www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Program za prenos kode v mikrokontroler preko stk200/stk300

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 80
Aktiv.: 2.23

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 8:56 pm    Naslov sporočila:  Program za prenos kode v mikrokontroler preko stk200/stk300 Odgovori s citatom

https://www.kanda.com/software
Avrisp verzija 5.6.0.1 Uporabljam ta program namesto ponyprog
Ta program podpira atmega328p, jaz pa bi rabil na Arduinutu vedeti katere fuse bite in lock bite naj izberem, imam stk 200 in bi rad vnesel bootloader na atmega328p preko STK200 saj sem znal priključiti preko flat kabla ampak gre za režime delovanja mikrokontrolerja kako bo deloval to pa je za nepoznavalca velik zalogaj.



kanda stk200 stk300 avrisp .jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.65 MB
 Pogledana:  6 krat

kanda stk200 stk300 avrisp .jpg




Nazadnje urejal/a elektr@nik Pon Apr 15, 2019 11:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 80
Aktiv.: 2.23

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabil bi pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4511
Aktiv.: 29.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj screenshot fuse bitov ... Ali pa nastavi preko Atmel Studia, je precej bolj pregledno.
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5037
Aktiv.: 31.11
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri bootloader bi rad zapekel?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 80
Aktiv.: 2.23

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 11:40 pm    Naslov sporočila:  Fuse bits in lock bits boot options Odgovori s citatom

Prilagam slike jezičkov ko so odprti.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 80
Aktiv.: 2.23

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2019 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam najmanj 5 datotek bootloader za atmega328


ATmegaBOOT_168_atmega328.hex
ATmegaBOOT_168_atmega328_pro_8MHz.hex
optiboot_atmega328.hex
optiboot_atmega328-Mini.hex
ATmegaBOOT_168_atmega328_bt.hex

Zanima me tudi kateri bootloader naložiti da bo pravilno delovalo, ko bi kodo hotel vpisati preko arduino unota z usb, ko bi poskusil programirati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5037
Aktiv.: 31.11
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2019 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V datoteki boards.txt Arduina IDE, ki se nahaja v C:\Program Files \Arduino\hardware\arduino\avr (ali Programs Files (x86), če imaš 64 bitni Win OS) imaš vse podatke za razno azne Arduino plošče.
Za UNO je zapisano:
Koda:
uno.name=Arduino/Genuino Uno

uno.vid.0=0x2341
uno.pid.0=0x0043
uno.vid.1=0x2341
uno.pid.1=0x0001
uno.vid.2=0x2A03
uno.pid.2=0x0043
uno.vid.3=0x2341
uno.pid.3=0x0243

uno.upload.tool=avrdude
uno.upload.protocol=arduino
uno.upload.maximum_size=32256
uno.upload.maximum_data_size=2048
uno.upload.speed=115200

uno.bootloader.tool=avrdude
uno.bootloader.low_fuses=0xFF
uno.bootloader.high_fuses=0xDE
uno.bootloader.extended_fuses=0x05
uno.bootloader.unlock_bits=0x3F
uno.bootloader.lock_bits=0x0F
uno.bootloader.file=optiboot/optiboot_atmega328.hex

uno.build.mcu=atmega328p
uno.build.f_cpu=16000000L
uno.build.board=AVR_UNO
uno.build.core=arduino
uno.build.variant=standard


kar pomeni:
- bootloader je optiboot_atmega328.hex,
- low Fuses 0xFF,
- high Fuses 0xDE
- extended Fuses 0xFD

Opti bootloader je manjši (samo 512 bytov) in komunikacija je hitrejša (115200).
Ta bootloader se nahaja v mapi C:\Program Files\Arduino\hardware\arduino\avr\bootloaders\optiboot.
Tukaj je Fuse bit calculator. Vnesi vrednosti za Fuse bite pod tabelo in videl boš, kateri biti morajo biti programirani.
Tukaj imaš zastonj program BitBurner, s katerim prav tako lahko programiraš s STK200, s tem, da lahko vneseš hex vrednosti za Fuse bite in seveda tudi sam bootloader.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 18 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group