www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Dve napajanji 5v in 3,3v
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 617
Aktiv.: 4.21
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 4:54 pm    Naslov sporočila:  Dve napajanji 5v in 3,3v Odgovori s citatom

Hi

Imam že narejeno vezje z Mega16, ki se napaja s 5V.

Rad pa bi dodal Hope modul za brezžični prenos spremenljivk HM TRP869S prodaja SE.
Ta modul pa se napaja s 3,3V.

Kako rešiti ta problem?

Lp, marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13372
Aktiv.: 91.18
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kak low drop linearni stabilizator. Kak kos RC1587M ti lahko odstopim. Daj mi pod zasebno naslov, pa ti ga pošljem. Tale je sicer nastavljiv 3A. Dodati je potrebno še dva upora, da določiš izhodno napetost.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sscott
Član
Član



Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Prispevkov: 1028
Aktiv.: 9.91
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mega dela tudi na 3.3V. Najbolj enostavno napajati oboje na 3.3v.

Kot regulator lahko uporabiš tudi lm317

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 617
Aktiv.: 4.21
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sscott je napisal/a:
Mega dela tudi na 3.3V. Najbolj enostavno napajati oboje na 3.3v.

Kot regulator lahko uporabiš tudi lm317

LP


Ta moja ne dela na 3,3v, pa tudi LCD ne dela na 3,3v.

lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 443
Aktiv.: 20.46

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš pa še level šifter, ti pa jaz odstopim GTL2000.
_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 357
Aktiv.: 10.02
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sscott je napisal/a:
Mega dela tudi na 3.3V. Najbolj enostavno napajati oboje na 3.3v.

Kot regulator lahko uporabiš tudi lm317

LP

Če imaš 5V in bi rad iz teh 5V dobil še 3,3V, potem moraš uporabiti low-drop napetostni regulator, ker LM317 v tem primeru ne bo dovolj stabilen. Primeren je 1117 (črke pred številko so odvisne od proizvajalca, npr AMS1117) lahko fiksna verzija 3.3 ali ADJ, bolj enostavno seveda fiksno 3.3

_________________
Kontakt na e-mail .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13372
Aktiv.: 91.18
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko11 je napisal/a:
sscott je napisal/a:
Mega dela tudi na 3.3V. Najbolj enostavno napajati oboje na 3.3v.

Kot regulator lahko uporabiš tudi lm317

LP


Ta moja ne dela na 3,3v, pa tudi LCD ne dela na 3,3v.

lp,


S konkretnim modulčkom še nisem delal. Običajno imajo taki modulčki standardni TTL UART na katerega lahko priklopiš 5V mikrokontroler. Sicer je težava le RX pin. Daš en upor pa zener diodo pa si tudi to rešil.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 617
Aktiv.: 4.21
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bi vsega predeloval ali obstaja kak tak modul, ki bi delal na 5V ?

LP,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stursc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Prispevkov: 299
Aktiv.: 2.04
Kraj: Koroška-Ravne

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2018 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko11 je napisal/a:
Da ne bi vsega predeloval ali obstaja kak tak modul, ki bi delal na 5V ?

LP,


V napajalno vejo daj diodo (lahko 2), na data-pine pa naredi uporovni delilnik ali upor in Z-diodo (kot je napisal Silvo).
Pri testiranju je modul (nenamerno) preživel več kot pol ure na 5V preden sem opazil in
je še danes živ. Torej ni tako problematičen.

LP, stursc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4397
Aktiv.: 31.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2018 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ne bo drzalo: glede napajanja je HM TRP hudo siten in takoj ob priklopu na 5V odleti. Zal preveril ... Veckrat ... TX in RX pina pa res nista problematicna. Sam obicajno dam vmes uporovni delilnik (1k8 proti MCU in 3k3 na maso), sem pa ze tudi priklapljal brez in se vedno dela. Se pravi ne kompliciraj in naredi Wink ! 3V3 regulator v SOT223 lahko nalotas kar na pine HM TRPja
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Prispevkov: 299
Aktiv.: 2.04
Kraj: Koroška-Ravne

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2018 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
To ne bo drzalo: glede napajanja je HM TRP hudo siten in takoj ob priklopu na 5V odleti.


Potem sem imej jaz srečo, oziroma ti nesrečo!

LP, stursc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 617
Aktiv.: 4.21
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 09, 2018 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
To ne bo drzalo: glede napajanja je HM TRP hudo siten in takoj ob priklopu na 5V odleti. Zal preveril ... Veckrat ... TX in RX pina pa res nista problematicna. Sam obicajno dam vmes uporovni delilnik (1k8 proti MCU in 3k3 na maso), sem pa ze tudi priklapljal brez in se vedno dela. Se pravi ne kompliciraj in naredi Wink ! 3V3 regulator v SOT223 lahko nalotas kar na pine HM TRPja


Ali sem jaz ta delilnik pravilno narisal in vse ostalo?



HM-TRP869 modul.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.29 MB
 Pogledana:  9 krat

HM-TRP869 modul.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 306
Aktiv.: 2.09
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 09, 2018 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bo prav!
mucek: (1k8 proti MCU in 3k3 na maso),

narisano je : (1k8 proti +5V in 3k3 na maso),
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 617
Aktiv.: 4.21
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 09, 2018 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej tako:

1k8 upor na uC pin 14(Rx), druga stran upora pa na 3k3 upor in na DTx na modulu.

lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 306
Aktiv.: 2.09
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 09, 2018 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niti ne.
Zaščititi moraš WiFI modul, da nanj ne pride +5v iz uC.
Torej uporovni delilnik potrebuješ med Rx mudula in Tx uC.
V nasprotni smeri ne potrebuješ po mojem ničesar, saj +3.3V za 5V logični sistem pomeni ravno tako logično 1, kot +5V.

Hint.. en konec uporovnega delilnika je priključen na maso.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2023 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group