www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Hreščanje Kenwood KR-A4050 reciverja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ronex
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pon 25 Feb 2013 22:15
Prispevkov: 5
Aktiv.: 0.08
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 29, 2017 7:41 pm    Naslov sporočila:  Hreščanje Kenwood KR-A4050 reciverja Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
prosim za pomoč pri popravilu Kenwood KR-A4050 reciverja. Težavo ima, da se v enem kanalu pojavi namesto zvoka hreščanje in škrtanje. Ob vklopu je lahko to v levem ali desnem kanalu. Ni zmeraj v istem kanalu. Včasih se tudi prestavi med poslušanjem.
Pri ugotavljanju napake sem ugotovil, da je to škrtanje na emitorju Q101 in na konektorju CN101 na 5.kontaktu.
Sem v dilemi kaj je potrebno zamenjati
1. tranzistor Q101
2. IC 104
3. ali pa je nekaj popolnoma drugega odpovedalo

V prilogi je shema Kenwooda.
Na shemi je napaka in sicer sta zamenjana kontakta 1 in 5 na konektorju CN 101
Označil sem napako in tranzistor katerega mislim, da bi bilo potrebno menjati.



hfe_kenwood_kr-a4050_a5050_service (Large).jpg
 Opis:
Kenwood KR-A4050-5050
 Velikost datoteke:  492.23 KB
 Pogledana:  21 krat

hfe_kenwood_kr-a4050_a5050_service (Large).jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ronex
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pon 25 Feb 2013 22:15
Prispevkov: 5
Aktiv.: 0.08
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 30, 2017 11:26 am    Naslov sporočila:  dodatno Odgovori s citatom

Danes sem še malo raziskoval in ugotavljal kaj bi lahko bilo, ker to hreščanje se seli in je enkrat v enem kanalu in drugič, ko vklopiš je v drugem kanalu.

Tako sem ugotovil, da je enkrat hreščanje na emitorju Q101 in drugič na emitorju Q102. Prav tako je hreščanje na IC 104 in sicer enkrat na nogici 19 in drugič na nogici 10.
Zato imam sedaj na sumu ic104.

Ali je mogoče lahko kaj drugega.
Prosim, če ima kdo kakšn idejo....

Res bi mi pomoč prav prišla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 955
Aktiv.: 9.74
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 30, 2017 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Začni "tapkat" po elementih in vezju s plastičnim delom kakega izvijača. Tudi po IC-jih ... ko bo začelo zezat, se ti precej zoži okolica, kjer je napaka. Lahko je interno v kakem čipu problem, lahko "hladen spoj" kje na vezju, etc ... jest sem v takih primerih uporabljal tudi prst in pritiskal po vezju in "mrdal" elemente ter dostikrat tako odkril lokacijo problema ... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
shmandi
Član
Član



Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Prispevkov: 592
Aktiv.: 9.37
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 30, 2017 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izmenično gretje in hlajenje komponent lahko tudi pomaga.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ronex
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pon 25 Feb 2013 22:15
Prispevkov: 5
Aktiv.: 0.08
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 04, 2018 4:24 pm    Naslov sporočila:  Preizkusil Odgovori s citatom

Shmandi hvala za idejo, ni bilo uspeha. Sem pa tudi prečekiral pregrevanje elementov. Vse je skoraj na sobni temperaturi ali pa enko sobni. Tako sklepam, da ni pregrevanja elementov.

Spajky enako hvala za nasvet, ki pa je verjetno bliže odkrivanju napake. Direktno po tapkanju elementov in rahlem upogibanju vezja ni bilo nekih sprememb. So pa bile spremembe pri obračanju potenciometrov za glasnost, barvo in balans. Največje presenečenje pa se je zgodilo 2x, ko sem imel izklopljen aparat. sem nastavil barvo v sredino, balans v sredino glasnost pa sem dal popolnoma na tiho. Ob vklopu je tako bil aparat nem, ko pa sem počasi dodajal jakost pa sta oba kanal začela delovati popolnoma čisto. Tako je ostalo do ponovnega izklopa in vklopa. Potem spet stara pesem hreščanje v enem ali drugem kanalu. Zato predvidevam, da je res nekje slab spoj in so sami elementi OK.

Malo sem imel sedaj premora zaradi dogodkov v družini. Danes bom spet nadaljeval z odkrivanjem.
Seveda, če ima še kdo kakšno idejo, prosim za nasvet.

Vsem pa vse dobro v letu 2018
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 283
Aktiv.: 1.85
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 04, 2018 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pošpricaj malo s contact sprayem potenciometre. Pri izklopljenem reciverju jih obračaj malo levo-desno. Škoditi ne more.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2204 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group