www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Centrirka Corghi EM7070
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 130
Aktiv.: 1.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 06, 2019 3:21 pm    Naslov sporočila:  Centrirka Corghi EM7070 Odgovori s citatom

Omenjena centrirka ima težave z stabilnostjo delovanja. Sicer naprava funkcijsko deluje BP težava se pa pojavlja naključno in sicer ekran izgubi signal in se izklopi.

Sedaj sem preverjal napajalni del in so kondenzatorji in elementi v specifikacijah. Predvidevamo pa, da se napaka pojavlja na procesni enoti. Procesna enota ima elemente iz 1986 leta in je grajena kot i386 računalniki.
Seveda, če kdo pozna rešitev naj poda mnenje.

Ker se čas menjave gum približuje je tudi želja, če je kdo z izkušnjami za to vrsto opreme v okolici Novega mesta, da bi se stvar pogledala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 130
Aktiv.: 1.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2019 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da podam nove informacije in odkritja.
Po pregledu in menjavi napajalnega dela sem ugotovil, da napaka izvira iz grafične enote.
Pri vklopu po nekaj časa se normalno vklopi in imam signal na ekranu.
Po nekaj časa delovanja naključno izgine signal. Isto pri ponovnem vklopu v veliki večini ni več signala na ekran.

Prilagam sliko vga sistema in sprašujem, če je kdo domač v teh procesorskih grafičnih elementih, da bi stvar ponovno oživili.

Hvala za vsako pomoč.



IMG_20190308_061424.jpg
 Opis:
Slika procesne plošče
 Velikost datoteke:  4.29 MB
 Pogledana:  46 krat

IMG_20190308_061424.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1166
Aktiv.: 8.89
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2019 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna je možnost da je okvara na samem monitorju?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3567
Aktiv.: 22.49
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2019 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda bo zvenelo sarkastično, ampak lahko so krivi tresljaji Anxious .
Če brez gume deluje, s centrirano gumo tudi, z necentrirano pa ne, lahko kak konektor izgublja stik. Ali pa je kak težji element zrahljal neosvinčeno spajko okrog nogice in sedaj binglja v luknji iz spajke.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1210
Aktiv.: 14.37
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 09, 2019 1:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če centrirka deluje tudi ko ni slike na monitorju, potem imaš ali slab stik nekje na konektorju na plati (vidim 15 pinski VGA) ali VGA konektorju na monitor kablu (preveri, če ni kak pin zvit) ali problem s samim monitorjem ali pa te heca izhodni čip na grafični plati.

Najhitreje boš problem presekal na polovico, če začasno priključiš nek drug delujoč vga monitor s fiksnim vga kablom in testiral nekaj časa. VGA kabla ne pozabi priviti/fiksirati na VGA konektor.

Ne stane te tudi nič, če na drugi strani malce pospajkaš kontakte vga konektorja.
Če se napaka kljub menjavi monitorja ponovi, potem lahko šele rečeš, da je napaka na tej grafični plati, ki jo prikazuje zgornja slika.

Lahko te heca čip ADV476KN35,RAMDAC, ki je na 28 DIL podnožju poleg VGA konektorja in je zadolžen za pretvorbo digitalne slike v analogno in jo pošilja
preko RGB signalov na VGA konektor, posledično na VGA monitor.
Lahko se pregreva in slika enostavno izgine, sistem ne zablokira in deluje naprej, le slike ni.

V datasheetu od ADV476KN35 piše, da je "Plug-in Replacement for INMOS 171/176".
Ta RAMDAC INMOS 171 (IMSG171) imam v 35 ali 50MHz verziji. Predvidevam, da je ADV476KN35 35Mhz verzija.

Kaj več kot ta čip (lahko pošljem po pošti) in pred tem nasvet s telovadbo z drugim monitorjem ti ne morem nuditi.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 136
Aktiv.: 5.75
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 09, 2019 1:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem imel enako težavo na drugačni centrirki (Beissbart). Slab lot na pinu kabla na katodni cevi. Pa ti imaš vsaj VGA na plati in lahko daš LCD, naš je pa posebej povezan, pa seveda nikjer načrta.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 130
Aktiv.: 1.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 11, 2019 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težava po vseh naporih še vedno ostaja oz. je še slabša kot je bilo pred poseganjem na plošči.

Konektor VGA sem odstranil, odstranil sem tudi vse "DIL" čipe z namenom, da je kje slab kontakt. Očistil sem celotno ploščo in nazaj prispajkal konektor ter vstavil odstranjene čipe. Delovanje je enako kot je bilo pred posegom.
Ploščo imam sedaj priklopljeno na PC napajalnik (+12V, -12V, +5V). Priklopljena je na LCD monitor.
Original napajalnik ima nereguliran napajalni vir +15V, -15V in reguliran vir +5V.

Centrirka se vključi po postopku: Najprej se pokaže informacija modela naprave (modre črke na črni podlagi) za cca. 2 sekunde, potem pa se prikaže barvno ozadje, ki ostane prikazano dokler ne pritisneš tipke oz. premakneš prvega senzorja.

Signal pa izgine v sledečem postopku in sicer: Prvotni tekst z modro barvo izpiše BP, ko se pojavi prvo barvno ozadje signal zdrži cca.3 sekunde nato pa postopoma črnimi (brez signalnimi) presledki v zaporedju izgine. Zgleda, kot bi zmanjkovalo energije in bi se čip ponovno želel pobrati s signalom. Pri naslednjem poizkusu se pa tudi začetni zaslon ne pokaže. Bom naslednjič snemal, da lahko pokažem.

Sklepal sem na slab vir napajanja ampak karkoli probavam ni spremembe.
Preveril sem, tokovno omejitev analognega signala pri čipu ADV476KN35 noga 4, ki naj bi imel 4,44mA - izmerjeno 4,2mA.

Razmišljam, da bi lahko bil problem v upornosti kakšnega kondenzatorja. Žal ni sheme, da bi bila v pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1210
Aktiv.: 14.37
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 25, 2019 1:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, če je po menjavi čipa ADV476KN35 s čipom INMOS 171 (IMSG171-35) stanje kaj drugačno ?
_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 130
Aktiv.: 1.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 25, 2019 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnje ugotovitve so, da kjub menjavi video čipa, ki mi ga je poslal DusanK., ni razlike in je pri vseh enaka težava. Hvala zaenkrat za pomoč s poslanimi čipi.
Menjal sem oscilator 40Mhz in je isto. 25.175Mhz pa nimam in ga nisem zamenjal.
Kolikor vidim imam problem, ko se nekaj na plati segreje. Ob uhladitvi (v hladilniku) ko je plata hladna se normalno zažene, po nekaj sekundah začne utripati video izhod in čez nekaj sekund popolnoma zmanjka video signala. Govorim o 10ih sekundah delovanja.
Plata še deluje saj se odziva na tipkanje le signala ni.
Čez dva dni dobim osciloskop, da preverim V-sync in pa H-sync signale in še ostalo preko ekrana.

Če ima kdo kakšno zamisel pa le naj pove.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1210
Aktiv.: 14.37
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 25, 2019 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za povratno informacijo, tudi o potrditvi kompatibilnosti ADV476/INMOS 171.

Tudi sam bi začel z menjavo Quarz kristala.
Ko dobiš osciloscop (f>=40 MHz) poglej kakšen je PCLK (pin 13 ADV476) ko dela in ko ne dela (ko ni slike).
Za osnovno VGA ločljivosti 640x480/60Hz je pixelrate 25.175 Mhz, za to je zadolžen tisti Quartz Sunny XT2 s to 25.175 Mhz frekvenco.
Torej bi moral imeti, če je ta Quartz ok, na pinu 13 čipa ADV476 vseskozi (ko je ali ko ni slike) to frekvenco.
Dokler ne dobiš osciloskopa in Quartza 25.175 Mhz preizkusi delovanje brez ADV476 čipa, če se mašina odziva na tipkanje. Če se, potem si blizu s simuliranjem napake.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1166
Aktiv.: 8.89
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 25, 2019 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri odkrivanju napake si lahko pomagaš s "cold sprajem".
Z njim špricaš po vsaki komponenti posamično in opazuješ slabšanje ali izboljšanje situacije.
Načeloma je ta metoda bolj lokalna od segrevanja s fenom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 130
Aktiv.: 1.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 04, 2019 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po pregledu signalov na konektorju VGA na napravi corghi vidim na RGB izgodih generiran signal. Meritve signalov so sledeče; Vsync freq je 59,94hz, Hsync je 31.469khz, in ni nobene slike. Tudi RGB je sinhroniziran z temi frekvencami.
Na konektorju so signali vendar ne vem zakaj ne bi bilo slike.

Za pomoč sem si "izposodil" VGA izhod iz prenosnika. LCD zaslon sem zagnal s pomočjo prenosnika, na katerega sem vezal signale; hsync, vsync in pa eno barvo (zeleno). Na prenosniku sem ustvaril popolno enobarvno sliko na ozadju. Zaslon se brez problema zažene in generira zeleno sliko.
Na video izhod iz plošče od naprave Corghi pa sem vezal ostali dve barvi na konektor od LCD zaslona.
Dobil sem seveda nesinhronizirano plavajočo sliko iz signala od Corghija saj ni sinhronizitan signal s frekvenco prenosnika.
Ugotovitev imam, da se slika na napravi corghi ustvarja (začetna "firmware koda" in pa kasnejša slika). Še vedno pa se ne da vzpostaviti zagona monitorja samo iz izhoda corghi plošče.
Prilagam še posnete signale na osciloskopu, če kdo lažje opazi kaj nezaželjenega v signalu.
Mogoče kdo od vas ve čem je problem oz. kaj naj še spremenim, pomerim?

Naj še dodam, da kljub menjavi grafičnega čipa ADV476, ki mi ga je poslal DusanK, ni spremembe. Hvala zaenkrat za poslane čipe. Kot kaže, da so vse frkevence na mestu. Tako 25.175Mhz kot 40.000Mhz.
Imam pa na pinu 13 pri čipu ADV476 frekvenco 12.587Mhz. Za te frekvence je zadolžen PALCE16V8H.



DS1Z_QuickPrint14.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  99.55 KB
 Pogledana:  5 krat

DS1Z_QuickPrint14.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 130
Aktiv.: 1.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2019 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav vsem. Sem popolnoma vesele evforije saj sem kot kaže uspel popraviti ploščo od omenjene centrirke.
Skratka, da poenostavim vse mogoče opcije, ki sem jih počel z omenjeno osnovno ploščo. S pomočjo osciloskopa sem ugotovil, da ni bila dovolj visoka napetost na signalu Hsync. Po pregledu signalov sem opazil, da so to TTL signali in da morajo biti signali v določenih napetostnih nivojih kot sem opazi na povezavi https://www.allaboutcircuits.com/textbook/digital/chpt-3/logic-signal-voltage-levels/ .
Na izhodu Hsync sem imel neposredno na samem VGA konektorju nizko upornost in sicer okoli 10omov zaradi česar ni monitor registriral kot ustrezen signal.
Odstranil sem povezavo do enega tranzistorja oz. diode (ne vem kaj je), in omogočil ustrezen signal do monitorja. Ta element je še uganka saj bi rad le tega zamenjal z ekvivalentom. Torej, če kdo ve kaj bi bil omenjen element na spodnji sliki. Hvala za odgovor in pomoč pri omenjenem popravilu.



IMG_20190409_192710.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.66 MB
 Pogledana:  39 krat

IMG_20190409_192710.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jani
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Prispevkov: 476
Aktiv.: 2.83
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2019 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bat54?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1210
Aktiv.: 14.37
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 09, 2019 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da !
Pin 2 v tem primeru ni priklopljen.



L4P_BAT54.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  78.65 KB
 Pogledana:  11 krat

L4P_BAT54.jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group