www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Traktor in elektronika - pomoč pri izvedbi projekta
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dule79
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 12:26
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.43
Kraj: Mihovci

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2017 8:15 pm    Naslov sporočila:  Traktor in elektronika - pomoč pri izvedbi projekta Odgovori s citatom

Zdravo, prišel sem na idejo da posodobim in izboljšam stroj (traktor) in si tako olajšam delo z njim, ampak brez vas članov foruma, ki ste strokovnjaki na področju elektronike ne bo šlo.
Da v kratkem opišem kaj imam v mislih. Se pravi v traktorju kjer je 12 V napetost bi rad premikal oz. krmilil en zvod s pomočjo koračnega motorja(Nema 17). Ker sem po osnovni izobrazbi strojnik do tega koraka še ni težav (izdelava nosilcev, montaža sklopov itd.) še gre pri drugem koraku premikanje koračnega motorja oz. krmiljenje no tu pa nastopi težava in v zvezi tega se obračam na člane foruma.
Za lažjo predstavo šmir skica.

Da bi bila zadeva uporabna bi pa morala delovati nekako takole;
uporabil bi vrtljivo stikalo katero ima 12 pozicij med vsako pozicijo bi moral motor opraviti 7 polnih obratov se pravi če začnemo v poziciji 1(skrajno levi položaj ročice) in premaknem stikalo v pozicijo 2 opravi motor 7 obtatov, če pomaknem stikalo v pozicijo 3 spet opravi motor 7 obratov in tako naprej do 12 pozicije. V nasprotno smer pa enako če stikalo premaknem iz pozicije npr. 11 v 10 motor opravi 7 obratov v nasprotni smeri. Pri premiku več pozicij stikala pa motor opravi toliko krat 7 obratov koliko pozicij premaknem v eno ali drugo stran brez ustavlanja v vmesnih pozicijah.
Drugo stikalo bi pa moralo imelo funkcijo, da ko ga preklopim v položaj desno se motor neglede v kateri poziciji se nahaja vrtljivo stikalo pomakne v 12 pozicijo(skrajno desni položaj ročice). In če spreminjam pozicije vrtljivega stikala se motor ne premakne iz (12 pozicije) skrajno desnega položaja ročice. Ko pa stikalo preklopim v položaj levo pa če izhajamo da je motor v 12 poziciji se premakne in ustavi na nastavljeni poziciji vrtljivega stikala, in če tukaj spreminjam pozicije na vrtljivem stikalu se motor premika po principu opisanem v prejšnjem odstavku.
Še ena malenkost, ker ne vem kako bi na delovanje sistema vplivalo premikanje ročice levo – desno pri polni hitrosti/obratih koračnega motorja, bi moral imeti še potenciometer da bi nastavljal hitrost motorja, katera bi bila nespremenjena čez vseh 12 pozicij vrtljivega stikala. Če obstaja možnost tudi spreminjanja oz. nastavljanja obratov motorja med pozicijami vrtljivega stikala(da bi recimo namesto prej omenjenih 7 obratov motorja lahko nastavil 3,4,5 ali 8 obratov in se nastavljena vrednost nebi spreminjali od pozicije do pozicije temveč bi ostala enaka žez vseh 12 pozicij stikala) bi bila ta funkcija dobrodošla ni pa nujno.

Upam da sem dovolj razumljivo opisal kako bi naj zadeva delovala. NAJVEČJE VPRAŠANJE pa je če je to sploh možno tako krmiliti kot sem opisal in pa če je kateri član foruma tudi pripravljen to izdelati(seveda za plačilo), ker jaz nimam ne orodja še manj pa znanja da bi si to sam naredil.
Vaši odgovori, predlogi dobrodošli lahko tudi na ZS.



Scan10007.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  68.23 KB
 Pogledana:  17 krat

Scan10007.jpg



701300_RB_00_FB.EPS_1000.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  90.52 KB
 Pogledana:  0 krat

701300_RB_00_FB.EPS_1000.jpg



709337_BB_00_FB.EPS_1000.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  58.21 KB
 Pogledana:  0 krat

709337_BB_00_FB.EPS_1000.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
micabauc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2017 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In zdaj robni pogoji. Kaj se zgodi, ko pri izklopljeni napravi premakneš gumb za pozicijo? Kaj se zgodi ko stvar "zašteka". Brez povratne informacije, kje dejansko je naprava, je to bolj brcanje v temo. Povratno informacijo lahko dobiš iz senzorja pozicije( recimo "Žični senzorji za krajše razdalje"). Ko imaš to, lahko voziš napravo tudi s hidravliko. Preverjeno deluje na 1/500 dolžine senzorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Dule79
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 12:26
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.43
Kraj: Mihovci

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2017 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A si mislil ta senzor.


potezni-senzorji-1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  121.78 KB
 Pogledana:  1 krat

potezni-senzorji-1.jpg



potezni-senzorji-3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  45.36 KB
 Pogledana:  0 krat

potezni-senzorji-3.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2846
Aktiv.: 23.81
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2017 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

micabauc je napisal/a:
In zdaj robni pogoji.


Ena od cenejših možnosti je, da se pred "prvim premikom" tisto premikajoče se vrne v začetno pozicijo. Če je varno za uporabnika. Z recimo neke vrste "Reset" gumbom. Za premik- vrtenje lahko v takšnih primerih uoprabiš tudi enkoder. Z malo lastne pameti uporabnika. Ker pa je to običajno podvrženo nepredvidljivim situacijam, je včasih bolje vedeti točen položaj naprave. Hidravlika je močna, prsti/roke pa šibki in krhki.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2639
Aktiv.: 19.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem zadevo rešil tako, da se shrani vrednost enkoderja (v tvojem primeru lahko tudi število korakov motorja) v eeprom ob izgubi napajanja. Stvar dela na žagi že kakšnih 10 let brez problema.
Glede varnostnega tveganja pa sam veš kaj imaš od zadaj. Vsekakor bo potreben mikrokontroler.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 116
Aktiv.: 1.14
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mah cisto prevec komplicirate. Ce ze moras vzeti koracni motor in biti siguren, da je naredil kar je treba bo potreben enkoder ali pa v tem primeru stevec obratov.

Zakaj mora biti za napravo, kjer pozicioniranje ni natancno (vrednost 7 obratov) sploh montiran koracni motor?

Jaz bi dal navaden 12V elektro motor z reduktorjem in zavoro in en induktivni senzor za stetje obratov. Ce je premik resnicno vedno 7 obratov, morda se mehanski zobcenik, ki naredi en obrat ko jih motor naredi sedem in senzor. To bi bila zame neka robustna Traktor resitev. V primeru koracnega motorja bo potreben se driver, prava napetost, mikrokontroler, ki bo zagotovo deloval na drugi napetosti....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dule79
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 12:26
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.43
Kraj: Mihovci

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim da imate pomisleke glede varnosti, kar je tudi prav ampak jaz pri tem ne vidim takega problema. Glede na to da bi bil vzvod hidravlike povezan z motorjem preko navojnega vretena in matice, katera sta sama po sebi samovarovalna v primeru prekinitve toka se ročica nebi mogla samostojno premikati. Drugo vprašanje je potem kako elektroniko sestaviti da ve v kateri poziciji je vzvod ostal.

thetilko ali bi lahko tvojo traktorsko rešitev uporabljal kot sem opisal v prvem postu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dule79
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 12:26
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.43
Kraj: Mihovci

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek tvoj predlog da se po prekinitvi napajanja vedno začne v 1 poziciji vrtljivega stikala je glede uporabe delovanja sistema tudi sprejemljiva.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 310
Aktiv.: 9.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi uporabil absolutni senzor pozicije, najbolj ziher.

Koliko znaša V milimetrih) celotni pomik in koliko med posameznimi pozicijami?

Napisal si, da bo šlo za 7 vrtljajev med posameznimi pozicijami, to je 7 korakov navojne palice, ki je zaenkrat še neznana...

če uporabiš navojno palico M10 je to korak 1,5mm - 7 korakov pomeni 10,5mm
če uporabiš navojno palico M8 je to korak 1,25mm - 7 korakov pomeni 8,75mm
če uporabiš navojno palico M6 je to korak 1mm - 7 korakov pomeni 7mm

Pri tako velikih razdaljah si lahko privoščiš senzor za vsako pozicijo posebej in lahko izhajaš tudi iz te teme:
https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=47399

Predlagam hall senzorje, lahko narediš z uC oziroma arduinotom, pri programu obvezno narediš - napišeš dvojno kontrolo in sicer štetje vrtljajev in kontrolo senzorja pozicije. Pri dvojni kontroli s senzorji ni potrebno uporabiti koračnega motorja, lahko preprosto uporabiš enosmerni motorček z reduktorjem, boš imel več navora.
Vse ostalo je klicanje nesreče, s hidravliko na delovnih strojih se ni za hecat, pogojno sprejemljivo bi bilo kvečjemu vrnitev v nek osnovni položaj, ampak tudi v tem primeru se hidravlika premakne, če ne gor, se bo pa dol, tako da, vi se kar igrajte.

_________________
Kontakt na e-mail .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Dule79
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 12:26
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.43
Kraj: Mihovci

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabil bi desno navojno vreteno M10x3 se pravi je korak navoja 3 pri 7 obratih znese 21mm pomika, toliko bi bilo tudi med posameznimi pozicijami. In če vzamemo da je 12 pozicij vrtljivega stikala bi bil celotni pomik cca 230mm.

Zakaj 7 obratov oz. 21mm med pozicijami, to je neka optimalna vrednost upravljanja - ustavljanja v položajih hidravlike. Kot možnost bolj natančnega upravljanja bi lahko teh 7 obratov med pozicijami tudi nastavljal (če obstaja možnost).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 310
Aktiv.: 9.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker imaš pomik res velik, imaš dovolj prostora, da montiraš senzorje po želji, lahko hall ali reed. Senzorji so tako poceni, da nimaš kaj razmišljat, za boljšo zanesljivost uporabiš po en digitalni vhod uC za vsak senzor, saj je število senzorjev le 12 pri tvojih 12 stopnjah. Lahko bi tudi delal z enim analognim vhodom in upori na senzorjih, ampak menim, da bo digitalna verzija bolj zanesljiva.

V prejšnjem odgovoru sem pozabil omeniti, da morajo biti senzorji toliko skupaj ali pa magnet toliko velik, da je vedno aktiven vsaj en senzor, na prehodu bosta pač dva, v pravi poziciji so lahko tudi trije. Če ni narejeno tako, da je v vsakem trenutku aktiven vsaj en senzor, bi ob prehodih imel nedefinirano in neznano stanje, kar spet povzroči da v takem trenutku elektronika ne ve, kje je mehanika. Če je hkrati aktivnih več senzorjev, se za natančen položaj mehanike to rešuje programsko.

Zgoraj omenjeni potezni senzor bi bil tudi v redu, ampak bo cenovno najbrž kar precejšen zalogaj. Oceni in se odloči sam kaj boš uporabil.

_________________
Kontakt na e-mail .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4692
Aktiv.: 32.43
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potezni senzor dvomim da se splača dajat na traktor. Ni primeren glede na okolje kjer bi deloval.

Mnogo boljše bi bilo s potenciometrom.
Pravzaprav nujno z dvema, za slučaj da en odpove se mora zadeva preventivno ustavit in nato zasilno delovat (premikat) zgolj npr. ob tiščanju kakega gumba. Tole je pomoje nujna varnost, da ti zadeva zaradi izpada povratne vezave ne kam skoči.

Pri izbiri potenciometrov pa... jasno da navadni nimajo spet kaj iskat, razen če jim narediš zares dobro zatesnjeno ohišje, potenciometre pa izbereš kvalitetne. Ako pa se nočeš za=bavat z ohišji in zaščito pred umazanijo in vlago, so že dolgo na trgu preverjene zadeve: avtomobilski senzorji višine snopa luči (predvsem xenon), ki so dejansko hudičevo zaščiteni in trpežni potenciometri, odporni na vse živo, saj so izpostavljeni takorekoč vsemu, trajnost po številu gibov je pa tudi za tvoj namen 7x večna pa še malo.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dule79
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 12:26
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.43
Kraj: Mihovci

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 12, 2017 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Padlo je kar nekaj predlogov kako bi zadeva morala biti sestavljena da bi predvsem varno delovala, je pa kot vidim več opcij kako priti do tega.

Ostaja pa glavno vprašanje iz mojega začetnega sporočila, ali je kateri član foruma to tudi pripravljen izdelati(govorimo o elektroniki in krmiljenju). Za začetek če lahko kateri tako čez palec malo preračuna kaj vse bi bilo potrebno nabaviti in izdelati da bi vedel o koliko EUR sploh govorimo. Da nebi samo komponente presegle vrednost traktorja Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Prispevkov: 542
Aktiv.: 3.75
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 12, 2017 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni moj namen delati reklame, ampak poglej tole .
Jaz sem zadevo nabavil in samo testiral. Deluje zadovoljivo. Nabavil sem pa za namen daljinskega upravljanja "gasa" traktorja.
Problem položaja pa še vedno ostane.
Si pa samo nekaj 10 km vstran od mene. Tako da... prekmurje je blizu Smile

Drugače pa spomin za pozicijo rešiš drugače. Traktor ima itak akumulator. Če se ta sprazni traktorja itak ne moreš zagnati. Rešitev je ta, da elektroniko za položaj priklopiš preko varovalke neposredno na aku. Izhodiščni položaj pa se vsake toliko časa pojavi. Ali?

_________________
Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 310
Aktiv.: 9.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 12, 2017 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dule79 je napisal/a:
Ostaja pa glavno vprašanje iz mojega začetnega sporočila, ali je kateri član foruma to tudi pripravljen izdelati(govorimo o elektroniki in krmiljenju).

Izdelaj mehaniko, ker to boš tako ali tako v vsakem primeru, potem se lahko dogovorimo... če se ne bo javil noben iz tvoje okolice, lahko pošlješ meni, da opremim s senzorji in naredim krmilje (vključno s programom).
Kot sem že omenil, uporabil bi hall senzorje, konkretno A3144 ali podobne + magnet na premikajočem delu mehanike.

Motor ne rabi biti koračni, ker je bolj enostavno z enosmernim z reduktorjem.

Pred leti sem prijatelju naredil pomik sončnih kolektorjev z motorjem in reduktorjem iz odsluženega akumulatorskega vrtalnega strojčka in navojno palico.

_________________
Kontakt na e-mail .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1965 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group