www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

obujanje indukcijske plošče

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
GiovanniTheX
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48
Prispevkov: 288
Aktiv.: 3.47
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2019 11:57 am    Naslov sporočila:  obujanje indukcijske plošče Odgovori s citatom

Uvodnik:
Našel sem nek prenosni indukcijski kuhalnik z odcvikanimi kabli za main napajanje.
Stvar sem razdrl in nisem opazil kakšnih fizičnih poškodb / zažganin na vezju ali kje drugje. Pomeril sem upornost na IGBT pa mi deluje vredu.
Potem sem opazil, da je releju odneslo pokrov (dobesedno). Samostojno brez bremena deluje, ko pa je v vezju oz. ko ima napetost na preklopnih kontaktih pa ne dela.
Zamenjam rele in priklopim - pa mi buzzer začne ropotati in piskati in smrdeti (verjetno je kje prišla omrežna frekvenca pa kakšen upor spredaj da ni ravno 230V na njem.
Odlotam ta buzzer, pa mi zasveti in odnese en upor (1k).



Torej, ta upor sem zamenjal, potem pa sem šel po vezju malo merit in opazil, da je sekundar na releju (na vezju, kjer bi moral bit rele) kratko sklenjen. Potem sem malo sledil povezavam in opazil, da je pri tranzistorju S8050 (NPN) v kratkem stiku baza in kolektor. Verjetno bi bilo treba tega menjati?
Upor, ki je odletel je na eni strani povezan na nek IC (verjetno kak mikrokrmilnik, pozabil oznako pogledat) na drugi pa gre na bazo tranzistorja.

Kakšen namig, kako tega zlodeja spravit v delovanje?
Če mi ne bo ratalo bom elemente za kakšno indukcijsko igračko uporabil, sicer pa bo tudi delujoča plošča prišla prav

Plošča je sicer BIVA HP 705
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5127
Aktiv.: 30.67
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2019 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen namig!?
Če bi priložil kakšno sliko elektronike, bi bilo zaželjeno, kajti nimamo vsi steklene krogle Very Happy .

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GiovanniTheX
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48
Prispevkov: 288
Aktiv.: 3.47
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2019 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

je res, je res.
Slike so v linku, ker je velikost posamične z nekega razloga prevelika za upload tukaj na forum.




20190406_164919.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.78 MB
 Pogledana:  14 krat

20190406_164919.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozede
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Prispevkov: 205
Aktiv.: 3.25
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2019 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pred kratkim popravil eno tako ploščo, zamenjal samo tranzistor in je bilo OK.
Na vsak način preveri še Gretz usmernik, ta je tudi pod hladilnikom, lahko je tudi ta pregorel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13575
Aktiv.: 81.22
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2019 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem jih popravljal kar nekaj. V 90% odpihne grez ter transistor. Pri prvem vklopu po popravilu jo vključi preko kakega močnejšega porabnika. Jaz jo najprej priključim preko 100W žarnice. V koliko žarnica zagori na polno, na pološči pa se ne vključi nič je napaka še nekje na napajalniku. ( Če bi jo priključil direkt brez žarnice bi počilo pa še kaj pokurilo) Če je okrog napajalnika vse ok, potem se običajno prižge standby prikaz. Ko jo vključiš, pa se običano sesede. Nato jo priključim preko grelca bojlerja. Če je vse ok, bo delala. Če je še kaj narobe ne bo - ne bo pa počilo.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1867
Aktiv.: 11.18
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O taki plošči je že bilo govora. Veliko proizvajalcev uporablja isto šasijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 148 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group