www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

induktivna napetost v inštalaciji
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bundr94
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 12 Mar 2019 10:11
Prispevkov: 6
Aktiv.: 0.80

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2019 12:25 pm    Naslov sporočila:  induktivna napetost v inštalaciji Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

sem nov na tem forumu. potrebujem pomoč. v Hiši imamo pri ugasnjeni luči na sponkah med fazo in nulo od 12-30V, različne napetosti v različnih prostorih. Če odklopim trafo od LED panela pa je ta napetost samo še 3V. ni mi jasno kaj bi lahko bilo. Ali je možno da pride do takšne indukcijske napetosti na vodniku.?

se opravičujem za nejasnosti in najlepša hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jmivsek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41
Prispevkov: 445
Aktiv.: 5.88
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2019 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko je navadna statika od kakega kapacitivnega sklopa. Če pazljivo ozemljiš izklopljeno fazo in nulo prek recimo 1M upora, kaj se zgodi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 136
Aktiv.: 5.74
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2019 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razni starejši električni aparati kot so fen itd, dodajajo DC v 240V. Za izločanje se uporablja posebno vezje, ki to pred občutljivo napravo izloči. To je npr. toroidni trafo, ki znatno brni tudi brez porabe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bundr94
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 12 Mar 2019 10:11
Prispevkov: 6
Aktiv.: 0.80

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2019 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepsa jvala za hitre odzive. Mogoče bi lahko bili to trafoti od LED panelov? Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 136
Aktiv.: 5.74
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2019 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

So večinoma switcherji za LED, to je kaj drugega v bližini.
Filter za DC pred trafotom ali čem drugim, občutljivim:



Ločilnik_DC.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Ločilnik_DC.gif
 Velikost datoteke:  3.7 KB
 Downloadano:  20 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 571
Aktiv.: 3.40

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 1:29 pm    Naslov sporočila:  Re: induktivna napetost v inštalaciji Odgovori s citatom

bundr94 je napisal/a:
Pozdravljeni!

sem nov na tem forumu. potrebujem pomoč. v Hiši imamo pri ugasnjeni luči na sponkah med fazo in nulo od 12-30V, različne napetosti v različnih prostorih. Če odklopim trafo od LED panela pa je ta napetost samo še 3V. ni mi jasno kaj bi lahko bilo. Ali je možno da pride do takšne indukcijske napetosti na vodniku.?

se opravičujem za nejasnosti in najlepša hvala


Preden greš v bolj "kunštne" preiskave in posege, najprej preveri, ali stikalo za dotično luč v resnici prekinja/stakne fazni vodnik in ne morda ničelnega...
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kriva je inštalacija sama, ne pa porabniki.
Domnevam, da imaš do stikala skupaj speljani žici za dovod in odvod. Že tukaj imaš kapacitivni sklop (ne gre za indukcijo).
Kriva so lahko tudi morebitna elektronska stikala ali stikalom dodane tlivke.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bundr94
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 12 Mar 2019 10:11
Prispevkov: 6
Aktiv.: 0.80

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je da so tlivke v stikalih, stikala so nova. dovod in odvod sta posebaj, vendar to nebi smel biti problem saj se to pojavlja na vseh sponkah v stanovanju, ne samo na eni. danes bom poizkusil ozemljiti preko upora sponko(seveda pri vgasnjenem stikalu).

Opazil sem da so v enem letu crknile tudi 3 Led luč s trafoti. sicer so mi rekli da je bila slaba serija, vendar mislim da je možnost tudi zaradi tega.
čez stikalo pa gre zagotovo faza in ne nula.

Hvala za odgovore, upam da nam uspe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3567
Aktiv.: 22.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšna je napetost med ničlo in ozemljitvijo ter med fazo in ozemljitvijo?
Pred priklopom LED panela in po priklopu?
Se spreminja, če še kaj drugega močnejšega vklopiš (vsaj fen ali kalorifer ali sesalnik, ...)?

Imaš v hiši enofazno ali trifazno napeljavo?
Je instalacija izvedena s podometnimi dozami (starejše) ali z direktnimi kabli (novejše)?

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bundr94
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 12 Mar 2019 10:11
Prispevkov: 6
Aktiv.: 0.80

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost med nulo in zemljo je 0,000 med nulo in fazo pa od 3V ko so LED paneli ugasnjeni in do 25V ko so prižgani. meril sem v kopalnici. gre pa vse skupaj čez dozo v hodniku tako da se mi zdi da je težaven samo hodnik z LED paneli in tlivkami v stikalih. ne razumem, ker je kopalniška luč ločena od ostale inštalacije ker je na KZSu. napetost pa se spreminja v odvisnosti od prižgane luči na hodniku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tlivke ven iz stikal ali pa zamenjat stikala s takimi brez tlivk.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bundr94
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 12 Mar 2019 10:11
Prispevkov: 6
Aktiv.: 0.80

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

med fazo in ozemlitvijo je prav tako 0V.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobek220
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21
Prispevkov: 186
Aktiv.: 1.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je v hodniku izveden menjalni stik za vklapljanje luči?
Če ja, je to problem, ker se inducira napetost v drugem vodniku.

_________________
Kak je lepo ko je fajn
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Prispevkov: 4048
Aktiv.: 24.08
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2019 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam isti problem na zunanjih ledicah. Vse prav zvezano, pa vseeno brlijo.
Problem je v kapacitivnem sklopu, ker fazni vodnih teče vzporedno z ničelnim.

Sem malo ekperimentiral kaj narediti pa ni bilo učinka, zato sem odnehal. Tok ki teče je manj kot 1mA pa ledice že svetijo.

_________________
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2019 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O tem je že bilo govora in tudi predlagana rešitev v četrtem oz. petem prispevku.

SSKJ:
Citiram:
Indukcija - elektr. pojav, pri katerem nastane električna napetost zaradi spreminjanja magnetnega pretoka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 176 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group