www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Težave z DHT21 in DHT22
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 522
Aktiv.: 3.11
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2018 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej še enkrat, da se ne bo še kdo užaljeno umaknil ....

Imam tri komplete, z identičnim softverjem in hardverjem, v treh identičnih objektih.
Dva delujeta brezhibno, eden po nekaj dnevih ne.

Vsak od treh kompletov je sestavljen iz :

- Arduino Nano
- A6 GSM modem,
- MP1584EN
- relejni modul (4x rele)
- 15 cm vstran DS18B20
- na 2,5m kablu DS18B20
- na 2m kablu DHT21 in PIR senzor,
- na 6m kablu DHT21 in PIR senzor,
- na 9m kablu DHT21 in PIR senzor,

Napajano z mreže, preko polnilnega modula z 12V 7Ah accu.

Zamenjal sem vse komponente vendar so ponovno odleteli samo DHT-ji na istih kablih. Nano, PIR in DS senzorji, releji in A6 modem so delovali brezhibno.

Menjal sem kable in še tretjič so odleteli samo DHT-ji, tokrat DHT22, ker 21 nisem imel pri roki.

Ker ne vidim nobene logike, iščem predlog, kako naj preverim nedelujoč DHT21 (AM2301), da bi tako ugotovil, kaj ga je uničilo.

Elektronika ni moj osnovni poklic, vendar se je lotevam, kolikor mi pač znanje dopušča.
Žal se je tukaj končalo, zato prosim za pomoč.


LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2018 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
Torej še enkrat, da se ne bo še kdo užaljeno umaknil ....

Nič nisem užaljen, enostavno se mi ne da (na dopustu na morju....), boš že kako, toda še vedno nisi napisal kateri komplet dela BP oz. v čem je razlika med HDWjem pri tistih kompletih, ki delajo in med tistim, ki ne deluje, kajti neka razlika mora biti.
Kje so položeni kabli do senzorjev (indukcija?)?
In še nekaj, mogoče sem spregledal, da si napisal, toda ali si probal ta isti senzor, ki neha delovati, prestaviti na komplet, ki deluje?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 522
Aktiv.: 3.11
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2018 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da se ti ne da, ker ne prebereš vsega.

Dvanajstič ...


Trije kompleti so identični.
Popolnoma enaki, tako HW kot SW.
Montirani so v identičnih objektih, nekaj deset km narazen.
NOBENE razlike ni, ne v sestavi, ne v postavitvi. NOBENE.


Objekti so identični, locirani na samem. V vidnem dosegu ni repetitorjev ali drugih virov, ki bi morda lahko vplivali na delovanje. Kabli na vseh objektih vodijo mimo instalacije na istih mestih (240V AC mreža).
Kabli bi morali onemogočiti zunanje vplive (Cat5e, ozemljen oplet)

Senzor, ki preneha delovati, na nobeni napravi več ne deluje. Na nobenem od mojih kompletov, niti na kateri drugi napravi.

Zato sem napisal in poudaril - iščem način, kako testirati senzor, da bi tako ugotovil, kaj je narobe.


LP

PS: Reci mi Jaka57, kaj človeka prepriča, da je aktiven na forumih tudi, ko je na dopustu.
Meni to nikakor ni razumljivo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2018 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
Reci mi Jaka57, kaj človeka prepriča, da je aktiven na forumih tudi, ko je na dopustu.
Meni to nikakor ni razumljivo.
Res je offtopic, zakaj si uporabil množino?
Ali sem še kje aktiven?
Drugače pa, jaz sem na dopustu 365 dni na leto (če ni prestopno), torej sem lahko malo aktiven na našem forumu.

Sicer pa vzami še en Nano in na roke poglej kaj ti senzor vrača.
Za to ne potrebuješ nobenih knjižnjic le podatkovni list DHT21(22) in malo programiranja in je to to.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1166
Aktiv.: 8.90
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2018 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveril bi:
1.
zamenjal bi delujoče senzorje na problematični lokaciji.

2.
primerjal bi povezavo ozemljitve in GNDja med lokacijami.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1210
Aktiv.: 14.37
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2018 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je napajanje DHT21 (AM2301) modula 3,3 ali 5V in kako dolge so napajalne linije?
Se napaja iz omenjenega MP1584EN regulatorja, torej 3,3V?
Za napajanje 3,3V se npr. pri tem modelu ne priporoča imeti daljših napajalnih kablov od 1m, interval branja >2s, 5K1 pull-up upor do 30m dolžine signalne linije, itd. pač določene omejitve. Če veljajo te omejitve tudi za miljavžent ostalih izvedb DHT-jev ali tvojo, težko rečem.

Sprašuješ kako preveriti nedelujoč DHT21, da bi ugotovil kaj ga je uničilo?
Ker si ga že preizkusil na drugem delujočem sistemu in je neodziven, potem ostane samo še, da na HW nivoju ugotoviš kaj ga je skurilo.

Torej primerjati z enim delujočim začenši z upornostjo napajalne veje, premeriti morebitne vhodne/zaščitne diode, premeriti kak upor, zamenjati iz dobre na slabo plato kak tranzistor, glavni čip itd.
Če nisi vešč spajkanja, to delo zaupaj lokalnemu elektronik guruju.

Po vsaki menjavi obvezno samo ene komponente sledi test.
Tako bi se ugotovilo katera komponenta je crknila in na osnovi tega bi lahko iskali vzrok napake, ki se pojavi na 8-10 dni.
Npr. da je umrla vhodna dioda na napajalni liniji bi lahko imel smer iskanja napake. Morebiti občasno v bližini štarta kak čuden/močen stroj za katerega niti ne veš, da obstaja, pride (se inducira) do kake špice po napajalni liniji in odnese DHT21.
Ali npr. da je po zamenjavi glavnega čipa AM2301 modul ok, potem najverjetneje pride nekaj po signalni liniji itd. Samo za primer.

Poizkusiš lahko tudi tako, da daš 3 nove DHT-je za obdobje testiranja 14 dni direktno na arduino plato v notranjost omarice, torej brez kablov, konektorjev, polaganja... da 100% izločiš morebitev neznan zunanji vpliv.
Ostane tudi kvaliteta 230V~ napajanja na dotičnem mestu.

Lahko tudi narišeš preprosto enopolno shemo (z napajalnimi in signalnimi linijami) celotnega ožičenja enega kompleta.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2018 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dusan je napisal:

" Morebiti občasno v bližini štarta kak čuden/močen stroj za katerega niti ne veš, da obstaja, pride (se inducira) do kake špice po napajalni liniji in odnese DHT21. "

Ravno na tak pojav sem tudi sam pomislil, ko sem v prejšnjem postu spraševal o dolžini kablov.

V tem dokumentu za DHT22:

https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/Digital+humidity+and+temperature+sensor+AM2302.pdf

piše recimo tudi tole:
One capacitor valued 100nF can be added between VDD and GND for
wave filtering.

Tudi "8.Attentions of application:" je vredno prebrati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 522
Aktiv.: 3.11
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2018 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kratko, ker sem v gužvi ...

Zadeva deluje samo na accu že od drugega uničenja, ravno zato, da izločim težave z mrežnim dovodom, ki je izveden direktno iz transformatorja. Zadnja runda uničenih senzorjev so bili senzorji DHT22, ki že imajo kondenzator in upor na priključnem vezju. Nano se napaja z 12V preko VIN pina, A6 modem in senzorji pa preko MP1584EN na5.00V.
Pred prvvim uničenjem senzorjev sem jih napajal na 5V pinu na Nanotu, potem sem jih preklopil na MP1584EN, ki napaja A6 modem.
MP1584EN dopušča 2A obremenitve, A6 modem porabi 170mA pri oddaji.

Teče šesti dan, ko so novi senzorji še delujoči, torej bo do torka jasno, ali bo odletela še ena serija.
Sem pa priklučil tudi dodatnega direktno na nano, da vidim, kako se bo ta obnesel.
Čez vikend bom primerjal vrednosti, ki jih z multimetrom lahko, na priključenem brezhibnem in uničenem senzorju. Upam, da najdem kakšno odstopanje, ki bi lahko pomagalo pri rešitvo problema.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2018 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preglej (nariši) še kako je povezan oklop CAT5 na strani arduina in na strani senzorjev. Zanima me tudi katere barve žic v kablu si uporabil za kaj. Lahko da je pri vse treh primerih enako, pa le pri enem prihaja do neželjenih motenj.
Še ena informacija bi bila dobrodošla:
Lahko ugotoviš ali vsi trije senzorji crknejo sočasno? V isti minuti, uri ali dnevu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 522
Aktiv.: 3.11
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2018 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sheme bom narisal čez vikend.

Senzorji so v vseh treh primerih odpovedali med 21 in 22. uro, pri normalni temperaturi, in ne sovpada s trenutkom proženja PIR senzorja.

Imam pa vprašanje, upam da ni neumno ...

Bilo je zaznano preveliko število proženj zunanjega PIR senzorja zvečer in ponoči, zato se je pod senzor namestila zapora za talno gibanje, da se izloči obiskovalce, ki se gibajo po tleh. Proženj je bilo povprečno več kot 250 na dan, na drugih dveh objektih pa do 10.

Ker se število proženj ni bistveno zmanjšalo, se je danes, pri detajlnem pregledu objekta in okolice, našlo netopirjevo gnezdo.

Bi lahko bil vzrok netopir ?

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:

Senzorji so v vseh treh primerih odpovedali med 21 in 22. uro, pri normalni temperaturi, in ne sovpada s trenutkom proženja PIR senzorja.


Dopolni zgornji odgovor prosim.

Zanimalo me je ali so vsi trije senzorji odpovedali sočasno-naenkrat-ob enakem času-v isti sekundi....ali pa so "popadali" en za drugim v enournem časovnem obdobju?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 522
Aktiv.: 3.11
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Logiranje je na 5 minut, vsi so odpovedali med dvema zaporednima zapisoma, v tem času ni bilo zaznave gibanja na pir senzorju.

Ali so odpovedali v istem trenutku vsi pa ne vem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so trije senzorji odleteli v isti sekundi (kar je možno), potem ta podatek verjetno kaže na motnjo, ki vpliva na vse tri naenkrat. Zaenkrat si ne predstavljam, kako bi netopirji to izvedli...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 2001
Aktiv.: 11.91
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Senzorji odletijo zaradi napetostnih sunkov. Potrebna je zaščita na napajalni in podatkovni liniji.
_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za napetostne špice bo potrebna napačna vezava oklopov in povzročitelj. Zaenkrat imamo netopirje...in mogoče strele...
Glede na to da so objekti na samem, verjetno tam ni kakšnih neonk, klima naprav, cirkularjev...javne razsvetljave, daljnovodov... ali pač. Ve Igor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group