www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Elektronski števec izklaplja elektriko - vezava grelcev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Deflektor
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Prispevkov: 94
Aktiv.: 0.78
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 11:16 am    Naslov sporočila:  Elektronski števec izklaplja elektriko - vezava grelcev Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Kakšen mesec nazaj so nam menjali stari analogni števec z novim modernim - elektronskim, ki pa ima eno zelo neprijetno lastnost, da ob preveliki porabi izklopi napajanje. Glavne varovalke imamo 3x25A in doslej je bilo ob starem števcu vse brez težav. Novi pa očitno zelo natančno meri porabo in ko nam. 2x na dan za približno 15 minut poraba naraste malce čez mejo števec neusmiljeno odklaplja.

Glavni vir porabe v tistem času so grelci 3x4 kW v pralnem avtomatu molznega stroja vezani so v zvezdo. In ker ti grelci porabijo skoraj vso elektriko nam potem dodatne naprave, ki se vklapljajo ob tem (vodovod, hladilniki,...) povzročijo prekoračenje v tistem kratkem času. Zanima me, ali je možno grelcem kako omejiti moč, da bi porabili manj, ali pa npr. enega odklopiti (je to sploh možno pri vezavi v zvezdo?) Ker res mi ne diši opcija, da bi sedaj zaradi pol ure porabe na zgornji moči varovalk dnevno plačeval nekje 360 eur za preklop na višjo obračunsko moč in 30 eur na mesec dodatno na računu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 430
Aktiv.: 2.73
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjate vgrajene grelce naprimer s 3x3 kW.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Deflektor
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Prispevkov: 94
Aktiv.: 0.78
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je kar težava, ker gre za neke posebne grelce, ki so tudi nenormalno dragi (čez 150 EUR po komadu). Potem bi dejansko moral dati delati grelce po meri nekomu, ki jih izdeluje, ker kupiti se jih ne da.


1532778785330626191448.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  748.94 KB
 Pogledana:  4 krat

1532778785330626191448.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 488
Aktiv.: 3.48
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priporočljivo izklapljati en grelec sicer ni ( zaradi nesimetrije) vendar narobe ne bo. Skušaj odklopiti en grelec v tisti fazi,Ki je najbolj obremenjena ( po monosti tam kjer je kot praviš vodovod, hladilnik - če je seveda kakšen od teh enofazni porabnik).

LP Brane

_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1909
Aktiv.: 14.88
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti pokliči na elektro in naj ti povedo, kakšen je tok, ki steče. Prosi jih, naj tolerance spremenijo, itak ti ob prekoračitvi odleti glavna varovalka. Povej jim, kakšna je situacija, zagotovo bo kdo razumel in nastavil ustrezne vrednosti. Mogoče bodo celo sistemsko dvignili vrednosti vsem odjemalcem.

Drugače bi pa jaz montiral kak PWM ali kaj podobnega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3434
Aktiv.: 23.16
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ima pralni avtomat časovno omejitev delovanja grelcev? Če bi dal noter šibkejše (obstajajo 1,5 kW in 2 kW od bojlerja, ki stanejo 12 -15 eur), bi se čas gretja vode temu primerno podaljšal.
V steno posode narediš 5/4" luknjo in z druge strani stisneš z ustrezno matico in tesnilom.
Lahko daš več grelcev različnih moči in jih nato povežeš glede na obremenjenost faz z ostalimi porabniki.

Ne predstavljam si delovanja avtomata ... Ali je količina vroče vode s čim predpisana? Če lahko malo pogoljufaš, se da pod grelci na dno okrog poveznjeno posodo, da zračni žep v njej zmanjša prostornino vode, ki jo lahko nato v enakem času segreješ s šibkejšimi grelci.

Arrow Morda bi pomagala tudi montaža boljerja pred avtomat, da z 2 kW grelcem v miru segreje 80 l vode, nato pa se jo že vročo natoči v posodo na sliki in se jo po potrebi le še na hitro malce dogreje. V času dogrevanja se prepreči vklop grelca v bojlerju.


Tudi za števec, ki sam odklaplja "hišo", prvič "slišim" Shocked . V industriji se včasih odklaplja posamezne nenujne porabnike, da se ne prekorači konice. Ampak to izvaja uporabnik sam na lastno pobudo, saj mu Elektro prekomerno 15-minutno porabo dovolj drago zaračuna, da naslednjič bolj pazi. Dokler pa ne vrže ven varovalke, je neenakomerna poraba stvar uporabnika, ki to neposrečeno hkratno delovanje močnih porabnikov plačuje.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1909
Aktiv.: 14.88
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večinoma imajo vsi novi števci odklopnik. Samo nekatere distibucije ti vgradijo tipko, da lahko sam resetiraš, druge pa zahtevajo obisk dežurnega elektičarja, da plačaš, ko žuti.

Ve se, da je to podjetje iz Ljubljane, ne vem pa imena disribucije Twisted Evil

Imajo tudi malo tolerance, vendar ne preveč, ker drugače bi prej pregorele varovalke. Je ceneje zaračunat ponovni vklop, kot pa dati še nove varovalke.

Tudi neplačnike s klikom odklopijo in imajo takoj denar v žepu. Nato pa samo pridejo nazaj in vklopijo ter še enkrat zaračunajo.

Tako je to, krasni novi svet. Pa te števci lažejo, kar je bilo tudi znanstveno dokazano. Indukcijski so bili mnogo boljši glede tega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3434
Aktiv.: 23.16
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2018 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko litrov vode gre naenkrat v posodo, koliko časa je na razpolago za polnjenje posode, koliko za gretje, kako dolgo traja pranje in koliko časa praznjenje posode?
Kolikšen je najkrajši čas do naslednjega pranja?
Kakšni so pralni avtomati konkurenčnih proizvajalcev?

Je pranje aktivno mehansko, ali samo potopno? V slednjem primeru lahko tiste 4 "priključke" potopiš tudi v predelan grelnik vode ali uporabiš generator pare.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nevednez
Član
Član



Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36
Prispevkov: 215
Aktiv.: 1.36
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2018 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

googlaj... ''load managment relay"

Nabaviš 3 faznega ali 3 enofazne za vsako fazo posebaj, na primarni krog vežeš molzni stroj, na sekundarnega druge velike porabnike ki jih lahko ob preobremenitvi brez težav odklopiš za 15minut- kolikor traja delovanje grelcev (npr. pralni stroj, sušilni stroj, bojler, hladilnik...) rele potem sam ob preobremenitvi odklopi porabnike vezane na sekundarni tokokrog.

primer enofaznega (v ponudbi jih imajo vsi resni proizvajalci): https://new.abb.com/low-voltage/products/system-pro-m/modular-din-rail-components/schutzgeraete/load-management-devices

Sicer nekaj stane, ampak z minimalnim posegom v instalacijo (če je to seveda možno), reši težave
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Deflektor
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Prispevkov: 94
Aktiv.: 0.78
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2018 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na elektro sem klical in zaenkrat so me usmerjali od vrat do vrat, koga naj pokličem, na tej zadnji številki se mi zaenkrat ni še nihče oglasil. Trenutno sem težavo rešil tako, da sem termostat enostavno znižal pod temperaturo vode, ki pride iz bojlerja (ki se greje z mlekom) in uporabil nizkotemperaturno čistilo. Če se bo to obneslo se bo pokazalo čez čas.

Malce sem tudi pomeril s tokovnimi kleščami in dve fazi imata malce večjo porabo, ena pa malce manjšo.

Sicer ste mi dali kar nekaj zanimivih in uporabnih nasvetov, morda bo kdaj kakšen prišel prav.

Vode gre naenkrat v posodo približno 40 litrov in toliko je rabi za pranje, saj voda potem kroži skozi sistem. Teh pralnih avtomatov ne moreš kar tako menjavati, ker je del sistema in obenem zelo drag. Voda iz njega po cevi potuje do molzišča, kjer se perejo mozne enote in zalogovnik mleka s črpalko, ki potem vodo vrača nazaj v pralni avtomat.

Izgleda pa takole:

https://www.google.com/search?q=hygenius+c100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiyiYiewMbcAhVMEVAKHZ5WAq4Q_AUICigB&biw=1536&bih=758

Zgoraj je elektronika za pranje, spodaj pa posoda z vodo in grelci. Pranje skupaj traja nekje 45 minut, odvisno od tega, kako dolgo greje vodo. 1x predpranje, 1x pranje (gretje vode) in 2x splahnjevanje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2694
Aktiv.: 18.05
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2018 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pomeni, ko bodo menjali števec in ko bom vklopil 11 kW motor zvezda/trikot, da bo števec odklopil ob 25 A varovalkah? In potem klicati distributerja, da nazaj vklopi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
airwolf
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Prispevkov: 1844
Aktiv.: 14.36
Kraj: Tržič, Kovor

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2018 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Največji trik teh elekronskih števcev je v načinu merjenja.
In imaš malo manj (precej manj) zaloge kot misliš, da jo imaš.

kW -> kVA

V videu majster bolje razloži kot jaz.
https://www.youtube.com/watch?v=XCtYNNDslJk

_________________
LP Gašper


Nazadnje urejal/a airwolf Pon Jul 30, 2018 4:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 488
Aktiv.: 3.48
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2018 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spomnil sem se še ene rešitve, ki spet ni preveč profi ampak deluje. Če se zadovoljiš z močjo 2kW po fazi ( čas gretja se seveda podaljša)lahko vežeš v serijo z vsakim grelcem diodo ( vsaj 25A - pri farnelu jo dobiš za manj kot 3€/kos ) in tako ti bo vsak grelec dajal in tudi porabljal seveda le 2kW moči ( pol valni usmernik). Tako imajo npr. rešeno nekateri feni ( grelniki zraka), da imaš na razpolago tudi polovično moč( izbira s stikalom)

LP Brane

_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3025
Aktiv.: 20.31
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2018 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
To pomeni, ko bodo menjali števec in ko bom vklopil 11 kW motor zvezda/trikot, da bo števec odklopil ob 25 A varovalkah? In potem klicati distributerja, da nazaj vklopi?
mislim da gre za povprečno 15-minutno moč, ki je
(porabljenih kWh v 15 minutah) / (15 minut)

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GUMY
trgovec



Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Prispevkov: 266
Aktiv.: 2.65
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2018 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

airwolf je napisal/a:
Največji trik teh elekronskih števcev je v načinu merjenja.
In imaš malo manj (precej manj) zaloge kot misliš, da jo imaš.

kW -> kVA

V videu majster bolje razloži kot jaz.
https://www.youtube.com/watch?v=XCtYNNDslJk


Ta majster v videu nima pojma kaj so W, kaj VA, kdaj varovalka izklopi,..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2355 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group