www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Tipka za power vklop/ izklop

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tonesem
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 26 Jul 2019 14:20
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.23

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 20, 2019 3:48 pm    Naslov sporočila:  Tipka za power vklop/ izklop Odgovori s citatom

Prosim za kakšen predlog za čimbolj enostavno vezje ( z čimmanj elementi), stabilno, za funkcijo vklopa in izklopa napajanja (on/off) z mini tipko (low power tipko). Torej ko pritisnemo vklopi in zadrži stane, ko ponovno pritisnemo izklopi breme.

Poraba v off stanju v območju max nekaj uA ali manj.
Napetost od 3V - 4.2V (li-ion baterija), vzdržni tok min 6 A

Hvala
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13575
Aktiv.: 80.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 20, 2019 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si omejen s prostorom en čisto mali mikrokotroler recimo PIC ali Atiny serije 10 (SOT-23 ohišje) in en bistabilen rele ter tipka. Torej trije elementi. Par vrstic kode. Tipko daš na napajanje mikokontrolerja. Ob pritisku tipke se prebere staro stanje se menja stanje na izhodu novo stanje se potisne v eeprom. Izhod mikrokontrolerja je načeloma dovolj močan, da je sposoben direktno uporavljati rele. Ko se tipka spusti, ni več porabe vezja.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član



Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Prispevkov: 2290
Aktiv.: 13.64
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 20, 2019 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole vezje iz priloge naj bi menda delovalo kot vklop/izklop z eno tipko.
Sicer ni primerno za porabo 6A. Bo pa morda komu drugemu prišlo prav.

LP



one button power switch.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  74.52 KB
 Pogledana:  33 krat

one button power switch.jpg



_________________
Wasting time online since 1999
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7260
Aktiv.: 43.26
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2019 4:40 pm    Naslov sporočila: icon_impressed Pozabljena revija Odgovori s citatom

Tukaj je bilo pred leti kar nekaj takšnih primerov vezja.


elektronik-17.pdf
 Opis:
Danes že pozabljena revija Elektronik.si

Download
 Ime datoteke:  elektronik-17.pdf
 Velikost datoteke:  17.77 MB
 Downloadano:  45 krat


_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tonesem
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 26 Jul 2019 14:20
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.23

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2019 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za predloge

milan62 to vezje "one button power switch" ne opravlja funkcije
Prav tako ne deluje eno od enostavnih vezij objavljenih v reviji na strani 37..

deluje pa to vezje (sicer oscilira če pridržiš):



SoftLatchingPowerSwitch.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.32 KB
 Pogledana:  3 krat

SoftLatchingPowerSwitch.jpg


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član



Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Prispevkov: 2290
Aktiv.: 13.64
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2019 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem preizkusil vezje, katerega shemo sem pripel malo višje.
Vezje zelo lepo deluje, ampak samo v območju napetosti med 3,3 in 7,5 V.
Zakaj ne deluje pri višjih napetostih mi ni jasno.

LP

_________________
Wasting time online since 1999
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3058
Aktiv.: 19.23
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2019 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a se ni za take stvari včasih uporabljal 4013
_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blay44
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Prispevkov: 553
Aktiv.: 5.15

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 05, 2019 9:09 pm    Naslov sporočila: icon_impressed Re: Pozabljena revija Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Tukaj je bilo pred leti kar nekaj takšnih primerov vezja.



Very Happy Dobri stari cajti
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1922
Aktiv.: 17.20
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 06, 2019 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj mi ni jasno-zakaj pa ne uporabi čisto navadno stikalo?
_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.17
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2019 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

milan62 je napisal/a:
Sem preizkusil vezje, katerega shemo sem pripel malo višje.
Vezje zelo lepo deluje, ampak samo v območju napetosti med 3,3 in 7,5 V.
Zakaj ne deluje pri višjih napetostih mi ni jasno.

Za nižje napetosti bi moral izbrati tranzistorja z nižjo pragovno napetostjo.
Vezje zahteva breme, da ostane ugasnjeno. Mogoče je bil to problem pri višjih napetostih.

Za višje tokove bi izbral močnejši Q2.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1873
Aktiv.: 11.17
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2019 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tonesem je napisal/a:
Prav tako ne deluje eno od enostavnih vezij objavljenih v reviji na strani 37.

Najbrž, ker je časovna konstanta R2 C1 zgolj 10ms - veliko manj od dolžine tipičnega pritiska in vezje takrat oscilira.
Potrebno je kritično pogledati, zakaj neko vezje ne deluje in ga ustrezno modificirati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 168 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group