www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

TWI - UART

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2017 2:26 pm    Naslov sporočila:  TWI - UART Odgovori s citatom

Imam Atmego kot glavni krmilnik.
Tega bi rad povezal na Raspberry, najprej sem mislil preko TWI oziroma I2C. To ne bo šlo tako enostavno, ker je Raspberry lahko samo master.
Druga opcija je UART (pravzaprav celo najenostavnejša), kar je težko... Mega ima UART pine uporabljene za drug namen.
Enako tudi SPI---
V bistvu ostaja na razpolago samo TWI, ker nanj lahko priključiš več naprav.

Torej sem prišel na idejo, da bi na mikrokontrolerju uporabil TWI, na Raspberry-ju pa UART. Torej bi en manjši mikrokontroler vključil vmes kot I2C to UART bridge.

Ali je kdo že zasledil izvedeno rešitev... V obliki programa za katerega od Atmelov?
Prenašal bi nekaj malega podatkov, recimo do 100 bajtov na cca minuto. Hitrost nepomembna. V skrajnem primeru bi celo zadoščala enosmerna rešitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4922
Aktiv.: 31.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2017 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojzek, če se ne motim, ima Mega ima 2/4 UARTe (tako na hitro).
Pri vseh pinih, ki jih ima Mega, ne me basat, da je nekdo vse UART pine zasedel za druge stvari!?


_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4456
Aktiv.: 29.98
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2017 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaksna bo pa dolzina kabla? Uart, spi, i2c in podobno so namenjeni le kratkim povezavam. Za kaj daljsega in robustnejsega daj uart na rs232 ali se bolje rs485.

Lp, G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2017 7:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy @Jaka: Imam uporabljeno mego168. Z 28 nožicami, ne stonoga iz tvojega predloga Very Happy
En njen port so ADC vhodi za meritve + TWI, drugi port ima izhode in vhode, en port ima priključen LCD. Potem pa zmanjka portov. Ker pa stvar že fumkcionira drugo leto b.p., nočem korenito spremeniti designa.

@ mucek, razdalje bo nekaj cm. Vse bo v eni škatli.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter
Član
Član



Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Prispevkov: 373
Aktiv.: 2.40
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2017 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen

Zakaj pa ne poizkusiš z software serisko komunikacijo Link

LP Peter

_________________
Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!!
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2017 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se že kar odločil. Še eno TQFP Mego8 bom uporabil kot bridge. Ta ima za oba protokola že hardversko podporo in bo tako še najlaže. Ker bom že itak moral narediti TIV z elementi za prilagoditev napetostnih nivojev (5v - 3,3V).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 544
Aktiv.: 3.49
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2017 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,
ali nam lahko zaupaš v katerem jeziku je pisan obstoječi program za Mego in ali bo tvoj procesor samo pošiljal podatke na RPi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4922
Aktiv.: 31.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2017 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Very Happy @Jaka: Imam uporabljeno mego168. Z 28 nožicami, ne stonoga iz tvojega predloga........

Aha, sedaj je pa razumljivo. Ravno se ukvarjam z Mego2560 v povezavi s TFTjem in mi je bilo, tako na hitro, brez razmišljanja, logično, da je govora o 2560 Brick wall .
lojzek je napisal/a:
Ker pa stvar že fumkcionira drugo leto b.p., nočem korenito spremeniti designa.....
Itak, saj veš kako rečejo, ne diraj lava dok spava.
Se strinjam s tvojim razmišljanjem, še ena platka in bo stvar speljala.
Mogoče tudi za kasneje dobro, če bi zadevo dal na večje razdalje, je lahko ta Mega8 tudi rs485, rs232 RX/TX, kot je predlagal Mucek.
Mogoče ne bi bilo slabo, da bi to že kar sedaj naredil in te kasneje ne bo bolela glava.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2017 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pa smo se našli Very Happy

Razdalje med enotami nimam pravzaprav nobene, edinole na malino bi rad pošiljal podatke. Trenutno sta že dve v hiši, ena predvsem za filme gledat, druga za print server, naslednja pa bo vmesnik med krmiljem centralne(ih) peči in ostalega v kleti ter internetom. Pi Zero bom uporabil. Majhna, ima Wifi, ki ga vleče do kleti. Ko bom nanjo preko nekega protokola (vprašanje te teme) spravljal podatke, bom nekako uredil še daljinski pregled in delno krmilje vsega skupaj. Pri tem me bo šele bolela glava... Še nikoli tega zares počel nisem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2017 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Pozdravljen,
ali nam lahko zaupaš v katerem jeziku je pisan obstoječi program za Mego in ali bo tvoj procesor samo pošiljal podatke na RPi?


Tole sem pozneje videl.

Pišem v C-ju, predvidoma bo Mega samo pošiljala podatke na Rpi. Bom te potem na RPI-ju poskusil obdelovati. Opcijsko bo Rpi pošiljala samo en ukaz (podatek), katerega pa bom sicer imel v rezervni varianti možnost pošiljat z relejem oz čim podobnim na njenih GPIO.

Program v krmilniku sicer že zna pošiljat podatke preko UART, vendar imam ta del programa v komentarjih. Pina USARTa sta uporabljena v druge namene in bom samo spremenil komunikacijo v IIC
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mujo
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Prispevkov: 654
Aktiv.: 4.20
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2017 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej FTDI I2C -> USB čipe (Išči po I2C).
Ali pa kar nabavi modulček, ki ima kar potrebuješ
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2017 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo, ne potrebujem USBja. Sem sicer tudi v časih začetkov te teme iskal in našel namenske čipe / module npr nekaj takega

Že ustvarjam nekaj z malo Mego8. Edinole programator moram popravit, mi je uspelo spraviti dim ven. d'oh!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, napredujem.

Sem na Ubuntujevem Eaglu zrisal prvo vezje (jaaa nova verzija Eagla je kar fletna in celo prijetnejša). Aja, na sliki so rdeče (rumene) top layer povezave izvedene z žico..

Program sem tudi že spravil do delujočega stanja... Tu so bile kar težave. En programator, dve megi (ena kot simulacija krmilnika, druga kot vmesnik) in en računalnik.... Koga že programiram? Kdo nagaja? Koga spremenit?. No ja, upam, da je uspelo. Učil sem se na obeh, testnem mastru in vmesniku.

Tako kot sem pa začrtal, to je pretvornik iz TWI masterja, prejete podatke neposredno prenaša na serijsko vodilo. Po serijskem vodilu sprejete podatke sprejema v buffer, ki ga na zahtevo masterja pošlje naprej... Nastaviš- z mostički - TWI adreso in RS232 hitrost.
Ima prilagoditev nivojev signalov 3,3 <-> 5V

Seveda še ni zaključeno, najprej je potrebno narediti hardver, potem pa tazaresni krmilnik povezat na malino. Uhh to bo špilalo šele drugo leto...



TWI_UART.png
 Opis:
TIV
 Velikost datoteke:  213.01 KB
 Pogledana:  8 krat

TWI_UART.png


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2932
Aktiv.: 22.46
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo delovalo in če bo koga zanimalo, objavim rezultate
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2295 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group