www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Ne znam? priključiti en "bogi" ventilator
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 6:38 pm    Naslov sporočila:  Ne znam? priključiti en "bogi" ventilator Odgovori s citatom

Ne znam? priključiti en »bogi« ventilator v kopalnici.

Na priključek L sem priklopil fazo,
Na N – nulo.
Ne dela!

Ima še tretji priklop, ki se ga uporabi, če hkrati priklapljaš luč.
A jaz tega ne rabim, ker imam posebno stikalo za luč.

Ali moram na tretji priklop narediti kako premostitev, da bo delalo? Mostiček iz faze ali iz nule?
So mi prodali hin ventilator?
Ventilator ima timer.

Nenavadno? pa je, da ko elektrika »prepotuje« taimer in druge diode in ne vem kaj še (celotno vezje -no) je na obeh žicah, ki gredo potem v motorček štrom. Je to Ok?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Prispevkov: 4040
Aktiv.: 26.28
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja na tretji žici mora biti tudi faza.
Samo če ima timer ga boš s tem aktiviral. Nastavi daljši čas, da se ne izklopi, med tem ko ga še uporabljaš.

Drugič pa kupi takega, ki te funkcije nima. Razz

_________________
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.61
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če doslej nisi prav priklopil, ne priklapljaj tretje sponke na slepo

Napiši točno znamko in tip ventilatorja ali poskeniraj in pripni navodila za priklop na forum Exclamation

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CMI
397221
ventilator mit timer
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navodila


IMG_20180722_191346.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.44 MB
 Pogledana:  27 krat

IMG_20180722_191346.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.61
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kje je problem?
Na L pripelješ trajno fazo.
Na N pripelješ nulo.
Na sredinski priključek pripelješ fazo skozi stikalo za vklop ventilatorja in luči.
Ko boš ugasnil ventilator, bo luč ugasnila takoj, ventilator pa bo še nekaj časa deloval.
Če nimaš luči, boš pač vklopil/izklopil samo ventilator, ki bo po izklopu ostal še nekaj časa vklopljen, da ti ne bo treba čez 5 minut priti nazaj in izklopiti ventilator.

Edini problem, ki lahko nastane, je v primeru samo dveh žic do ventilatorja, pri čemer gre edina faza skozi stikalo. Takrat vežeš skupaj L in srednjo sponko, funkcije časovnika pa ne bo možno uporabljati.

Če imaš 3 žice do ventilatorja, daš na rjavo trajno fazo, na modro daš fazo, ki jo vklopiš s stikalom, na rumeno-zeleno pa daš nulo. Torej moraš ustrezno povezati žile v dozi od stikala, da bo šla po rjavi žici faza mimo stikala, po modri faza skozi stikalo in po ru-ze nula.

Torej ... skiciraj, kakšno napeljavo imaš na voljo v stilu:
3 dovodne žice , ((( doza s stikalom ))) , 3 odvodne žice , ((( ventilator )))
ali pa
3 dovodne žice , ((( razdelilna doza ))) , iz nje pa 3 žice proti dozi s stikalom in 3 žice proti ventilatorju.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala lepa.

3 dovodne žice , ((( doza s stikalom ))) , 3 odvodne žice , ((( ventilator ))), 3 odvodne žice (((luč)))

Ali prav razumem:
dovodno fazo razdelim v tri žice.
Eno peljem direkt na ventilator:L
Drugo preko stikala na sredinski priključek ventilatorja
Tretjo preko stikala na luč.

(Nulo na nulo ventilatorja in na nulo luči.)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.61
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozekuch je napisal/a:

3 dovodne žice , ((( doza s stikalom ))) , 3 odvodne žice , ((( ventilator ))), 3 odvodne žice (((luč)))

Ali prav razumem:
dovodno fazo (rjava K1) razdelim v tri žice.
Eno peljem direkt na ventilator:L (po rjavi žici K2)
Drugo preko stikala1 na sredinski priključek ventilatorja (po modri žici K2)
Tretjo preko stikala2 na luč (po rjavi žici K3).

Dovodno nulo (modra K1) na nulo ventilatorja (po ru-ze žici K2) in na nulo luči (po modri žici K3).
Dovodno gnd (ru-ze K1) na gnd luči (ru-ze K3)

Ja. Ampak bodi pozoren na to, da ventilator nima ozemljitve.
V tvoj citat sem dodal barve žic in številke kablov K1 (dovod v dozo s stikaloma), K2 (iz doze s stikaloma do ventilatorja) in K3 (iz doze s stikaloma do luči).

Predpostavljam namreč, da imaš iz doze z dvema stikaloma dva 3-žilna kabla. Enega proti ventilatorju ( K2) in enega proti luči (K3).
Če je tako, potem lahko zvežeš.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 1:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žice so modra, črna in ru-ze.

Nimam dva stikala ampak dvojno stikalo (je to enako?)

Ne znajdem se še. Ne vem niti od kod kaj pride in kam gre.
Problem je v tem, da je bilo stikalo prestavljeno 30 cm nižje od prejšnjega stikala in je potem nekdo nekaj "čaral".

_-_-_

v aktualno dozo kjer je dvojno stikalo pridejo (oz.grejo iz nje) torej trije kabli.

Iz K1 greta črna in modra žica na tisti? del stikala ki "komandira" luč.

ru-ze je blendiran

Modri žici iz K2 in K3 sta povezani mimo stikala.
Ru-ze žici iz K2 in K3 sta povezani mimo stikala.

Črna žica iz K2 je blendirana.
Črna žica iz K3 gre na tisti del stikala kjer se vklaplja ventilator.

Za mene totalna zmešnjava. Ni?

K3 gre torej od sedanjega stikala direkt k ventilatorju.
K1 in K2 gresta k prejšnjemu stikalu in od tam naprej do luči in bog ve kam še.

_-_-_

Na ventilatorju je črna žica faza.
Modra žica je nula.

V dozo luči prideta dva kabla:
en dvožilen in en trožilen.
črne žice so povezane mimo luči.
Na luči:
Modra žica iz dvožilnega kabla je faza.
Modra žica iz trožilnega kabla je nula.

???
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.61
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 7:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvojno stikalo je dovolj podobno dvema posameznima, da v tem primeru ne povzroča težav, saj je vse na isti fazi in varovalki.
Povsod, kjer sem napisal rjava, je sedaj pač črna žica. Besedilo beri kot "črna gre tam in tako ..." .

Je kje še kakšna podometna doza?
Sta luč in ventilator doslej že ločeno delovala in si vgradil samo drug ventilator?
Imaš na voljo kak multimeter?

Najbolje, da narišeš vso kablovje in doze na papir, vključno s številom in barvami žic. Če nisi prepričan, kateri kabel gre kam, odklopi ru-ze žice in z multimetrom preveri, da boš prav narisal. Lociraj tudi dovodno fazo in potem se lahko tudi povsem na novo zveže ter naredi nov načrt.

Meri na območju, kjer lahko meriš 230 V AC. Če bo stabilno okrog 0, je stik. Če bo plesalo, pa ne.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem povedati, da ventilator dela, potem ko sem naredil mostiček iz L na srednji priključek.
Barve žic očitno ne štimajo.
Modra je enkrat nula, drugič faza.

Kako je možno, da dela luč in ventilator, do/od dvoinega stikala pa gredo samo tri žice. ((To je malo preveč za moje "vodovodarsko" razumevanje elektrike. ))
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.61
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš do ventilatorja tri žilni kabel, poskusi po eni žili do ventilatorja pripeljati trajno fazo.
Nulo in fazo skozi stikalo namreč že imaš.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trajno fazo dobim tako, da zico (na kateri bi rad imel trajno fazo) prikljucim zraven pri vhodu faze v stikalo?
Je tako?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3407
Aktiv.: 23.61
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tako je.
Vendar stalno fazo jasno označi, da ne bo čez čas komu pokvarilo pričeske, ko bo rogovilil po ventilatorju Exclamation

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozekuch
Član
Član



Pridružen-a: Ned 06 Apr 2008 15:47
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.59
Kraj: Brezova reber

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2018 2:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igo, hvala ... hvala lepa, ker nisi obupal.

Dela! Tudi timer dela.
Veliko sem se pri tem naučil.

Medtem mi je v specializirani elektro trgovini prodajalec, ki se dela poučenega strokovnjaka, popolnoma napačno razložil delovanje dvojnega stikala.

Ko sem se vrnil, in mu razložil česar ni vedel, ni rekel: "oprostite, hvala ker ste mi povedali" ampak je domišljavo rekel: "A vi vete, da vam teh informacij sploh ne bi smel dajati in da vi ne-bi smeli tega sami priklapljati.

"Dragi" moj: nisi dolžan, a lahko in če že potem naj bodo informacije vsaj pravilne.

Jaz pa lahko priklapljam v svojem stanovanju na lastno odgovornost "karkoli se mi zahoče".

Je tako?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2236 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group