www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

ATmega328 - arduino bootloader
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Majci
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Jan 2013 23:03
Prispevkov: 278
Aktiv.: 3.33
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2018 7:42 pm    Naslov sporočila:  ATmega328 - arduino bootloader Odgovori s citatom

Zivjo,

z arduinom imam že nekaj izkušenj, zdaj pa je v planu izdelava namenskega vezja za sobni termostat s 5 tipkami in zaslonom. Zaradi velikosti želim uporabiti čim v TQFP ohišju. Preko I2C bo komuniciral z master arduinotom in zaslonom.

Normalno ima arduino 16MHz kristal. Ali je za delovanje nujno potreben oziroma ali je možno omogočit frekvenco čipa 8Mhz in bo to delovalo brez zunanjega kristala?
Kaj se bo zgodilo s I2C komunikacijo?

Ali je možno naložit arduino bootloader na čim iz spodnje povezave?

https://si.farnell.com/microchip/atmega328pb-an/mcu-8bit-20mhz-tqfp-32/dp/2774972?st=ATmega328

Lep pozdrav

_________________
When i am sad, i stop being sad and be awesome instead!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1171
Aktiv.: 8.88
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2018 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

I2C je načeloma za kratke povezave.
Če želiš daljše kable 5m + potem je ena od možnosti RS485.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.28
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 8:09 am    Naslov sporočila:  Re: ATmega328 - arduino bootloader Odgovori s citatom

Majci je napisal/a:
.....Normalno ima arduino 16MHz kristal. Ali je za delovanje nujno potreben oziroma ali je možno omogočit frekvenco čipa 8Mhz in bo to delovalo brez zunanjega kristala?
Kaj se bo zgodilo s I2C komunikacijo?.....


Za zaneslijivo komunikacijo je "zelo priporočljivo" imeti kristal, da dosežeš čim bolj točno točen takt procesorja.
V nastavitvah FUSE bitov (za nastavljenje potrebuješ ustrezen programator) lahko spremeniš frekvenco procesorja na notranji oscilator 8MHz. Vendar omenjeni notranji oscilator ni prav preveč točen in lahko niha navzgor ali navzdol, zato se ga uporablja za kakšne nezahtevne operacije v krmilniku.

Majci je napisal/a:
.....
Ali je možno naložit arduino bootloader na čim iz spodnje povezave?

https://si.farnell.com/microchip/atmega328pb-an/mcu-8bit-20mhz-tqfp-32/dp/2774972?st=ATmega328
Lep pozdrav


Mislim, da ja. Potrebuješ ustrezen programator. Pri nakaterih novih procesorjih je botloader že tovarniško naložen v procesor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1171
Aktiv.: 8.88
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mega 328 v smd ohišju se direktno uporablja v Arduino NANO:
https://store.arduino.cc/usa/arduino-nano
Tako da se ga da sprogramirat v Arduino bootloader kar lahko storiš preko arduino okolja preko druge arduino plošče.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Prispevkov: 454
Aktiv.: 2.69
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale program zna naložiti hex v arduino preko usb.
http://www.hobbytronics.co.uk/arduino-xloader

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5141
Aktiv.: 30.45
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjay je napisal/a:
Tale program zna naložiti hex v arduino preko usb.
Ja preveden program, kar pomeni, da mora biti bootloader že naložen, ne pa bootloaderja.

Majci je napisal/a:
Normalno ima arduino 16MHz kristal. Ali je za delovanje nujno potreben oziroma ali je možno omogočit frekvenco čipa 8Mhz in bo to delovalo brez zunanjega kristala?

Da.

Majci je napisal/a:
Kaj se bo zgodilo s I2C komunikacijo?
Delala bo, čeprav timingi ne bodo tako natančni, kar pomeni, da lahko pride do napak pri prenosu podatkov.
Ja in Arduino IDE mora vedeti, da dela kontroler na 8MHz!

Majci je napisal/a:
Ali je možno naložit arduino bootloader na čip iz spodnje povezave?

Da.

Programator za nalaganje bootloaderja stane <2$ (išči USBASP ali AVRISP).

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Prispevkov: 454
Aktiv.: 2.69
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pa opis kako se naloži bootloader.
https://www.youtube.com/watch?v=jgHIFWPUe_M

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5141
Aktiv.: 30.45
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjay je napisal/a:
To je pa opis kako se naloži bootloader.
Toda ne z Xloaderjem!
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joze
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Prispevkov: 148
Aktiv.: 0.95

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp.

Kaj bootloader-ju je vseeno na kakšnji frekvenci je ATmega?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5141
Aktiv.: 30.45
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2018 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joze je napisal/a:
Kaj bootloader-ju je vseeno na kakšnji frekvenci je ATmega?
Ne!
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.28
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2018 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
matjay je napisal/a:
To je pa opis kako se naloži bootloader.
Toda ne z Xloaderjem!


Tako kot pravi Jaka.
Za nalaganje bootloader-ja je potreben programator. Lahko je USBasp, lahko pa tudi kakšen drug.

Če bo Majci spreminjal še takt mikrokontrolerja, bo moral s programatorjem v fuse bitih nastaviti še notranji takt na 8MHz. Če bo potem hotel programirati preko UART-a i s taktom 8 MHz, po potrebno spremeniti tudi bootloader.

p.s. Jaka, preveri, če nisem kaj kiksnil Wink.

p.s.2. Zakaj forum "deformira" povezavo ne E-bay? Kakšno novo pravilo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5141
Aktiv.: 30.45
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2018 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
p.s. Jaka, preveri, če nisem kaj kiksnil Wink.

p.s.2. Zakaj forum "deformira" povezavo ne E-bay? Kakšno novo pravilo?
Ne nič nisi kiksnil, dodal bi še, da mora biti bootloader preveden za nastavljeno frekvenco mege.

Kako misliš, da deformira eBay povezave?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.28
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2018 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:

Kako misliš, da deformira eBay povezave?


Hotel sem dati povezavo na Ebay za programator, pa mi v povezavi na programator samodejno naredi smeškota (proti koncu povezave). Sicer povezava celo deluje.....

Takole:
f:0" target="_blank">https://www.ebay.com/itm/USBASP-USBISP-AVR-Programmer-Adapter-10-Pin-Cable-USB-ATMEGA8-ATMEGA128-Arduino/310506909410?epid=5024462624&hash=item484ba76ee2:g:WxoAAOSwuyNbF7-h:rk:2Razzf:0
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5141
Aktiv.: 30.45
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2018 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
Hotel sem dati povezavo na Ebay za programator, pa mi v povezavi na programator samodejno naredi smeškota (proti koncu povezave). Sicer povezava celo deluje.....

Takole:
f:0" target="_blank">https://www.ebay.com/itm/USBASP-USBISP-AVR-Programmer-Adapter-10-Pin-Cable-USB-ATMEGA8-ATMEGA128-Arduino/310506909410?epid=5024462624&hash=item484ba76ee2:g:WxoAAOSwuyNbF7-h:rk:2Razzf:0

Zakaj pa ne uporabljaš gumba Povezava?
Z uporabo le tega bi potem tako izgledala tvoja povezava .

Tudi sama tvoja povezava je prekleto čudna, ali se ne začenjajo (normalne) povezave s http(s)......?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gustinmi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 26 Feb 2019 13:41
Prispevkov: 14
Aktiv.: 1.62

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Arduino čipi pridejo iz tovarne na dva načina: z naloženim bootlodear-jem (cena cca 4$) in brez njega (cca 2$). Tudi če so brez bootloaderja, imajo potrditvene zastavice nastavlje (FUSE) tako, da zahtevajo 16 MHZ uro. Če želiš, lahko spreminjaš te FUSE nastavitve; seveda lahko ponastaviš, da čip deluje na 8MHZ, toda najpreš potrebuješ programator, s katerim boš spremenil FUSE in s katerim boš namestil svoj bootloader. Programator je najcenene kar delujoč arduino nano ali uno, ki ga poženeš v načinu Arduino ISP programator.
To pomeni, da za prvi zagon rabiš čip ATMEGA328PU, 16 MHZ kristal par kondenzatorjev in en Arduino board. Na arduino board naložiš arduino programator in nato na breadboardu narediš vezje z čipom in 16 MHZ kristalom. Nato s programatorjem naložiš nove zastavice na čip (zamenjaš kristal) in voila - lahko nastaviš delovanje v 8 MHZ načinu. Jaz sem sledil temu: https://www.instructables.com/id/Arduino-UNO-as-AtMega328P-Programmer/

Kontaktiraj me če potrebuješ dodatno pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 198 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group