www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

74ac14n oscilator

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1182
Aktiv.: 8.44
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 29, 2018 4:03 pm    Naslov sporočila:  74ac14n oscilator Odgovori s citatom

Naredil sem si tale 74ac14n oscilator. Zadeva sicer deluje, ne razumem pa, zakaj signal tako zaoscilira. Poskusil sem tudi z funkcijskim generatorjem, pri tem pa ne dobim takih oscilacij (spodaj dve sliki z osciloskopa - modra: funkcijski generator, rumena: 74ac14n oscilator). Mogoče kdo ve zakaj se pri oscilatorju z 74ac14n pojavljajo take oscilacije?


74ac14n osc.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  129.28 KB
 Pogledana:  9 krat

74ac14n osc.jpeg



fun gen.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  128.12 KB
 Pogledana:  4 krat

fun gen.jpeg



_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Prispevkov: 928
Aktiv.: 10.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 29, 2018 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je vzrok prilagoditev izhoda. Poskusi z zaporednim uporom na izhodu in poglej razliko. Na primer 39R.

LP Bojan
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1182
Aktiv.: 8.44
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 29, 2018 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj imam štiri 300 ohmske upore na izhodu(vzporedno vezane) - na shemi ima sicer 220 ohmske. Misliš da zaporedno s temi dam 39 ohmski upor, ali da te prilagodim, da bodo imeli tako skupno upornost?
_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Prispevkov: 928
Aktiv.: 10.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 29, 2018 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš driverje povezane tako, kot je na posnetku in si uporabil štiri take driverje in zaporedno z izhodi vezal po 300 ohm, to pomeni, da imaš izhodno impedanco generatorja 300/4 = 75 ohm.

Za poskus sem mislil, da bi zaporedno s tem skupnim izhodom (75 ohm) vezal upor, na primer 39 (ali 27) ohm za začetek, ki bi dodatno prilagodil 50 ohm kabel na ta 75 ohm izhod.

Tvoj funkcijski generator ima pa najbrž 50 ohm izhod?

Ali si na osciloskopu zaključil kabel s 50 ohm?

Če si meril z osciloskopsko sondo, bi pa moral za čisto obliko najbrž uporabiti večji prilagodilni upor.

Sicer pa, za namen meritve TDR, je to zvonenje manj pomembno, kot je povedal že avtor na posnetku.

PS: Mimogrede, zelo dober video!
PS2: Na posnetku govori o t_rise = 2 ns, kar ustreza pasovni širini 500 MHz, pri teh frekvencah pa že vsaka neprilagojenost vpliva na obliko signala.
PS3: V priponki je na primer slika meritve istega 50 ohm izvora 2 MHz z
a) x10 osc. sondo in 1 Mohm osc. vhod
b) 50 ohm kablom in 50 ohm osc. vhod



50ohmGEN-sondaX10.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  90.36 KB
 Pogledana:  0 krat

50ohmGEN-sondaX10.jpg



50ohmGEN-kabel50ohm.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  92.72 KB
 Pogledana:  0 krat

50ohmGEN-kabel50ohm.jpg


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1182
Aktiv.: 8.44
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2018 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem predelal na 4x200Ohm upor in je boljše. Priključen je direktno s kablom na osciloskop.


4x200Ohm.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  126.44 KB
 Pogledana:  3 krat

4x200Ohm.jpeg



_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Prispevkov: 928
Aktiv.: 10.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2018 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
...
Ali si na osciloskopu zaključil kabel s 50 ohm?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1182
Aktiv.: 8.44
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2018 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, 50Ohmski kabel je - vsaj tako sem izmeril, ko sem dal na koncu trimer in ga nastavil, da ni bilo odboja.
_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Prispevkov: 928
Aktiv.: 10.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2018 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To že, dobra ideja za izmeriti impedanco kabla, ampak, osciloskop ima po navadi 1 Mohm-ski vhod. Če je dober, ima tudi preklopnik med 1 Mohm in 50 ohm. Ali si tu zaključil kabel (na primer T-kos) s 50 ohm zaključkom? Za test bi bil tudi tisti potenciometer dober.

Torej:
generator pravokotnega signala z izhodno impedanco 50 ohm - 50 ohm kabel - T-kos z zaključkom 50 ohm - na osciloskop (1 Mohm).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1182
Aktiv.: 8.44
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2018 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osciloskop ima 1Mohm vhod (ni možno spreminjat). Vezal sem tako: generator - 1,5m kabla - Tkos - 1,5m kabla - 50Ohm upor. Na T kosu je osciloskop.


50OhmTerm.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  126.69 KB
 Pogledana:  0 krat

50OhmTerm.jpeg



open.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  126.94 KB
 Pogledana:  2 krat

open.jpeg



_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 343
Aktiv.: 2.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2018 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na drug kanal osciloskopa dodaj sliko napajalne napetosti. Priključi sondo direktno na Pin14.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1182
Aktiv.: 8.44
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2018 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobr si tole ugotovil, zgleda je problem na napajanju. Napajalna napetost počepne. Pa imam 220nF in 10uF vezano na napajalni pin. Je pa res da sem vezje zvezal na proto ploščo z luknjami, ni GND ravnine kot ima narejeno na Youtube linku na začetku.

Misliš da bi moram dat še manjše kondenzatorje na napajanje?



napajanje.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  127.32 KB
 Pogledana:  3 krat

napajanje.jpeg



_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 343
Aktiv.: 2.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2018 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večino problema imaš na zadnji pripeti sliki.
Za rešitev bo potrebno nekaj poskušanja. Najlažje boš ugotovil sam.
Takole na daljavo preko slik vezja in opisov je težko odpravljati take probleme.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Prispevkov: 928
Aktiv.: 10.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2018 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi na proto plošči se da narediti zanesljivo vezje. Za začetek poskusi s 100 nF blokirnim kondenzatorjem neposredno med pinoma napajanja čipa 7 - 14.
Če se da, dodatno poveži maso napajanja, pin7 in maso izhoda skupaj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 343
Aktiv.: 2.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2018 7:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če začneš od začetka:
Kakšen napajalnik uporabljaš...
Kako dolgi in tanki so vodniki, ki dovedejo napajalno napetost...
Kako je priključen tvoj 220nF (razdalja do pinov 14 in 7)...
Kje se nahaja 10uF...

Glede na to, da imaš osciloskop in da veš, kakšen naj bi bil rezultat (slika signala iz funkcijskega generatorja), predlagam, da se posvetiš raziskovanju. Največ znanja ostane v glavi in rokah, če se sam dokoplješ do njega. Važno je da spreminjaš eno stvar naenkrat in vsakič z osciloskopom pogledaš rezultat. Ko gre na slabše, se obrneš v obratno smer, ko gre na bolje, nadaljuješ, dokler ni več nobenega napredka.
Končni rezultat in vmesne postopke, lahko namesto vprašanj na forumu predstaviš kot odgovore, ki nam bodo ostalim v korist.

Torej namesto: "Misliš da bi moram dat še manjše kondenzatorje na napajanje?",
nalotaj manjše kondenzatorje na napajanje in preveri rezultat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2207 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group