www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Problem pri avtomatskem zagonu programa

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jorga01
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jan 2019 14:38
Prispevkov: 33
Aktiv.: 4.03
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2019 12:20 pm    Naslov sporočila:  Problem pri avtomatskem zagonu programa Odgovori s citatom

Zdravo,

imam problem pri avtomatskem zagonu python programa na raspberryu.

Program je sicer napisan za krmiljenje oz. kontroliranje štiri 7-segmentna displaya in sicer način delovanja je sledeči:
Glede na to da imam KINGBRIGHT 7-segmentne, pri katerim sta 3,8 skupni plus, kaj bo svetilo pa določajo minusi. Program se poveže z bazo podatkov iz katere prebere trenutni rezultat in ga izpiše na displayih. Uspel sem tudi narediti tako, da program deluje brez monitorja oz. se sam zažene pri vklopu Raspberrya.

Do problema pride samo pri prvem zagonu raspberrya, torej ko ga prvič priključim se nič ne zgodi, ampak morem monitor povezat ter zagnat program. Potem pa vsakič ko naslednjič vklopim pa izklopim Raspberry se sam zažene.

Eh?

_________________
if it does not go right, it goes left
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mjanez
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pon 14 Maj 2018 20:01
Prispevkov: 5
Aktiv.: 0.30

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2019 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo

Si uporabil sudo nano /etc/rc.local in dodal python skripto ali kakšno drugo metodo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jorga01
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jan 2019 14:38
Prispevkov: 33
Aktiv.: 4.03
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2019 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja uporabil sem rc.local in vanj dal celoten naslov python skripte
_________________
if it does not go right, it goes left
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miharix
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Prispevkov: 323
Aktiv.: 3.92
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 08, 2019 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako mi to diši po nepravilni inicializaciji pinov. Torej kateri so in/out.
Mogoče se ti skripta zažene prehitro?

Ena opcija je tudi, da jo vršiš preko cronjob-a (ob zagonu/vsakih n-minut...).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jorga01
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jan 2019 14:38
Prispevkov: 33
Aktiv.: 4.03
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 09, 2019 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PINi 15, 18, 23, 24 so izkoriščeni kot output PINi za pluse 7-segmentnih.
PINi 25, 8, 7, 1, 12, 16, 20 pa so izkoriščeni kot output PINi za minuse.

Prvi del kode (deklaracije in povezovanje z bazo) je pa takšen:

import RPi.GPIO as GPIO
from threading import Thread
import time
import MySQLdb
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setwarnings(False)
izb = 0
izb2 = 0
l = 0.003
timer = 0
c = GPIO.HIGH
d = GPIO.LOW


minus = (25,8,7,1,12,16,20)
for segment in minus:
GPIO.setup(segment, GPIO.OUT)
#GPIO.output(segment, d)

plus = (18,15,23,24)
for digit in plus:
GPIO.setup(digit, GPIO.OUT)
#GPIO.output(digit, d)


num = {'0': (d,d,d,d,d,d,c),
'1': (c,d,d,c,c,c,c),
'2': (d,d,c,d,d,c,d),
'3': (d,d,d,d,c,c,d),
'4': (c,d,d,c,c,d,d),
'5': (d,c,d,d,c,d,d),
'6': (d,c,d,d,d,d,d),
'7': (d,d,d,c,c,c,c),
'8': (d,d,d,d,d,d,d),
'9': (d,d,d,d,c,d,d)}

db = MySQLdb.connect(host= "193.2.42.18",
user="remoteuser",
passwd="Mavrica2016!",
db="sportni_semafor",
port=3306 )
cur = db.cursor()
#print(db)

V drugem delu pa program ko prebere število iz baze, ga razdeli na števke ter pošlje določen signal glede na to katero število bi se moralo izpisati.



Screenshot_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  97.13 KB
 Pogledana:  2 krat

Screenshot_1.jpg



_________________
if it does not go right, it goes left
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1683
Aktiv.: 10.07
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2019 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te prav razumem, se program zažene, če imaš priključen monitor ?

Sam sem ugotovil, da če imaš naložen NOOBS, se RPI ne zboota, če ni nič priključeno na HDMI. Po netu sem zastonj iskal rešitev. Noben napotek ni bil koristen. Sem pa ugotovil, da se zadeva lepo zboota, če NOOBSa ni, se pravi, da imaš na SD kartici image enega OSa.

LP G

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 146 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group