www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Zakaj mi pregori step up modul?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mitja320
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 25, 2018 7:43 pm    Naslov sporočila:  Zakaj mi pregori step up modul? Odgovori s citatom

Za napajanje cca metra Led traku sem uporabil step up modul na sliki. LINK

Vhodna napetost je bila 5V, izhod 12V. Za test je vse delovalo OK, potem sem pa na izhod poleg led traku dal še 1500uF 16V kondenzator. Iz induktorja se je pokadilo, zanič je bil tudi kontrolni čip. Ni mi bilo jasno zakaj, zato sem probal samo z kondenzatorjem brez ledic in se je pokadilo še iz drugega. Brez kondenzatorja ledice svetijo normalno.

Ni mi jasno zakaj pregori. Ali kondenzator potegne preveč toka?



stepup.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  52.96 KB
 Pogledana:  3 krat

stepup.jpg


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Prispevkov: 2046
Aktiv.: 14.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 25, 2018 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izgleda da tale kitajski modul ne prenese tokovne špice ob zagonu in zato ti odkuri MT. Probaj s temi.

Brez problema mi že delujejo nekaj časa.

_________________
Denis
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1326
Aktiv.: 8.51
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 25, 2018 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa si priklopil kondenzator, če brez njega deluje brez problemov?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1096
Aktiv.: 9.22
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 26, 2018 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot že omenjeno je problem nizka upornost kondenzatorja in s tem zelo velik zagonski tok.
Če že želiš kondenzator na izhodu potem daj takega z nižjo kapaciteto naprimer 100-500uF in vsaj 25V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mitja320
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 26, 2018 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzator sem dal zato, ker sem mislil da delam dobro. Da se ne bi slučajno videlo frekvence regulacije modula. Mislil sem, da večji kot je kondenzator, boljše bo. Zaenkrat bom pustil tako kot je.

Citiram:
Če že želiš kondenzator na izhodu potem daj takega z nižjo kapaciteto naprimer 100-500uF in vsaj 25V.


Manjši zagonski tok z nižjo kapaciteto mi je logičen. Ali bi 1500uF 25V imel manjši zagonski tok od 1500uF 16V? Čisto teoretično, da vem za drugič.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1096
Aktiv.: 9.22
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 26, 2018 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost elektrolita je priporočeno 2x napetost na kateri bo deloval.
Vsaj če želiš dolgotrajno delovanje.
Torej na kondenzatorju bo 14V, 14x2= 28V

Glede na to da imaš stikalni napajalnik (in relativno nizek tok) ne potrebuješ tako velike kapacitete.

Zagonski/vklopni tok je odvisen od notranje upornosti, trajanje toka je pa odvisno od kapacitete kondenzatorja.
Nazivna napetost ne vpliva, ČE je kondenzator istega tipa od istega proizvajalca, so razlike ampak težko izmerljive.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1676
Aktiv.: 10.75
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2018 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mitja320 je napisal/a:

Manjši zagonski tok z nižjo kapaciteto mi je logičen. Ali bi 1500uF 25V imel manjši zagonski tok od 1500uF 16V? Čisto teoretično, da vem za drugič.


Teoretično in praktično: NE.

LP

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1709
Aktiv.: 10.97
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2018 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mitja320 je napisal/a:
Kondenzator sem dal zato, ker sem mislil da delam dobro. Da se ne bi slučajno videlo frekvence regulacije modula. Mislil sem, da večji kot je kondenzator, boljše bo. Zaenkrat bom pustil tako kot je.

Stikalni regulator deluje na mnogo kHz, kar z očmi še zdaleč na vidiš. Sploh pa je regulator dolžan zdržati dokaj konstantno napetost na izhodu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 480
Aktiv.: 10.71
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2018 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima stikalni napetostni pretvornik delujočo tokovno omejitev oziroma zaščito proti kratkemu stiku, večji kondenzatorji na izhodu ne bi smeli delati problemov, kljub zagonskemu toku.

Odvisno od tehnologije stikalnega pretvornika, pred dodatnim kondenzatorjem za glajenje bi morala biti še ena dušilka Wink

Kljub tehničnim podatkom za stikalne kontrolerje, da imajo tokovno omejitev ali zaščito proti kratkemu stiku, kitajski pretvorniki nemalokrat te funkcije nimajo... in taki izdelki so škart, ki jih na ebayu poceni prodajajo, seveda prodajalci te informacije ne izdajo, pogosto za to niti ne vedo.

_________________
Kontakt na e-mail , za več informacij klikni gumb www , na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1709
Aktiv.: 10.97
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2018 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stikalni regulator navzgor ne more imeti zaščite proti kratkemu stiku zgolj kot funkcijo v krmilnem vezju. Tudi ob venomer zaprtem tranzistorju lahko teče tok od vhoda skozi tuljavo in diodo na izhod.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 480
Aktiv.: 10.71
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2018 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drži, če gre za preprost boost step-up modul z dušilko. Dušilka je običajno dovolj robustna, da polnjenje praznega kondenzatorja ni problem. Tak modul nima zaščite proti kratkemu stiku, lahko pa ima tokovno omejitev, vendar z omejitvami.

Tudi sama dušilka ima nekaj malega ohmske upornosti, ki delno omeji tok, seveda pa pri pretiravanju in podhranjenosti dušilke ta hitro pridobi na temperaturi, ki povzroči uhajanje dima.

Ker gre za dvigovanje napetosti, je vhodna napetost običajno toliko nizka, da porabnik na izhodu ne potegne velikega toka ali pa sploh ne, npr LED. Ko je stikalni pretvornik te vrste v delovanju in na svojem izhodu daje višjo napetost, bo porabnik potegnil tok, pri še višji napetosti je lahko zmožen potegniti še večji tok, v tem primeru imajo kontrolerji možnost tokovne omejitve, ni pa nujno da je sploh v funkciji.

Naj omenim, da obstajajo tudi drugačni (več vrst), manj preprosti step-up moduli, ki imajo popolno kontrolo nad tokom.

V tem primeru iz naslovnega prispevka te teme gre za najbolj preprost modul, ki omejitve toka najbrž nima. Za napajanje LED traku ni potrebno dodajati kondenzatorjev, no, mogoče kaj manjšega. Stikalna frekvenca (ripple na izhodu) je tako visoka, da jo niti LED diode ne sledijo, kaj šele človeško oko.

_________________
Kontakt na e-mail , za več informacij klikni gumb www , na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1059
Aktiv.: 14.71
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2018 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sliki je čip B628. Na linku pa še druga oznaka MT3608, podoben šmorn so še AX5523, SX1308, FP6291. Slednji je malce boljši, ker ima na pinu 6 dejansko OC zaščito, ostali imajo ta pin NC (not connected).

SMD keramična kondenzatorja Cin/Cout sta že na plati in po datašitu sta oba 22uF. Več kot to ne rabiš.
Če pogledaš karakteristike/grafe posameznih datashetov so v glavnem do 1A, če je Vin 5V. Če je Vin višja npr. 12V potem gre tudi tok lahko malce višje.
Kakšno breme predstavlja LED trak, ki ti deluje na tem dc-dc step-up modulu?

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mitja320
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2018 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Led trak vzame približno 0,25A pri 12V. B628 je pa odneslo tudi samo s kondenzatorjem, brez drugega bremena. Keramične kondenzatorje sem videl, ampak sem mislil da so tam samo za kake večje špice. Sem pa bolj kot ne laik. Do sedaj sem mislil da večja kot je kapaciteta kondenzatorja, boljše je. Na srečo sem se tega naučil za 40 centov. Lahko bi kje v dobri veri dal preveč.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1059
Aktiv.: 14.71
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2018 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V trenutku vklopa predstavlja prazen kondenzator kratek stik in potegne nek tok, ki s časom strmo pada.

Obstajajo formule za izračun v katerih nisem preveč domač, zato imaš TUKAJ primer za 3300 uF pri 12V.
V trenutku vklopa je cca. 3A, naslednjo ms je še 1A.... dokler se v času 0,066 sek. kondenzator ne napolni.

Lahko, da je 22uF (kolikor je vrednost v podatkovnem listu za vhodni/izhodni kondenzator) izračunana vrednost v dopustnih mejah čipa.
Sicer sem sprva tudi pomislil, da si elektrolitski kondenzator obrnil narobe, samo 2x se to zelo redko zgodi.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mitja320
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2018 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni mi dalo mira in sem poizkusil še enkrat. Kondenzator je star, verjetno iz kake 10 let stare osnovne plošče. Žal nimam opcije izmeriti kapacitete. Ko kupim tester komponent bom dopolnil temo. Predvidevam, da nima več nazivne kapacitete in mogoče potegne višji tok.


Regulator sem nastavil enako kot prejšnjega. Brez kondenzatorja je bilo vse OK. Z kondenzatorjem je začel brenčati. Po kakih 5 sekundah je nehal in ledice so zasvetile močneje. Takrat sem odklopil napajanje. Po ponovnem priklopu je bila vhodna napetost enaka izhodni. Če bi ga pustil bi se verejtno pokadilo iz induktorja, tako kot pri prejšnjem.

Žal nisem pred tem probal z manjšo kapaciteto kondenzatorja.



regulator2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  411.76 KB
 Pogledana:  7 krat

regulator2.jpg


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2299 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group