www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Program za prenos kode bootloader v mic preko stk200/stk300
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 8:56 pm    Naslov sporočila:  Program za prenos kode bootloader v mic preko stk200/stk300 Odgovori s citatom

https://www.kanda.com/software
Avrisp verzija 5.6.0.1 Uporabljam ta program namesto ponyprog
Ta program podpira atmega328p, jaz pa bi rabil na Arduinutu vedeti katere fuse bite in lock bite naj izberem, imam stk 200 in bi rad vnesel bootloader na atmega328p preko STK200 saj sem znal priključiti preko flat kabla ampak gre za režime delovanja mikrokontrolerja kako bo deloval to pa je za nepoznavalca velik zalogaj.



kanda stk200 stk300 avrisp .jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.65 MB
 Pogledana:  6 krat

kanda stk200 stk300 avrisp .jpg




Nazadnje urejal/a elektr@nik Ned Maj 05, 2019 12:56 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabil bi pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4547
Aktiv.: 27.95
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj screenshot fuse bitov ... Ali pa nastavi preko Atmel Studia, je precej bolj pregledno.
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.39
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri bootloader bi rad zapekel?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 11:40 pm    Naslov sporočila:  Fuse bits in lock bits boot options Odgovori s citatom

Prilagam slike jezičkov ko so odprti.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2019 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam najmanj 5 datotek bootloader za atmega328


ATmegaBOOT_168_atmega328.hex
ATmegaBOOT_168_atmega328_pro_8MHz.hex
optiboot_atmega328.hex
optiboot_atmega328-Mini.hex
ATmegaBOOT_168_atmega328_bt.hex

Zanima me tudi kateri bootloader naložiti da bo pravilno delovalo, ko bi kodo hotel vpisati preko arduino unota z usb, ko bi poskusil programirati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.39
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2019 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V datoteki boards.txt Arduina IDE, ki se nahaja v C:\Program Files \Arduino\hardware\arduino\avr (ali Programs Files (x86), če imaš 64 bitni Win OS) imaš vse podatke za razno azne Arduino plošče.
Za UNO je zapisano:
Koda:
uno.name=Arduino/Genuino Uno

uno.vid.0=0x2341
uno.pid.0=0x0043
uno.vid.1=0x2341
uno.pid.1=0x0001
uno.vid.2=0x2A03
uno.pid.2=0x0043
uno.vid.3=0x2341
uno.pid.3=0x0243

uno.upload.tool=avrdude
uno.upload.protocol=arduino
uno.upload.maximum_size=32256
uno.upload.maximum_data_size=2048
uno.upload.speed=115200

uno.bootloader.tool=avrdude
uno.bootloader.low_fuses=0xFF
uno.bootloader.high_fuses=0xDE
uno.bootloader.extended_fuses=0x05
uno.bootloader.unlock_bits=0x3F
uno.bootloader.lock_bits=0x0F
uno.bootloader.file=optiboot/optiboot_atmega328.hex

uno.build.mcu=atmega328p
uno.build.f_cpu=16000000L
uno.build.board=AVR_UNO
uno.build.core=arduino
uno.build.variant=standard


kar pomeni:
- bootloader je optiboot_atmega328.hex,
- low Fuses 0xFF,
- high Fuses 0xDE
- extended Fuses 0xFD

Opti bootloader je manjši (samo 512 bytov) in komunikacija je hitrejša (115200).
Ta bootloader se nahaja v mapi C:\Program Files\Arduino\hardware\arduino\avr\bootloaders\optiboot.
Tukaj je Fuse bit calculator. Vnesi vrednosti za Fuse bite pod tabelo in videl boš, kateri biti morajo biti programirani.
Tukaj imaš zastonj program BitBurner, s katerim prav tako lahko programiraš s STK200, s tem, da lahko vneseš hex vrednosti za Fuse bite in seveda tudi sam bootloader.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 04, 2019 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni, Jaka57 vaš program je zelo dober ker se da na pregleden način vnesti lock bite in fuse bite in še marsi kaj, ampak težavo imam z windows xp na katerem naj bi Bit burner deloval, jaz si ne znam predstavljati kako program oživeti namreč ko ga zaženem
se pokaže izbirno okno "an unhandled win32 exception occurred in avrdude.exe [176]"
Possible debuggers:
New instance of Microsoft Visual Studio 2010

Ta program odlično deluje na Windows 10 vendar tam nimam direktnih LPT vrat, namreč imam kartico za LPT, pa ta del ne dela to sem poizkušal že na pony prog pa teh vrat ne zazna.

Ne vem kaj bi moral narediti da bi program deloval da bi prikazal izbiro čipov, lock bitov in fuse bitov,

Včeraj sem instaliral Visual Studio 2010 Ultimate in zdaj ne vrača dodatnega okna v katerem je bila zapisana zadnja beseda shell nisem si zapomnil celotnega stavka bi morda kaj pomagalo je pa bilo v smislu kot da nekak program ni bil licensiran, ko program odprem in izberem možne debuggerje možen je le eden včasih imam možnost videti tudi avrdude debugger ampak za to moraš vedeti nek čudni vrstni red preklapljanja pa tudi ko se ta debuger odpre ga ne morem uporabiti, mislim da je kriv debugger, ko izberem debugger se le ta odpre, pa ni potrebe po tem, v debbugerju se pojavi okno Unhandled exception at 0x00401e26 in avrdude.exe: 0xc000001D: Illegal instruction. Zanima me tudi kaj pomeni SHELL ali lupina in kako integrirati pravi debugger ali kaj že, Prosim za pomoč ker ne znam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj imam računalnik z windows 10 x64 pro N z LPT vrati.
Ampak še vedno mi ni z original avrdude-mi pokazalo jezičkov z nastavitvami za Avr napravo in programator zato sem zamenjal avrdude ga linkal zdaj mi pokaže izbor mikrokontrolerjev in programatorje lahko izberem pa ne vrača napak dokler ne poizkusim naložiti bootloader v mikrokontroler. Na prejšnje predstavljenem računalniku z win 10 sem imel vgrajeno eno naj taboljših PCI LPT vrat z PCI ECP Parallel Port, nisem še preveril mogoče tudi ponyprog uporablja avr dude vmesnik oz. GUI ne vem točno kaj pomeni GUI ampak bom uporabil to besedo. Kaj sem želel povedati da je zelo kritičen avrdude v BitBurner 0.1.0, Pa za bitburner je potreben .net Framework 3.5 z pod frameworki, AVRDUDE mi sporoča can't open device "giveio". Failed to open parallel port "lpt1", jaz sem pač izbral AVRdude gui verzijo programa AVRDUDESS 2.8 (avrdude version 6.3-20171130), zdaj sem malo pregledal kaj se skriva v avrdude.conf in sem naletel na podatke o čipih in programatorjih, želel bi vpisati bootloader v Atmega 328p z parallelnimi vrati, če kdo kaj ve ga prosim za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.39
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če je nastavitev porta v Biosu napačna.
Poizkusi nastavit na SPP in probaj.
Preberi si kako deluje paralelni port.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prej sem preizkušal z nastavitvami v biosu z SPP, EPP, ECP, ECP+EPP, pa ni bilo efekta
Na računalniku Pentium 4 in nameščenimi xp to dela na ECP, nikoli ne prekini,
Sredstva:
0378-037F,
0778-077F,
DMA 03
Uporabi samodejne nastavitve
Še kaj sem opazil da lučka na stk200 ob prehodu na nalaganje windowsov ugasne in ne gori ko dela vse v redu tako kot na Pentium 4, Ko pa zaženem tisto verzijo AVRISP s katero sem začel post oziroma začetek te strani foruma, v mojem primeru oba novejša računalnika ne delujeta pravilno saj je zaznano kot da neka aplikacija uporablja ta lpt port, na obeh računalnikih je isto. Zakaj tako mislim, ker lučka gori neprekinjeno le na začetku nalaganja malo mrkne polj pa nonstop sveti program vrže ven obvestilo parallel port unavailable or port in use!
Sredstva:
0378-037F,
0778-077B,
DMA 03
Zanima me kje ali kako bi lahko spremenil ta sredstva?
Program BitBurner ima težavo z giveio.sys, kako installirati druge gonilnike naprav vrača mi napake: "this driver has been blocked from loading" zakaj je bil gonilnik blokiran od nameščanja? ERROR: "Could not start the giveio service!
ERROR: Make sure it is installed ok.
Not enough storage is available to process this command, prilagam datoteke v zip-u

Prosim za pomoč



giveio new.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  giveio new.zip
 Velikost datoteke:  3.94 MB
 Downloadano:  2 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 18, 2019 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj mi je uspelo vpisati bootloader preko STK200. Hvala vam za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.39
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2019 6:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo bi bilo, da bi tudi ostali vedeli, če bi napisal v čem je bil problem.
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 23, 2019 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo prijatelji elektronike težava je bila sistemski gonilnik giveio.sys, izgleda da tega gonilnika Microsoft ne namesti v Windowse in tudi program BitBurner ne instalira tega gonilnika, jaz sem ta gonilnik našel za 64 bitne računalnike in deluje z WINDOWS 10.
Gonilnik dam med drivers tako da z programom
"C:\Windows\System32\drivers\giveio.sys" LOADDRV.EXE katerega odpreš z skrbniškimi pravicami tako da na programu LOADDRV.EXE klikneš desno miškino tipko in izbereš zaženi kot skrbnik in v tem programu pokažeš pot do giveio.sys in pritisneš na Install in nato start, ampak ne vem še zakaj to ne deluje permanentno, do zdaj sem moral vsakič ponovno startati, v zipu sem dodal delujoči gonilnik giveio.sys in Loaddrv nalagalnik sistemskih gonilnikov.



LOADDRV.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  217.54 KB
 Pogledana:  0 krat

LOADDRV.JPG



DELUJE NA WIN 10.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  DELUJE NA WIN 10.zip
 Velikost datoteke:  28.73 KB
 Downloadano:  0 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektr@nik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Prispevkov: 91
Aktiv.: 2.09

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 23, 2019 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To da mi je gorela ledica, ki prikazuje neko stanje a ne vem kaj točno ni nič narobe ko povežeš program z programatorjem lepo dela, jaz sem kupil rabljeni dvojederni računalnik z procesorjem intel atom, ki ima direktne porte ampak tudi na njem je potreben gonilnik giveio.sys.


Samo giveio.sys brez nalagalnika.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Samo giveio.sys brez nalagalnika.zip
 Velikost datoteke:  8.24 KB
 Downloadano:  0 krat


loaddrv povezovalnik.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  loaddrv povezovalnik.zip
 Velikost datoteke:  20.73 KB
 Downloadano:  2 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 226 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group