www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Napajanje senzorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2018 12:45 pm    Naslov sporočila:  Napajanje senzorja Odgovori s citatom

Kako bi najlažje ugotovil, ali ta senzor uporablja za napajanje 1.5V ali 3V?

https://goo.gl/1tH6ra

Normalno uporablja dve 1.5V LR44 bateriji. Zdi se mi, da sta vezani paralelno, kar mi je malo čudno.. Se lahko takšne baterije veže vzporedno?

Jaz bi namesto baterij raje uporabljal nek zunanji napajalnik (uporabiti nameravam večje število teh senzorjev za nek nadzor), ampak sedaj ne vem, ali naj dam 1.5V (ki ga nimam) ali 3V (tega imam).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sscott
Član
Član



Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Prispevkov: 1043
Aktiv.: 9.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2018 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3V, baterija je vezana zaporedno
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 581
Aktiv.: 4.57
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2018 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bateriji sta vezani vzporedno. Deluje tudi na samo eno baterijo. Poizkusi in eno odstrani!
Tako da rabiš 1,5V napajanje ali pa 3 V in preko dveh diod serijsko, da dobiš ustrezen padec napetosti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2018 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali te baterije LR44 izgubijo kapaciteto, če se ne uporabljajo?

Kupil sem namreč 10 kom teh senzorjev kakšni dve leti nazaj in sem jim pobral baterije ven, da se ne bi brez veze praznile, ker jih nisem takoj rabil.

Sedaj, ko pa bi jih rabil, pa vidim, da mi več ne delajo, če dam te iste baterije nazaj (probal z večimi). Kot da bi se samoizpraznile (ampak so kao alkalne, ali je to spet tista kinez kvaliteta....)

Najbolj zanimivo pa mi je, da mi pa en senzor, ki sem ga uporabljal še vedno dela... z istimi originalnimi baterijami... Kot da jim bi bolj pasalo, da so v uporabi namesto v vrečki. Je to logično?



p.s. Edino, kar mi še pade na pamet, če sem morda naredil kakšen kratek stik med njimi, ker sem jih vse skupaj (torej recimo 18kom) dal v isto plastično vrečko? Dotikale so se med sabo.
Malo neverjetno se mi sliši sicer...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 587
Aktiv.: 7.97
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2018 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš merilnik (voltmeter) pri roki, potem jih premeri in boš vedel, v kakšnem stanju so baterije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 422
Aktiv.: 2.72
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2018 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantocci je napisal/a:
sem jih vse skupaj (torej recimo 18kom) dal v isto plastično vrečko? Dotikale so se med sabo..
zato so se izpraznile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GUMY
trgovec



Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Prispevkov: 262
Aktiv.: 2.69
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2018 8:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si imel srečo, da gre za majhne baterije. Sem bil zraven ko se je vžgal predal, ko je tip noter nametal en kup baterij in so bile v stiku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2018 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Imaš merilnik (voltmeter) pri roki, potem jih premeri in boš vedel, v kakšnem stanju so baterije.


Kaj pa bo pokazala izpraznjena baterija? Manjšo napetost od 1.5V?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nima
Član
Član



Pridružen-a: Čet 27 Feb 2014 14:03
Prispevkov: 169
Aktiv.: 3.04
Kraj: Bakovnik

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2018 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2018 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za dosedanje odgovore.

Še eno vprašanje bi imel: recimo, da najdem tisti svoj 3V usmernik (preklopni) in mu znižam napetost z dvema diodama. Če je na diodi cca. 0.6V padca bo izza njiju ostalo 1.8V, kar je več kot pri bateriji.
Uničilo to senzorja verjetno ne bo, zanima pa me, ali ima vpliv na točnost prikaza?

Sicer ne vem, kakšna je absolutna točnost teh senzorjev, ampak ko sem teh deset primerjal med sabo v različnih pogojih, so vsi kazali znotraj 0.3°C
Torej, če so že lagali, so vsaj vsi enako Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 581
Aktiv.: 4.57
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2018 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma je na silicijevi diodi padec napetosti 0,7V, tako da bi to bilo 1,6V, kar bi bilo gotovo OK.

Napetost kolena:
silicij (Si) - 0,7 V
germanij (Ge) - 0,3 V
galijev arzenid (GaAs) - 1,2 V
...

Lahko pa daš za začetek 3 diode in probaš ter izmeriš napetost.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1923
Aktiv.: 12.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2018 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...
Naprava deluje na gumb baterije. Poraba je verjetno zelo majhna.
Padec napetosti na diod bo manjši od nazivnega. Napajalna napetost pa višja.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 21, 2018 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tem primeru bo treba kakšen DC DC pretvornik?
Morda kakšen predlog za neko preizkušeno zadevo ali kaj od tu?
https://www.aliexpress.com/store/group/DC-DC-Step-up-down-Modules/612195_260458223.html

Vhodno napetost bi lahko dal tudi večjo, imam v predalu kar nekaj teh svičerjev od starih aparatov, telefonov...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozede
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Prispevkov: 180
Aktiv.: 3.54
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 21, 2018 11:03 am    Naslov sporočila:  Re: Napajanje senzorja Odgovori s citatom

Fantocci je napisal/a:
Kako bi najlažje ugotovil, ali ta senzor uporablja za napajanje 1.5V ali 3V?

https://goo.gl/1tH6ra

Normalno uporablja dve 1.5V LR44 bateriji. Zdi se mi, da sta vezani paralelno, kar mi je malo čudno.. Se lahko takšne baterije veže vzporedno?

Jaz bi namesto baterij raje uporabljal nek zunanji napajalnik (uporabiti nameravam večje število teh senzorjev za nek nadzor), ampak sedaj ne vem, ali naj dam 1.5V (ki ga nimam) ali 3V (tega imam).


Ali si preizkusil, tako kot ti je svetoval v drugem odgovoru BojanR. Ko boš to preizkusil, boš vedel, ali sta bateriji vezani vzporedno oziroma zaporedno.

Po vsej verjetnosti sta bateriji vezani zaporedno. Tak napajalnik že imaš, samo preveri, če res daje 3V, ker nekateri napajalniki nimajo stabilizirane napetosti na izhodu in imajo zato lahko v neobremenjenem stanju tudi več kot 4V napetosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1694
Aktiv.: 10.94
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 22, 2018 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantocci je napisal/a:
V tem primeru bo treba kakšen DC DC pretvornik?

Stikalni pretvornik načeloma ni najboljša izbira, ker ima praviloma večjo lastno rabo. Torej je potrebno paziti pri izbiri. Naključno izbrani ti bo verjetno prej izpraznil baterijo, kot pa bi jo sam senzor.
Zato je mogoča boljša izbira linearni regulator, kjer spet paziš na lastno rabo (Quiescent current). Biti mora z majhnim padcem (Low drop-out).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2270 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group