www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Hard disk računalnika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
robin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 14 Feb 2012 15:29
Prispevkov: 51
Aktiv.: 0.55
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 11, 2019 7:58 am    Naslov sporočila:  Hard disk računalnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Iščem orodje, s katerim bi lahko na hard disku določil trajno nezapisljivo območje, torej da windows na to območje ne bo mogel zapisovat podatkov. Ali je možno tako označit MBR območje, da bi potem windows MBR zapisoval izven tega označenega področja, v tem primeru nezapisljivega območja, ki sem ga pred tem določil ? Ali je sploh možno območje sedanjega MBR označit za trajno nezapisljivega, da bi windows potem sam izbral drugo področje za MBR na disku ?

Lep pozdrav,
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 14 Feb 2012 15:29
Prispevkov: 51
Aktiv.: 0.55
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali kdo ve kaj o tem ?
Lep pozdrav,
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.16
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MBR je prvi sektor particije in mora biti v redu. Edina možnost je, da particijo premakneš, tako da njeni začetni sektorji ne padejo na slaba področja na disku. Kjer ni particije, noben OS ne bo počel nič.
Gruče v podatkovnem bloku datotečnega sistema pa označi vsak program za pregledovanje diska.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1024
Aktiv.: 9.03
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jest sem to nekoč reševal s programom Spinrite, potem ko sem naredil bekap podatkov na drugi disk, sem sformatiral disk in zalaufal program, ki pa pri današnjih velikostih diskov lahko traja in traja v nedogled.

Poglej, če ima disk tvojega proizvajalca kakšen alternafivni "fix" program na Live CD-ju ali kaj podobnega ... nisi povedal za kakšen disk gre ...

Znalo je pomagat tudi s kakšnim namenskim "Dos" programom napravit v začetku diska mini "nedefinirano" particijo in jo "skrit", da jo npr.Win instal ne vidi in postavi boot sector višje ...

Malo težka bo IMHO ....
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 14 Feb 2012 15:29
Prispevkov: 51
Aktiv.: 0.55
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali se da neko podrocje na disku oznacit kot trajno nezapisljivo ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.16
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gručo sistema FAT se označi kot slabo s kodo, ki ima koncu hex zapisa sedmico. To velja samo za podatkovno področje, začetni del mora biti brezhiben. Za ostale sisteme ne vem z glave.
Design of the FAT file system
Izven particije ne moreš označevati. Tja pač ne postaviš particije. S kakšnim programom za urejanje diska, lahko daš particijo tja kamor želiš in jo potem formatiraš.
Prvi sektor diska, kjer je particijska tabela pač mora biti brezhiben.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vpeter
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Prispevkov: 299
Aktiv.: 3.34
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robin je napisal/a:
Ali se da neko podrocje na disku oznacit kot trajno nezapisljivo ?
Pri meni je to področje bilo na začetku diska. Zato sem pri kreiranju particije nekaj začetnih GB pustil praznih, nato pa kreiral particijo do konca. Na 500 GB disku sem izgubil 20 GB.
Če pa bi to področje bilo nekje na sredini bi pač naredil 2 particiji in vmes pustil prazno.

Ampak ti imaš malce drugačen problem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.16
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 18, 2019 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še to: sodobni trdi diski avtomatsko nadomeščajo slabe sektorje z dobrimi. V ta namen je na vsakem cilindru nekaj dodatnih sektorjev. Torej to velja za čisto prvi sektor diska.
Če je disk že veliko sektorjev nadomestil, potem se bliža koncu. Koliko jih je, se lahko prebere preko S.M.A.R.T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vpeter
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Prispevkov: 299
Aktiv.: 3.34
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 18, 2019 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Še to: sodobni trdi diski avtomatsko nadomeščajo slabe sektorje z dobrimi.
V mojem primeru se nič niso nadomeščali Sad Windowsi so ves čas težili, da imajo težave z zapisovanjem na pokvarjene sektorje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 14 Feb 2012 15:29
Prispevkov: 51
Aktiv.: 0.55
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 20, 2019 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Znalo je pomagat tudi s kakšnim namenskim "Dos" programom napravit v začetku diska mini "nedefinirano" particijo in jo "skrit", da jo npr.Win instal ne vidi in postavi boot sector višje ...


Lahko malo bolj podrobno opišete, kako tole naredim ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1024
Aktiv.: 9.03
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2019 1:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma, malo prekomplicirano je to, pa tudi že dolgo nisem počel kaj takega in pozabil Rolling Eyes ... Treba s kakšnim programom pogledat SMART podatke, če je še ostalo kaj rezervnih "blokov/sektorjev" za zamenjat.- Če ni bo kriza!

Če so še, se da s kakšnimi programi za "regeneracijo" diska zadeve uredit (ala HD regenerator), toda prej spravi pomembne podatke na varno, ker bo tak program znal razsut vse. Utegne pa potem disk spet bit Ok, vprašanje pa za koliko časa.

Lahko te pa samo "WIN-si" zezajo in ne disk. Probaj pognat iz Winsov CHKDSK.EXE.
Če se ti ne postavijo niti v safe mode, pač probaj s kakšno LiveCD/DVD bootable verzijo WIN pobrano z interneta in bootable zapečeno na drugem kompu.

Tako si jest v skrajnem slučaju pomagam, če me moji WinXp kaj preveč zezajo ... več ti ne vem kaj povedat Rolling Eyes ...

Ne vem sicer, kaj se toliko držiš tega diska... nabavi novega in reinštaliraj zadeve Razz
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.16
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2019 8:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robin je napisal/a:
Lahko malo bolj podrobno opišete, kako tole naredim ?

Spajky je napisal/a:
Ma, malo prekomplicirano je to

Tako je. Lažje je, če to dela nekdo, ki mu je jasno, kaj je particija, sektor, ipd.

Včasih se je to delalo z fdisk. Jaz včasih uporabih kakšen disk editor (kjer ti morajo biti pojmi jasni). Eno od grafičnih orodij je Acronis Disk Director Suite (plačljivo). Slednje zna premakniti/spremeniti particijo skupaj s podatki.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 173 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group