www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Vklop/izklop zvočnikov z računalnikom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
barosa
Član
Član



Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.15
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 05, 2018 4:01 pm    Naslov sporočila:  Vklop/izklop zvočnikov z računalnikom Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

lastim si logitech z 5500. Ima kdo kakšno idejo kako bi lahko naredil, da se zvočniki prižgejo in ugasnejo z računalnikom ? Večino časa imam timer na računalniku, da se ugasne ob določeni uri, zvočniki pa so nato prižgani še celo noč.

So pa tako narejeni, da ko jih vključiš v vtičnico so ugasnjeni, ne glede na to če so bili prižgani preden si jih izklopil.



31115626-2-440-overview-1[1].gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  131.32 KB
 Pogledana:  2 krat

31115626-2-440-overview-1[1].gif


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 11.01
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž ni druge možnosti, ko da spelješ ven žice povezane na tipko in napajanje.
Ali je tipka toggle in daljinca ni?
Skoraj gotovo boš moral dodati nekaj elektronike, ki se lahko krmili skoraj iz katerega-koli izhoda iz PC (npr. napajanje iz USB).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 518
Aktiv.: 3.28
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Master-slave razdelilec.
Računalnik kot master, ostalo kot slave.
Ko ni porabe na računalniku, se izključi tudi ostalo, in obratno.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član



Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Prispevkov: 2285
Aktiv.: 17.91
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim da so tvoji zvočniki prišli z daljincem.
Verjetno najlažje, da uzameš en arduino tiny85 in naspajkaš gor eno LED diodo z preduporom ter skripto v mapo startup, ki nekaj pošlje na pravi COM port.

_________________
Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
barosa
Član
Član



Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.15
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bostjang
Sistem ima daljinec tak kot je na sliki:

Ne vem tocno kaj mislis z tipko toggle, ampak imas na tej komandni ploscici gumb za vklop. Se pravi 1 pritisk za vklop, naslednji pritisk za izklop ( ni 0 in 1 stikalo)

Igor01
To sem tudi jaz razmisljal, vendar ko zvocnike priklopis nazaj na napetost so vgasnjeni. Potrebno je pritisniti gumb na "komandni plosci za vklop ali pa preko dalinca

Dorian:
Tale projekt je videti tezaven. Nekaj sem ze bral o arduino-tih vendar ne vem kako tocno ce jih uporablja. Lahko poves kaj vec?

Hvala za odgovore.



1a9c13c6_DSC04702.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  252.12 KB
 Pogledana:  0 krat

1a9c13c6_DSC04702.jpeg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 11.01
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S toggle sem mislil točno to, kar si napisal, torej vsak pritisk spremeni stanje.

Glede na prisostnost daljinca lahko narediš napravico, ki pošlje ustrezen ukaz. S tem ni potrebno razdirati zvočnikov. Mikrokrmilniku se boš težko izognil. Torej nekaj v smislu Dorijan-ovega predloga, vendar brez COM porta, saj lahko gledaš le prisotnost napajanja.

Brez mikrokrmilnika lahko narediš vezje, ki ob spremembi vhodnega stanja (vklopljenost PC-ja) naredi impulz (simulira pritisk tipke za vklop).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Prispevkov: 1647
Aktiv.: 10.44
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslušaj odgovor Igor01...
V Lidlu sem pred časom nabavil tak master-slave razdelilec za peščico ojrotov. Brez arduinotov, ledik, procesorjev in ostale šare.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2694
Aktiv.: 18.05
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Poslušaj odgovor Igor01...
V Lidlu sem pred časom nabavil tak master-slave razdelilec za peščico ojrotov. Brez arduinotov, ledik, procesorjev in ostale šare.

Samo to ne reši vklopa, še vedno je potreben ročni vklop, ko pride napajanje nazaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 518
Aktiv.: 3.28
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskal si opcijo izklopa. To deluje s predlagano opremo.

Če pa bi rad oboje, vklop in izklop, pa uporabi predlagano opremo in prebrikaj tipko za vklop zvočnikov ob pojavu napetosti, ali pa uporabi krmilnik.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 592
Aktiv.: 7.74
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:

Glede na prisostnost daljinca lahko narediš napravico, ki pošlje ustrezen ukaz. S tem ni potrebno razdirati zvočnikov. Mikrokrmilniku se boš težko izognil. Torej nekaj v smislu Dorijan-ovega predloga, vendar brez COM porta, saj lahko gledaš le prisotnost napajanja.


Predvidevam, da tvoj PC po vsej verjetnosti nima več COM porta, bo porebno prej še dokupiti COM na USB pretvornik (virtualni COM port). Napajanje na USB-ju 5V pa še ostane, ko ugasneš računalnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član



Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Prispevkov: 2285
Aktiv.: 17.91
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te ploščice Arduino ATTiny že imajo USB povezavo, ki se ti javi kot virtual COM port.
https://www.ebay.co.uk/itm/2pcs-Digispark-ATTINY85-General-Micro-USB-Development-Board-For-Arduino/322626256603?hash=item4b1e05fedb:g:7rsAAOSwOAZZfzOw
ali pa clone klasičnega pro micro aruinota
https://www.ebay.co.uk/itm/Leonardo-Pro-Micro-ATmega32U4-Arduino-5V-16MHz-Bootloader-Micro-USB-Pro-mini/302106564049?hash=item4656f455d1:g:Jx4AAOSwZJBYAKLR

potem pa samo to kodo z githuba snameš in zapečeš na mikrormilnik
https://forum.arduino.cc/index.php?topic=296860.0

za Arduino imaš pa navodila v vseh jezikih in formatih. ot stripov za male šole in nižje stopnje pa do youtuba in knjig v slovneščini in angleščini ter ogromno tutorialov z strani raznih distributorjev, arduino.cc adafruit sprkfun itd. google je poln tega

_________________
Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 34
Aktiv.: 2.71

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede, da ugašaš računalnik na uro pa bi mogoče kar kupil tisto mehansko uro/vtičnico, pa vzameš napajanje zvočnikom ob nastavljeni uri? Nevem, če je to mogoče kaj slabše za življensko dobo zvočnikov?

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 507
Aktiv.: 10.85
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 9:00 pm    Naslov sporočila:  Re: Vklop/izklop zvočnikov z računalnikom Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
Iskal si opcijo izklopa. To deluje s predlagano opremo.

Če pa bi rad oboje, vklop in izklop, pa uporabi predlagano opremo in prebrikaj tipko za vklop zvočnikov ob pojavu napetosti, ali pa uporabi krmilnik.


barosa je napisal/a:
... da se zvočniki prižgejo in ugasnejo z računalnikom ...


Hmm ...

Prebrikana tipka bo najbrž premalo, bo treba prebrikat kakšen rele ali tranzistor, odvisno kateri element vklaplja glavno napajanje.

Moj predlog je prebrikanje vezja za vklop/izklop, da bo stalno vklopljeno, napajanje pa vklapljaš preko releja, naj bo kar 5V rele, ki ga vključiš v USB port računalnika, nimajo vsi računalniki stalnih 5V na USB, večinoma izgubijo napajanje, ker USB ni napajan iz stand-by 5V linije.

Za ta poseg bo treba odpret zvočnike... če ne znaš, veš kje me najdeš ali pa najdeš dobro dušo kje bližje svojemu kraju.

_________________
Kontakt na e-mail , za več informacij klikni gumb www , na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4982
Aktiv.: 31.59
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2018 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa master/slave stikalo za 220V?
Pri zlatarju v Grosuplju košta malo več kot 20€, mislim pa, da so se svoje čase dobili tudi podaljški, ki so imeli slave vtičnico.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 11.01
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2018 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strojnem delu bi bilo najbolj enostavno uporabiti USB IR oddajnik. PC potem ob zagonu in pred zaustavitvijo pošlje kodo 'power'.
Nekaj podobnega spodnjemu, če ga uspeš krmiliti iz tvojega OS.
https://www.ebay.com/itm/Mini-Micro-USB-IOS-IR-Remote-Control-Infrared-Transmitter-for-iOS-Android-Phone/362309579541

PS: Tudi meni se včasih zgodi, ampak opažan, da kar nekaj avtorjev v tej temi ni pozorno prebralo začetnega prispevka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2355 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group