www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

CMOS statični ram - zamenjava
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 1:38 pm    Naslov sporočila:  CMOS statični ram - zamenjava Odgovori s citatom

Imam uničen statični ram z oznako HM6116-90, zamenjal bi ga pa z HY6116AP-10
pa nisem 100% če bi deloval. Če je kdo ekspert za te zadeve bi prosil za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 859
Aktiv.: 14.13
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vsej verjetnosti bo. Pin kompatibilen je, le hitrost je treba razvozljati.
Če je zadnja cifra access time v ns, torej 90ns proti 100ns. Dvomim, da 10 pomeni 10ns, saj pred desetletji tako hitrih dostopov ni bilo. Military verzija je bil okoli 20ns.
Imam še nekaj rabljenih Hitachi HM6116LP-3, ki pa so 150ns. Za te pa prej dvomim, da bi bili primerni.
Ali pač, odvisno od naprave v kateri je še ta dinozaverček. Smile



20170910_141800_HDR (Large).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  67.12 KB
 Pogledana:  2 krat

20170910_141800_HDR (Large).jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja po moje ta razlika v par 10ns ni razlog da ne deluje. Imam težavo z zvočnim efektom igralnega aparata pa ne vem zakaj ne deluje. Zamenjal sem ram, ker sem sumil napako ampak težave nisem rešil. Zamenjal sem oba zvočna eproma in vse kondenzatorje na napajalni stopnji pa zvoka od nikoder. V prilogi shema. Ne vem kako bi testiral posamezne efekte. Procesor je tudi zamenjan in deluje na sponke pride logični signal in sicer PA0 - PA7 izbira 8 efektov ampak ne vem pa kako bi preveril izhodni signal in kje.
Sem meril signal sprech data pa ni nič.



Fliper1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.79 MB
 Pogledana:  30 krat

Fliper1.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 282
Aktiv.: 1.95
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj mi ni jasno. s čim si zamenjal eprome? Z novimi praznimi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z novim in na novo naložen program. Program je originalen. Eprom ni problem, ker tudi novi in stari ne delujejo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 282
Aktiv.: 1.95
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, razumem zdaj. Kar se tiče audio signala, bi jaz najprej preveril U3 (iz sheme težko razberem oznako verjetno nek A/D D/A converter). Na pinu 3 (audio out) bi moralo kaj bit, če ni, se obrneš nazaj proti digitalni strani (Pin 12 in 9) če pa audio je, potem ti ostane samo še filter z U4 vse do R3, kjer predvidevam, da je izhod, verjetno na potenciometer za glasnost pred končno stopnjo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 11, 2017 8:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na pinu 3 U3 ni nič. Oziroma če se dotakneš brni kar pomeni da ojačevalec deluje.
Na pinu 9 oziroma 12 z osciloskopom nimam nič. U4 sem pa zamenjal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 859
Aktiv.: 14.13
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 11, 2017 8:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spodaj imaš 3 dele servisne dokumentacije. Najboljše, da si vsebino shraniš lokalno na disk, da ne bereš z weba.
1. del
2. del
3. del
Začni od začetka, če imaš sploh vse napetost od +19V,+5V do -12V, če se ob vklopu pojavi zvok/beep, da je vse ok ali več njih, če nekaj ni ok, pa rdeča tipka za vstop v diagnostiko, in sound diagnostična stikala SW1/SW2 itd. skratka poglavje 3d.
Tega je kar precej in se loti sistematsko. Imaš tudi meritve kakšna je napetost na posameznih elementih...
Vzemi si čas... in seveda poročaj. Smile

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 11, 2017 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom preveril dokumentacijo, vendar ko ga vklopiš se pojavi en beep, kar pomeni da je sistemsko vse ok in tudi pri test reportu ni okvar. Sporočim kako bo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 11, 2017 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušan po tvoji dokumentaciji sem vse premeril, čeprav je prepisana in nekako izpopolnjena po originalni servisni dokumentaciji ki jo imam. Tako da sem premeril še enkrat vse napetosti in štimajo samo -12V je realno izmerjeno -13,8V
Napetosti so 4,8VDC, 19,9VAC, 11,8VDC in -13,8VDC

Nekako mi iztopa U3 saj na vhodu pin12 ni nobenega signala (speech data) ne vem pa zakaj. Čeprav procesor deluje.
Kot pravi MOND : Na pinu 3 (audio out) bi moralo kaj bit, če ni, se obrneš nazaj proti digitalni strani (Pin 12 in 9)
U3 bi zamenjal če bi bil 100% da ne deluje, ker ga je problem dobit.
Samo nek signal vsaj 0.5VRMS bi moralo pokazati na pin12, U3 ali ne!
U3 ;Hc1-55564-5 Variable Slope Delta Modulator Harris



Sound test.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.24 MB
 Pogledana:  6 krat

Sound test.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 859
Aktiv.: 14.13
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 12, 2017 12:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na U3 pin 9 bi moral imeti nek fi/clock, ki naj bi prišel iz U9 PIO čipa 6821. Pomeri z osciloskopom, če je kaj, drugače je clock navadno kak volt in pol, če ga meriš z voltmetrom.
Pomeri še na 6821 od pin 2 do 19, ter 26-33. Če je vse okoli 5V je fuč PIO čip, kar je kar pogosto, vsaj glede na youtube videe o tem pinballu. Če ga nimaš ga vzemi iz druge lokacije, kjer recimo podoben 6821 zgolj upravlja selenoide ali releje.
To je samo del načrta.
Takoj ob vklopu naj bi se izvedel selftest in sledi en pisk/ton.
Utripa kaka ledica in kolikokrat?
Kaj pravi diagnostika z SW1 (poglavje 3d-CPU Sound Diagnostic Switch SW1)? Ko stisneš SW1 je kak ton ali ne?
...

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 12, 2017 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal ob vklopu je vse ok, en pisk in ledice ne utripajo za diagnostiko za vzrok okvare.
U9 pio čip je nov. Sem ga že zamenjal z novim.
Ko pritisnem SW1 daje samo beep kratke zvoke. Sedaj več ne.
V report testu tudi nima napak. Lahko pa je bakrena povezava kje prekinjana bom še to premeril pa javim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 282
Aktiv.: 1.95
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 13, 2017 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko pritisnem SW1 daje samo beep kratke zvoke. Sedaj več ne.

Zanima me, ali je ta zvok prihajal iz zvočnika al iz kakšnega drugega beeperja?
(nisem videl celotnega načrta).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mikim
Član
Član



Pridružen-a: Ned 10 Okt 2010 1:11
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.49
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 13, 2017 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz zvočnika tako kot pri zagonu aparata sporoča delovanje. Zato vem da procesor deluje ker daje impulz nekje se razgubi tam okoli eproma. Sem zopet pritisnil SW1 in daje kratke beep zvoke neomejeno dokler ne resetiram matične.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 282
Aktiv.: 1.95
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 13, 2017 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem ne bi bilo slabo med piskanjem z osciloskopom preveriti, če le to prihaja iz U3. Če ni kasneje pred ojačevalnikom kakšnega mixerja, ki bi dodal piske iz kje drugje, potem je verjetno vse ok in boš moral iskati napako na digitalni strani.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1963 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group