www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Črpalka z vgrajenim ali ločenim frekvenčnikom

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pigic93
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Jun 2015 19:09
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.24

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2018 11:37 am    Naslov sporočila:  Črpalka z vgrajenim ali ločenim frekvenčnikom Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kakšno je vaše mnenje glede nakupa vodne črpalke s prigrajenim frekvenčnikom oz. da se ta nabavita ločeno. Iz finančnega vidika mislim, da je s prigrajenim cenejša, cenejši stroški dobave, montaže...sklepam, da se tu zalomi pri vzdrževanju..

Mnenja dobrodošla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 932
Aktiv.: 8.49
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2018 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lažje bo svetovati, če poveš moč. Za obtočno za centralno kurjavo imam grundfoss alpha 2 z vgrajenim frekvenčnikom in regulacijo pretoka glede na tlak in deluje vrhunsko. Za 160kW pumpo bi pa vsekakor dal zunanji FP.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1909
Aktiv.: 14.88
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2018 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče same povezave, je dobro, da je frekvenčnik čim bližje motorju. Tako odpade povezava z oklopljenimi kabli ipd.

Ne vem pa, kako je to dobro za hlajenje motorja in za hlajenje frekvenčnika, se mi zdi da je bolje, da se ne držita skupaj. Kot tudi za vzdrževanje samega sklopa.

Jaz se nagibam k temu, da se da ločeno. To je najbrž tudi dražja rešitev.

Kot se tudi nagibam k temu, da se uporablja 3 fazne frekvenčnike, namesto 1 faznih, zaradi vezav in tudi manjšega toka. Seveda govorimo o motorjih in črpalkah, ki niso par 100 W, pač pa par kW ali pa par 10 kW.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pigic93
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Jun 2015 19:09
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.24

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2018 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Energetik-m: Gre za dve črpalki moči 15kW. Evo ti še točen tip:
-CRI 15-17 A-FGJ-I-E-HQQE + frekvenčnik CUE 3x380-500V IP55 15KW 32A
-CRIE 15-10 AN-FGJ-I-E-HQQE

@qwertz: Kako je z razdaljo ko so še potrebni kabli z oklopom? V mojem primeru gre za razdaljo max 5m za posamezno črpalko.

Iz finančnega vidika se mi zdi da nikjer bistveno ne profitiraš. Črpalka mora imeti zaščito proti suhemu teku. Tista z vgrajenim frekvenčnikom tega nima oz. je potrebna dograditev tlačnega in plovnega stikala.

Na Grundfosu trdijo, da je vzdrževanje cenejše/lažje pri črpalki z vgrajenim frekvenčnikom. Kaj pa v primeru, da katera od komponent izdahne? Predstavljam si, da je prej obratno..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1909
Aktiv.: 14.88
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2018 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabli za VFD so potrebni v vsakem primeru. To bi moral že vedeti, če se ukvarjaš s tem.

Oni ti hočejo prodat črpalko z VFD, ker drugače ti bodo težko prodali črpalko in ločen VFD, ker boš VFD kupil drugje ali ga že imaš. Poleg tega bodo tudi oni servisirali oboje, če vzameš skupno, tako, da si delajo posel za naprej. To je po moje vsa fora tega.



Article_Servo_and_VFD_Cables_revised_06_13_13.pdf
 Opis:
Vir: http://www.helukabel.com/media/publication/us/technical_articles/Article_Servo_and_VFD_Cables_revised_06_13_13.pdf

Download
 Ime datoteke:  Article_Servo_and_VFD_Cables_revised_06_13_13.pdf
 Velikost datoteke:  513.69 KB
 Downloadano:  3 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 932
Aktiv.: 8.49
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2018 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor vprašaj za frekvenčni pretvornik za 15kW pumpo še kje drugje, sam sem vgradil največ frekvenčnikov LS Industrial, pa nekaj Siemensov, pa nekaj Vacon (te je kupil Danfoss), pa še kakšen bi se našel.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mihko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Feb 2011 14:45
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.79
Kraj: Zagorje-Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 06, 2018 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,

Vsepovsod kjer je frekvenčni pretvornik ločen od motorja naj bi bil oklopljen (motorski) kabel - ne glede na dolžino.
Pri tej moči bi jaz vzel ločeno frekvenčni pretvornik in črpalko. Po 10-ih letih ko zadeva preneha delovati bo po vsej verjetnosti nemogoče dobiti frekvenčni pretvornik, ki lahko zamenja prigrajenega (integriranega). Tistega na steni pa lahko zamenjaš kadarkoli s čimer koli (ponavadi se kakšen univerzalen nahaja na objektu).

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pigic93
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Jun 2015 19:09
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.24

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2018 7:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@qwertz povezavo frekvenčnik-pogon vedno izvedem s kablom z oklopom, sem si mislil da so morda kakšne "cake", ki jih ne poznam. Se pardoniram za neumno vprašanje.

Hvala vsem za mnenja, odgovore. Kakšna odločitev je padla s strani naročnika bomo pa videli v kratkem..

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2354 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group