www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Odstranitev polnilne baterije iz brivnika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.87

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 9:22 am    Naslov sporočila:  Odstranitev polnilne baterije iz brivnika Odgovori s citatom

Torej:
imam kitajski brivnik za 16€ Smile
Začuda dela zelo dobro, problem je le, ker dajo zraven še možnost baterijskega delovanja, ki pa ne funkcionira OK, ker je baterija preslaba. Vgrajena je 1.2V NiCd ki imajo precejšen spominski efekt, če se ne motim. Že NiMh so precej boljše...
Brivnik se tako v nedogled polni in nima moči.

Lahko bi baterijo zamenjal ampak najraje bi jo sploh eliminiral, ker baterijskega delovanja ne potrebujem. Vedno sem na 220V.

Vendar če jo odstranim (bila je zalotana), brivnik ne dela več, torej ni enostavno vzporedno vezano.

Zadeva ima zunanji 3V usmernik, ki je na vtičnici (torej na tisti dve žici, rumeno in rdečo, pride zunanjih 3V: rumena minus in rdeča plus).

Ali lahko kaj naredim, da bi brivnik delal brez baterije?



IMGP7141.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  224.13 KB
 Pogledana:  9 krat

IMGP7141.JPG



IMGP7140.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  234.63 KB
 Pogledana:  19 krat

IMGP7140.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1105
Aktiv.: 9.15
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto baterije poizkusi dat kakšen elektrolitski kondenzator, po možnosti s ćim višjo kapaciteto.
Kapaciteto, ti pa omejuje največja dimenzija, ki jo lahko spraviš v ohišje.
Napetost naj bo vsaj 6V.

Mogoče bi se dalo tudi brez kondenzatoja slikaj še drugo stran PCBja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 932
Aktiv.: 8.49
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na motorju piše DC1,2V. Torej rabiš napajalnik za 1,2V, ki bo dal dovolj toka za motor. Po mojem sklepanju vsaj 2A. Tisto vezje skupaj z akumulatorjem odščipni ven in vgradi TOLE
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.87

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
....
Mogoče bi se dalo tudi brez kondenzatoja slikaj še drugo stran PCBja.


Druga stran z označenimi kontakti baterije.

Energetik-m je napisal/a:
Na motorju piše DC1,2V. Torej rabiš napajalnik za 1,2V, ki bo dal dovolj toka za motor. Po mojem sklepanju vsaj 2A. Tisto vezje skupaj z akumulatorjem odščipni ven in vgradi TOLE


Zanimivo in cenovno čisto sprejemljivo.



IMGP7144b.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  134.92 KB
 Pogledana:  5 krat

IMGP7144b.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1105
Aktiv.: 9.15
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baterija se verjetno res skos polni saj je izvedena tokovna limita polnenja s pomočjo upora.
Sveti vedno ko je priklopljen na polnilec kar je tudi vse kar zna detektirati, ni videti nobene elektronike, ki bi zaključila polnenje ko je zadeva polna.

Še vedno mislim da bi zadeva delovala s kakim kondenzatorjem, res pa je da verjetno ne tako dobro, bi bila rešitev s DC/DC pretvornikom boljša.
Si prepričan da si zadevo lepo sestavil po tem ko si jo podrl?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.87

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem, in sprobal..še dela.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Prispevkov: 316
Aktiv.: 2.00
Kraj: Koroška-Ravne

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:

Še vedno mislim da bi zadeva delovala s kakim kondenzatorjem, res pa je da verjetno ne tako dobro, bi bila rešitev s DC/DC pretvornikom boljša.


Stvar nikakor ne more delovati brez baterije, saj osnovno deluje na baterijo.
Polnjenje je izvedeno preko diode in upora (10 ohmov)
Vsako prevezovanje ali DC/DC je brezpredmetno, saj zmogljivost polnilnika ne dosega
porabe motorja.
Najenostavnejša in najcenejša je menjava baterije !

LP, stursc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
peter_nn
Član
Član



Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Prispevkov: 713
Aktiv.: 4.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj slikaj še stikalo.

Jaz bi rekel da pri izklopljenem stikalu deluje samo polnjenje (stikalo povezuje širok blok in ozek blok pcbja). Lučka (polnjenje) sveti ves čas ko je na napajalniku.

Ko vklopiš, pa se naredi stik med širokim blokom in dvodelnim blokom, ki poveže napajalnik in baterijo na motor.

Domnevam še, da je napajalnik samo transformator, ki da 3 volte izmeničnih, ki se usmerijo preko diode, in v primeru da v brivniku ni akumulatorja, nima dovolj moči.

Neverjetno, kako ceneno se da narediti delujočo stvar.

Pomeri tok ki gre na motor. Verjetno samo napajalnik (trafo) ni dovolj močan.

_________________
čedalje bolj razočaran nad lastno vrsto katere pripadnik sem...
I never make mistakes; I thought I did, once.. but I was wrong.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 932
Aktiv.: 8.49
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa pomeri najprej motor, koliko toka vleče, če ga daš na zunanje napajanje 1,2V. Če je manj kot 3A, ga bo tisti DC-DC lepo peljal, če je tvoj napajalnik preslab, pa daj 12 voltnega. Za 3A na izhodu DC-DC boš rabil pri 12V največ kakšnega pol ampera na vhodu.
Bo pa seveda ceneje, če naciniš notri nov NiMH akumulatorček. Ki bo seveda kmalu crknil, saj se zaradi stalnega polnjenja elektrolit posuši.

_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2356 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group