www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

DC - DC pretvornik step up
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2019 9:32 pm    Naslov sporočila:  DC - DC pretvornik step up Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
modul kitajskega pretvornika bi moral napetost na izhodu držati stabilno in brez težav prenesti 20 W izhodne obremenitve. Pričakoval sem sicer, da 20 W ne bo, amoak zame bi bilo tudi 10 W čisto dovolj. Namreč, pretvornik bi želel uporabljati za napajanje radijske postaje v portable delu in sicer s 5 W in le izjemoma z 10 ali 15 W. Postajo napajam s 3S LiPo baterijami 4200 mAH.
Ob testiranju se je pokazalo, da modul sicer izhodno napetost lepo dvigne, vendar se izhodna napetost sesede takoj, ko na izhod pretvornika priključim breme.
Ne zmore niti 5W.
No, najprej sem menjal originalno dušilko 33 mikro Henryev z dušilko 33 mikro Henryev, vendar takšno, ki je navita za 5A. Ni bilo nobene izboljšave.

Zanima me, če ima kdo idejo, kaj na pretvorniku zamenjati, da bo izhodna napetist stabilnih 13,8 V tudi, ko oddajno moč dvignem na 10 W (ali celo 15 W).

V prilogi je fotograhija modula z odlotano originalno dušilko in testno prikopljeno novo dušilko.
Hvala, S59RA



stepup.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.82 MB
 Pogledana:  4 krat

stepup.jpg



step up.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.14 MB
 Pogledana:  3 krat

step up.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Prispevkov: 662
Aktiv.: 3.99
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2019 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

omenjeni pretvornik bi moral brez problema kratkotrajno izdržati 20 W, ali si preizkusil z ohmskim bremenom, da ga slučajno RF ne zmoti ?
_________________
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2019 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grem poizkusit in javim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1185
Aktiv.: 14.43
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2019 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna je vhodna napetost brez obremenitve in kakšna je, ko se izhodna napetost sesede?
_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2019 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, zmoti ga RF.
Modul sem priklopil na ohmsko breme, 5% in 10 W. Brez težav je držal napetost v +- 0,1 V. Nato sem proskusil še z originalno tuljavo in tudi z originalno deluje brezhibno, brez segrevanja.
Zopet sem poizkusil s postajo. Na sprejemu je napetost stabilna 13,8 V.
Na oddaji s 5 W preko dummy load pa se napetost takoj seseda na 10 V.
Povečal sem razdaljo med modulom in postajo na slab meter in ni razlike, napetost se sesede.
Je možna kakšna opcija, ali pa naj na to varianto pozabim?
Hvala, S59RA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2019 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušan, izhodno napetost imam nastavljeno na 13,8 V, takoj ko vklopim oddajo na 5 W izhoda pa se napetost sesede na 10 V, torej celo na manj, kot ima LiPo baterija na vhodu. Lipo je imela v času poizkusa 11,65 V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1856
Aktiv.: 11.19
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2019 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je postaja Conformité Européenne ali China Export?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Prispevkov: 662
Aktiv.: 3.99
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2019 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko poskusiš s kakšnim filtrom takoj za napajalnikom, tuljava in kondenzator, če bo kaj pomagalo.
_________________
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2019 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, zdaj sem že malo bližje.
Postaja ni kitajska, ta modul potrebujem za napajanje postaje KX3, ki zmore do 15 W izhoda, pogoj pri tej postaji za oddajno moč nad 10 W pa je, da je napajalna napetost višja od 12 V in sicer največ do 15 V.

Na izhod sem vporedno priključil kondenzator. Je bilo manj padca, je bolje, tako da se je pri dodanem eleltrolitskem kondezaturju 1000 mikroF napetost dosti bolj stabilizirala.

@pirpy - kakšen filter imaš v mislih? To je verjetno blok filter, kjer sta zalita L in C člen v ohišju - kakšne vrednosti elementov bi dal in predvsem, kako vežem - tuljavo verjetno zaporedno, kondenzator vzporedno?



step up na KX3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.33 MB
 Pogledana:  10 krat

step up na KX3.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2019 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še to sem pozabil napisati - testiral sem tudi na FT 857D, na 5W izhodne moči, tukaj pa dodajanje kondenzatorja ne pomaga. Napetost se kljub temu sesede. Vendar to me ne moti, modul potrebujem na KX3.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 338
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2019 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem, na izhodu napajalnika rabiš RF-DC kretnico. Moraš zagotoviti to, da RF signal gre v anteno in ne v napajalnik. Po navadi je to dušilka 20 do 30 mikro Henrijev v seijo in 1 do 10 nF kondenzator pred dušilko na maso.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1154
Aktiv.: 8.95
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 09, 2019 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri tem modulu (in veliko drugih iz azije) je problem slabega filtriranja na izhodu in vhodu. Samo kondenzator verjetno ne bo dovolj (no včasih je).
Kakšen PI filter ali mogoče filter s CMC dušilko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Halon
Član
Član



Pridružen-a: Ned 11 Apr 2010 10:02
Prispevkov: 69
Aktiv.: 0.61
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 09, 2019 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem govoriš o izhodni moči postaje in o izhodni moči pretvornika.
Če postaja oddaja z izhodom 10W moraš to pomnožiti x 2 ali x 3, da dobiš vhodno moč postaje.
Primer: za 100 W postajo rabiš usmernik 13,8 V in 22A kar je 303W. Nekaj je rezerve.
Verjetno imaš preslab pretvornik in zato počepne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 09, 2019 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na izhod sem dodal filter s tuljavo 22 mikro H in kondenzatorje (poskusil sem od 1 nF do 10 nF). Na KX3 ni težav in napetost pade za do 0,5 V. To me ne moti, želim,da mi izhodna napetost ostane nad 12 V.
Pri FT-857D pa ni spremembe, napetost se sesede do neuporabnih 10 V.

Slučajno sem danes imel prižgan še radijski sprejemnik. Ob napajanju FT-857D in brez oddajanja se je sprejem lokalnega radija močno poslabšal, v sprejemu je bilo slišato brnenje. Ob napajanju KX3 brnenja ni...

Glede moči se deloma strinjam, vendar naj bi ta modul menda zmogel do 50 kitajskih W. Očitno pa moč modula ni sporna, saj KX 3 napaja brez težav, FT-857D pa ne, obe testno na 5 W izhodne moči.

Zaenkrat ga bom sestavil in potem bomo videli, kako se bo obneslo ob dejanskem delu na terenu.

Hvala za odgovore,
73, S59RA



step up s tuljavo.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.11 MB
 Pogledana:  2 krat

step up s tuljavo.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1154
Aktiv.: 8.95
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 09, 2019 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto dušilko si dolotal in jo dal na cca20cm žice, to ni dobro.
Dušilko zalotaj direktno na PCB kot je bila že v začetku.
V tvojem primeru si upornost dušilke (s pogleda elektronike) povišal za 10 ali več krat!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 111 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group