www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Neznana elektronska komponenta
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zeroq
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Dec 2015 21:11
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 1:58 pm    Naslov sporočila:  Neznana elektronska komponenta Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Mi lahko prosim poveste katera elektronska komponenta je na fotografiji? Iz oznak žal ne morem razbrati. Na primarni sponki pride napetost 340V DC.

Hvala



Inkedusmernik_LI.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  912.19 KB
 Pogledana:  3 krat

Inkedusmernik_LI.jpg



Inkedusmernik_LI.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  912.19 KB
 Pogledana:  7 krat

Inkedusmernik_LI.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3562
Aktiv.: 22.76
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pripni še sliko spodnje strani, da se da tudi iz priključkov in vezave kaj uporabnega videti.
_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zeroq
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Dec 2015 21:11
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še zadnja stran.

Če kaj pomaga je bila upornost na primarni strani 6 ohm.



usmernik pini.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  180.63 KB
 Pogledana:  3 krat

usmernik pini.PNG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1372
Aktiv.: 8.27
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno stikalni napajalnik. Kolikšna pa naj bi bila napetost na sekundarni strani?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zeroq
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Dec 2015 21:11
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal ne vem. Vem samo da je na primarju 340V DC. Na izhodu pa žal ni zaznati nobene napetosti.

Še ena fotografija:



picture-1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.69 MB
 Pogledana:  28 krat

picture-1.png




Nazadnje urejal/a zeroq Pon Feb 11, 2019 2:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2995
Aktiv.: 21.27
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni zgleda podoben visokofrekvenčnem trafotu.
Lahko je v okvari tudi driver, ki je zvezan zaporedno s primarjem.... Podoben je čipu, tranzistorju,... Najverjetneje tisti z oznako TNY....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1154
Aktiv.: 8.95
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je stikalni transformator.
Krmili ga TNY264, ki je zraven.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zeroq
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Dec 2015 21:11
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po oznakah na trafotu iščem po Googlu,vendar ničesar ne najdem. Mogoče kdo ve kje bi se takšen trafo lahko nabavil?

Mogoče še to. Je kakšna metoda s katero bi lahko premeril če je trafo OK preden naročim krmilni driver?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1154
Aktiv.: 8.95
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformator je navit po specifikacijah naročnika in ga ne boš našel na netu.
Ni mi pa jasno zakaj sumiš da je transformator za zamenjat?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zeroq
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Dec 2015 21:11
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafo sem odspajkal iz vezja in priključil na isto napetost (340V DC) kot je na sponkah v vezju. Na sekundarju ni bilo nobene napetosti. Zato sumim, da je trafo zanič.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 429
Aktiv.: 2.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si res priključil transformatorček na 340V ENOSMERNO napetost, je zdaj sigurno zanič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5116
Aktiv.: 30.83
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sponki, kateri ti imenuješ primarni, definitivno ne pride 340V ENOSMERNE.
Na eno pride mogoče 340V DC na drugo pa tudi slučajno ne 0V!
Mogoče bi bilo tudi lažje, če bi napisal, za katero aparaturo gre.

Če trafo priključiš na enosmerno napetost ne boš, razen ob priklopu, na izhodu dobil nič!

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1185
Aktiv.: 14.43
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2019 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ni klasičen transformator ampak visokofrekvenčni/stikalni transformator, ki ga vklaplja/izklaplja TNY264 s frekvenco cca. 130 kHz.

Redko krepne, no zdaj si mu res lahko pomagal, da je odšel v cyber nebesa. Odvisno kako si ga priklopil in kako dolgo si ga matral pod 230V enosmerne napetosti, če si experimentiral in s kakimi žičkami res s plate vzel to napetost.
Teoretično je šlo skozenj 38A toka, pri 6 Ohm upornosti primarja. Ampak ti je prej moralo odbiti eno od tistih dveh varovalk na zelenem podnožju zato je mogoče vseeno preživel.
Če si ga priklopil na iste sponke kot je bil priklopljen na plati pa ni šlo nič skozenj, saj očitno TNY264 ne deluje in ga ne vklaplja.

Najprej povej in se razpiši kaj je glavni problem te naprave/napajalnika, da si se spravil nanj?
Povej točen model te naprave, mogoče se najde načrt in bo lažje. Vendar se boš moral naučiti kaj okoli stikalnih napajalnikov (SMPS-Switch Mode Power Supply), ki delujejo malce drugače kot klasični/linearni napajalniki.

Izklopi napravo iz napajanja in z multimetrom začni ohmsko meriti pasivne elemente, da najdeš kaj vse je šlo k vragu.
Osredotoči se na TNY264, poglej dokumentacijo s tipično shemo vezave in najprej ohmsko pomeri, če ima kakšno upornost med pinom 5 (Drain) in 7/8 (Source). Če je nima (kratek stik) ali je zelo nizka potem je šel ta v elektronska nebesa. Potrebno je nato najti vzrok zakaj je odpovedal.
Lahko je bila kakšna preobremenitev, lahko je vzrok na sekundarni strani (navadno izhodne diode, slabi kondenzatorji, kratek stik...) ali kakšna prenapetost od zunaj.

Torej ohmsko premeri vse tiste črne diode 1N4003 in 1N4007, vidim jih vsaj 7, kondenzatorji na prvi uč ne izgledajo napihnjeni ali da spuščajo, preveri obe varovalki, vse močnostne upore, če niso prekinjeni ...

Predno ponovno priklopiš ga jaz ne bi direktno na 230V~ ampak vsaj preko serijsko vezane 60-100W klasične žarnice. Če zasveti na polno imaš še vedno nekje v napajalnem delu kratek stik. Če ugasne ali brli, potem switcher deluje ali pa vsaj nima kratkega stika. Na ta način prihraniš kak element, ki bi se ob naslednjem poizkusu zadimil.
Najprej pa se razpiši po dolgem in počez okoli tvoje težave.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zeroq
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Dec 2015 21:11
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2019 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Transformator sem vzel iz vezja in nanj priklopil napetost cca 50 V DC. Tokovna omejitev na usmerniku je 4 ampere tako, da več toka skozenj ni moglo steči.

Upornost na TNY264 je med pini 5 in 7/8 2,5 mega ohma, tako, da je ta verjetno OK.

Prilagam sliko kakšna je napetost na primarju trafota.

Gre se za takšnole napravo: https://www.buildingservicesindex.co.uk/entry/41671/IMI-Hydronic-Engineering/Pneumatex-CompressoTecBox-pressure-maintenance-system/

Problem je, da se naprave ne prižge. Sprva so pričele lučke na kontrolni enoti utripati display pa se ni prižgal. Zato sumim , da je nekaj narobe z napajalnikom. Ponavadi so bili za kaj takšnega krivi kondenzatorji. Kodenzatorje sem vse zamenjal, vendar ni nič boljše. Bom premeril še ostale elemente.

Ali je kakšna možnost kako ohmsko izmeriti takšen transformator?


Nazadnje urejal/a zeroq Tor Feb 12, 2019 8:27 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zeroq
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Dec 2015 21:11
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2019 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fotografija meritve na vhodu trafota.


meritev.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.95 MB
 Pogledana:  9 krat

meritev.PNG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 111 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group