenca?

lp
Uroš



20170909_132219.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.67 MB
 Pogledana:  4 krat

20170909_132219.jpg



20170909_132225.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.56 MB
 Pogledana:  6 krat

20170909_132225.jpg



_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1259
Aktiv.: 9.40
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2017 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za Wheatston-ove mostiče.

lp.



quarter_bridge_circuit.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.66 KB
 Pogledana:  0 krat

quarter_bridge_circuit.png



_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 425
Aktiv.: 3.48
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2017 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po obliki sodeč gre res za Wheatston-ove mostiče, samo delovanje tehtnice pa mi še vedno ni jasno (ali pa so moji mostiči v okvari).

Po mojem mišljenju bi se, če dam na napajalno linijo napetost, na izhodu le ta morala spreminjati glede na obremenitev mostiča?

Na moji tehtnici se to ne zgodi. Sem tehtalno ploščo še enkrat odprl in videl, da so 4-je mostiči vezani vzporedno. In z multiturn potenciometrom lahko nastaviš napajalno napetost ( uporovni delilnik). In če sem tudi poskusil samo z enim mostičem (priklopil sem ga na 3,6V), se napetost (upornost) na izhodnih linijah ne spremeni popolnoma nič ne glede na obremenitev.

Je mogoče, da so ti mostiči v okvari? Zakaj? Voda do njih ni prišla, iz krmilne enota pa več kot 3,6V tudi ne.Upornost med napajalno linijo vseh štirih mostičev vezanih vzporedno je 270ohm.


lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jan
Član
Član



Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Prispevkov: 263
Aktiv.: 1.91

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprememba napetosti je pri teh senzorjih precej majhna.
Ponavadi 2mV/V napajalne napetosti pri polni obremenitvi, torej 7,2mV pri 3,6V.

Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 425
Aktiv.: 3.48
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ponavadi 2mV/V napajalne napetosti pri polni obremenitvi, torej 7,2mV pri 3,6V.


Pa spet nekaj novega vem. Smile

Sem sedaj še enkrat preveril in ja, se napetost spreminja glede na obremenitev (70kg). Pri 5V napajanju mostiča (oz 4-ih mostičih vzporedno) se spremeni izhodna napetost za 3.5mV.
Je pa na tej strani lepo razloženo princip merjenja in možnosti izvedbe.
Raziskujemo dalje.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1909 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group