www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

3FAZNI MOTOR PROBLEM
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
romascenko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Prispevkov: 15
Aktiv.: 5.80
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2018 2:26 pm    Naslov sporočila:  3FAZNI MOTOR PROBLEM Odgovori s citatom

Imamo sto let staro mašino (trifazni motor) ki med drugim dviga in spušča os. Dvig osi ne dela , spuščanje dela. Tipka za dvig deluje vendar nekako ukaz ne pride od kontrolne plošče do kontaktorja. V kolikor fizično sprožiš kontaktor potem dvig osi deluje. V kolikor os spuščaš v primeru stiska katerekoli tipke se zadeva ustavi (ustavi tudi s tipko za dvig).
Kontaktorja sta križno vezana da izkčjučujeta en drugega verjetno ko držiš eno tipko druga ne dela in obratno? Kakšna ideja?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eldi2011
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Prispevkov: 134
Aktiv.: 2.84
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2018 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je. Brez napetosti ohmsko pomeri NC kontakte kontaktorja. Lahko je tudi tipka problem, ali pa kabel. Pač pomeriš, pa vidiš.
Lažje je pokazat, kot pa razložit, sploh ker mi ni znano, kakšno je tvoje znanje na tem področju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romascenko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Prispevkov: 15
Aktiv.: 5.80
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2018 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala bom dodal še to.. kontaktorja sem med seboj zamenjal in je stvar ostala enaka.
Lahko razložiš to z NC kontakti? Zakaj bi bila tipka problem če tipka deluje ona da signal do procesorja na kontrolni plošči je vse ok. Nevem kaj bi bilo lahko s kablom ampak ok ga lahko premerim..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nace
Član
Član



Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Prispevkov: 815
Aktiv.: 5.30
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2018 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

romascenko je napisal/a:
Hvala bom dodal še to.. kontaktorja sem med seboj zamenjal in je stvar ostala enaka.
Lahko razložiš to z NC kontakti? Zakaj bi bila tipka problem če tipka deluje ona da signal do procesorja na kontrolni plošči je vse ok. Nevem kaj bi bilo lahko s kablom ampak ok ga lahko premerim..

Poslikaj zadevo pa pripni sliko, da bomo videli.
Probaj še tipki zamenjat med sabo.

_________________
LP Nace
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1739
Aktiv.: 16.93
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2018 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa ta mašina ve do kam gor in do kam dol sme iti?
_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romascenko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Prispevkov: 15
Aktiv.: 5.80
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2018 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
Kako pa ta mašina ve do kam gor in do kam dol sme iti?


Limitatorje ima pač ko pride v točko se proži stikalo ki prekine zadevo. Evo spodaj prilagam sliko doma narisano (napamet)...



Brez_naslova.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.65 KB
 Pogledana:  16 krat

Brez_naslova.png


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joli
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Feb 2017 22:55
Prispevkov: 19
Aktiv.: 1.06
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2018 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

romascenko je napisal/a:
Hvala bom dodal še to.. kontaktorja sem med seboj zamenjal in je stvar ostala enaka.
Lahko razložiš to z NC kontakti? Zakaj bi bila tipka problem če tipka deluje ona da signal do procesorja na kontrolni plošči je vse ok. Nevem kaj bi bilo lahko s kablom ampak ok ga lahko premerim..


<pozdravljen

Če si kontaktorja zamenjal med sabo potem verjetno tu ni napake,kot je rekel Nace so tu tipke ali končna stikala.Omenjaš starejši stroj,in nekakšen procesor na kontrolni plošči,boš moral biti malo bolj natančen in kakšna slika nebi bila odveč.

L.p.Joli
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romascenko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Prispevkov: 15
Aktiv.: 5.80
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2018 6:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem ze napisal trenutno nemorem dat nobenih slik.. kar se tice stikal omejitve gibanjaa tudi delujejo. Tipke sem premeril in delujejo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7131
Aktiv.: 46.39
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2018 3:13 pm    Naslov sporočila:  To mi nekako ne gre skupaj Odgovori s citatom

romascenko je napisal/a:
Imamo sto let staro mašino (trifazni motor) ki med drugim dviga in spušča os. ...
romascenko je napisal/a:
... da signal do procesorja na kontrolni plošči je vse ok...
Think Kakšen je ta sto let stari procesor?
_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
romascenko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Prispevkov: 15
Aktiv.: 5.80
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2018 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sem pridobil sliko vezja na spodnjem linku.. od tipke do procesorja pride signal... kam kako naprej? Iz tega levega 6 pinskega konektorja pa gre signal v krmilno omaro kjer potem ni reakcije na kontaktorju 1 (ce gledamo prejsno sliko na levi strani).
Če obrnem "kablovje" na kontaktorjih dosežem da mi tipka za dol vrti navzgor tista za gor še vedno ne deluje ( v tem primeru bi morala vrteti navzdol) kar pomeni da povezava do tipke je..



IMG_20180601_133134.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  569.66 KB
 Pogledana:  26 krat

IMG_20180601_133134.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Merlin
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Prispevkov: 232
Aktiv.: 1.79
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 02, 2018 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je sto let stara elektronika zanič Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.62
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 02, 2018 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Murphy pravi:
Po odpravi napačne napake je nemogoče vzpostaviti prvotno stanje.

3-fazni motor deluje in z njim ni nobenih problemov, torej si že v osnovi zgrešil naslov teme. Če se greš diagnostiko, se stakim pristopom povsem zaplezaš.
Medsebojna menjava tipk, je bila povsem nepotrebna, če signal pride ven na tistem 6-pinskem konektorju.
Menjava kontaktorja, ki ne dobi napajanja, je bila tudi nepotrebna.
Vsako nepotrebno vijačenje po sponkah samo poveča verjetnost okvare v prihodnosti, za povrhu pa lahko pri tem v trenutku nepazljivosti med seboj zamenjaš še kakšni žici.

Za začetek napiši, koliko V je napajalna napetost kontaktorja. Je AC ali DC?
Ali da kontroler od sebe enako višino in vrsto napetosti kot jo potrebuje kontaktor? Kaj pride do sponk delujočega kontaktorja in kaj do sponk "nedelujočega" kontaktorja?

Če motor deluje, ko ročno pritisneš kontaktor, kontaktor pa ne dobi napajanja, čeprav iz kontrolerja pride ven, je treba preveriti tokovno zmogljivost izhoda.
Vzame se multimeter, nastavi tokovno območje na neko pričakovano, odklopi konektor na kontrolerju in napajalno sponko na kontaktorju ter in skozi multimeter vklopi kontaktor.

Če kontaktor vklopi, je problem drugje, sicer je problem v enem izmed zgornjih dveh kovinskih tranzistorjev na levi strani tiskanine. Lahko pa je v stiku ena izmed diod v graetzu, saj na prvi pogled izgleda, da gre AC kontaktor krmiljen s tranzistorjem. V glavnem napetost da od sebe, tokovne zmogljivosti pa ni.
Če kontaktor vklopi, vstavi konektor in pojdi po žici do prve sponke. H katerem elementu vodi žica? Gre na kakšno končno stikalo, ali je to že kontakt za navzkrižno blokado vklopa kontaktorjev?

Treba je iti po napajalni žici in preverjati, kje je signal prekinjen, pri tem pa sproti risati načrt (če ga nimaš).

Tako se locira mesto, do koder signal pride, nato pa ne gre naprej.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
romascenko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Prispevkov: 15
Aktiv.: 5.80
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 02, 2018 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja naslov je zgresen.. 24V AC je kontaktor (NC) na oba pride 24V, ce ga rocno prozim deluje.. Bom vzel tvoje nasvete in se poigral.. Hvala.. javim ce bo kaj novega.

Oznaka tranzistorja BC140/16 m9716 PH (kaj mi to pove)? V primeru če ga pomerim pa da ni ok kaj naj iscem kot nadomestek?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s59ma
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Prispevkov: 536
Aktiv.: 4.20
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2018 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podatki iz kataloga:
The BC140-16 is a NPN medium Power Transistor, designed for use in power amplifier and switching applications.
Transistor Polarity: NPN
Collector Emitter Voltage V(br)ceo: 40V
Transition Frequency ft: 50MHz
Power Dissipation Pd: 800mW
DC Collector Current: 1A
DC Current Gain hFE: 100-250 (za skupino -16)

Sicer pa iz oznak vidiš tudi:
m9716 = leto in teden proizvodnje
PH = proizvajalec Philips

Brez kakšnih posebnih težav dobiš tudi original (npr. Farnell, eBay).

_________________
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7131
Aktiv.: 46.39
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2018 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

romascenko je napisal/a:
Ja naslov je zgresen.. 24V AC je kontaktor (NC) na oba pride 24V, ce ga rocno prozim deluje.. Bom vzel tvoje nasvete in se poigral...
Zakaj ga pa ne popraviš? Saj si ti tako napisal.

Pa napiši malo za kakšen stroj gre. Je mogoče tole? Pred sto leti sicer še niso delali tega.

_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2235 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group