www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Kako optimalno sestaviti Battery pack za podaljšanje dosega
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 554
Aktiv.: 3.76
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2019 2:25 pm    Naslov sporočila:  Kako optimalno sestaviti Battery pack za podaljšanje dosega Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Dokaj ugodno sem nabavil za cca 7kWh baterij LI-Ion 90Ah -20 kom Ubat= 74V, Umax=85V. Kako to optimalno povezati na obstoječe baterije mojega e-avta LiFePo4 200Ah, 20 kom Ubat= 64V, Umax=69V ?

Novi pack je povezan serijsko in ima tudi BMS za 20 celic. Če odvzamem 2 celice stran bo še vedno Umax 75V, Glede na to, da krivulja padca napetosti pri LI-ion ni tako strma na začetku kot pri LiFePo4, bo verjetno kar težava ta dva sistema povezati vzporedno med seboj. Če priključim na daljše oz tanjše kable bi mogoče celo šlo, samo cca 3V padca pri 50A- ??? Če uporabim 17 celic bo pa že kar nekaj energije manj. Pa v obeh primerih bi potreboval nov BMS €=???.

Najraje bi uporabil DC-DC step down converter, a ga za tako vhodno napetost nisem našel.Razen če uporabvim pretvornik iz 80V > 24V in potem iz 24V>65V. A imam dvojne izgube in dvojni strošek nabave pretvornikov.

Tretjo možnost vidim da bi obstoječi pack sestavil na 10 celic (po dve vzporedno) -Umax 42V, in bi potem z DC-DC boost step up converterjem dvignil napetost na potrebnih cca 65v oz Imax 30A (oz dva vzporedno na Imax 60A). Med vožnjo bi potem ta dodatni pack polnil primarne baterije. Tukaj vidim potrebo po dveh pretvornikih in novem BMS-ju.

Ima kdo boljši predlog?

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2108
Aktiv.: 15.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2019 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje najbolje, da to prodaš in kupiš avtu ustrezne in prilagojene akuje, če jih seveda rabiš. Ker bo na koncu več hecanja s tem, da bo to delalo in zaživelo, kot pa bo koristi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sscott
Član
Član



Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Prispevkov: 1128
Aktiv.: 9.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2019 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa stikalo oz rele in imaš ali lifepo4 ali lion
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4538
Aktiv.: 28.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2019 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bos imel to stalno priklopljeno skupaj ali bi jemal ven iz avta?
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 554
Aktiv.: 3.76
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2019 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne , prodati jih ne mislim, ker če bi nabavil LiFePo4 je bistvena večja masa in volumen, pa tudi cena, jaz pa bi to uporabljal samo občasno - za planirane daljše poti. Sedaj imam cca 150kg LiFePo4 za 12,8kWh, novi pack pa ima cca 30kg za cca 7kWh.

Možnost da bi uporablja ali eno ali drugo pa tudi ni priporočljiva oz izvedljiva, saj ob konicah je poraba cca 400A, ob vožnji po ravnini pa cca 200A, kar pa za 90Ah celice nikakor ni koristno. Sicer se je prejšnji lastnik zjnimi pripreljaliz Nove gorice v Ajdovščino, a zelo z občutkom.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2019 9:39 pm    Naslov sporočila:  Kako optimalno sestaviti Battery pack za podaljšanje dosega Odgovori s citatom

malci je napisal/a:
Če priključim na daljše oz tanjše kable bi mogoče celo šlo, samo cca 3V padca pri 50A- ???
Ima kdo boljši predlog?


Ni mi uspelo ugotoviti, kje si dobil samo 3 Volte razlike.

Med vzporedno vezana akumulatorja bo najbolje dodati nekakšen stepdown v obliki nujnega velikega porabnika. Poleti potrebuješ hlajenje, pozimi pa gretje.
Izvedba je pa malo bolj zapletena, ampak z nekaj spretnosti bi mogoče celo šlo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4538
Aktiv.: 28.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2019 7:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ne bi komplociral in bi naredil 18S paket.
Zdaj imas Ufull=20x3.65V in potem bi imel dodatno se 18x4.20V, ki pa jih ne bi napolnil cisto do konca (a nic ne de, se bolje s stalosca zivljenske dobe). Glavni problem ti bo izenacitev potencialov, ce bos priklapljal paket le obcasno.

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 554
Aktiv.: 3.76
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2019 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, saj to mi je predlagal tudi prejšnji lastnik, a sem razmišljal, kako bi uporabil vse celice - 2 celice je cca 0,65kWh- toliko pa verjetno ne bi bilo izgub pri DCDC pretvorniku. Ali pač. Ne vem. Pa še za dobiti ga ni s tako vhodno napetostjo. Če bi pa res dvakrat pretvarjal, sem pa že na izgubi.

Bom verjetno res uporabil 18 celic, med seboj povezal z močnostnim relejem, tok pa omejil z malo daljšimi povezavami -recimo 2-3m Cu 16mm2

Še eno vprašanje. Sedaj je uporabljen BMS pcm-l24s40 a je dejansko nanj priklopljenih samo 20 celic. Bi se ga dalo prepričati na pravilno delovanje na 18 celic?

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2019 2:57 pm    Naslov sporočila:  Re: Kako optimalno sestaviti Battery pack za podaljšanje dos Odgovori s citatom

malci je napisal/a:
Najraje bi uporabil DC-DC step down converter, a ga za tako vhodno napetost nisem našel.Razen če uporabvim pretvornik iz 80V > 24V in potem iz 24V>65V.

Tole se tudi meni zdi najboljša možnost. Razlika v napetosti ni velika, zato bo tudi izkoristek dober.
Dvojna pretvorba ni dobra ideja, saj bi že en pretvornik imel veliko manjši izkoristek kot prva možnost.

Verjamem, da takega ni za najti na polici, zato ga je potrebno načrtati.
Krmiliti pa ga je potrebno glede na obe napetosti, da se obe bateriji enakomerno praznita.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2019 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi med obe bateriji vezal vhod galvansko ločenega stikalnega pretvornika, njegov izhod pa na baterijo, ki je priključena na motor. Tako bi bil izkoristek veliko večji.
Zopet ga je potrebno ustrezno krmiliti in težko najti pa polici.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 554
Aktiv.: 3.76
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2019 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Verjamem, da takega ni za najti na polici, zato ga je potrebno načrtati.

Ja, tukaj pa pri meni nastane problem glede znanja. Čeprav bi rad uporabil zaradi obstoječega BMS-ja.

Bi se dalo tegale pripraviti, da bi stabilno in dolgotrajno deloval pri vhodnih 85V? Kondenztorji so 100V. Enega imam že doma na zalogi. Tudi variak z DC 0-300V imam, a nekako mi ne diši da preverjal, kdaj bo spustil dim in zvok. Smile

lp
Uroš



_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 24, 2019 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem te prav razumel, bi rad imel pretvornik navzdol, tole na sliki pa izgleda kot pretvornik navzgor. Najbrž tudi ni narejen za 100 ali celo 200 A toka, kot bi želel.

Kar se tiče napetosti pa je potrebno pogledati kakšno čipovje je v uporabi. Nekateri IC gredo do 75 V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 554
Aktiv.: 3.76
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 24, 2019 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tudi meni se bolj zdi, da je narejan za step-up. Narejen je za 1500w oz Iout 30A. Če bi dal dva vzporedno bi bilo dovolj. Bom preveril če gre tudi navzdol, in se poskusil v reverse engineering-u. Mogoče mi pa uspe Smile.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 554
Aktiv.: 3.76
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 24, 2019 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preverjeno, in res je samo step up pretvornik Sad .
Razmišljam dalje. Če naredim polovični paket (Umax42V) in potem s tem dvignem na U=cca 65V, bo izkoristek verjetno realno okrog 90% sem potem na istem, kot če uporabim samo 18 celic.

A je za pričakovat, da bom z izoliranim DC DC pretvornikom ( npr.: takim - B0505S ) lahko simuliral manjkajoče dve celice? Oz še bolje z 12V verzijo in potem z delilnikom napetosti?
Ali pa če kdo ozna kako ugodno varianto za 18 celični BMS?

lp

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.15
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 25, 2019 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izoliran DC/DC pretvornik lahko vežeš med oba paketa in s tem daješ razliko napetosti na en cel paket, to sem napisal že dva prispevka nazaj.

Pri vsaki izvedbi je vprašanje ali mora biti dvosmerna (za zaviranje ali bolj elegantno polnjenje).

Kaj misliš z delilnikom napetosti pa ne vem. Uporovni delilnik ima vedno izgube.

S pretvornikom v prilogi pa se najbrž hecaš, saj potrebuješ več tisočkrat večjo moč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group