www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Ozemljitev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
almajeric
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 14:40
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2019 4:23 pm    Naslov sporočila:  Ozemljitev Odgovori s citatom

V novi hisi prez porabnikov imam na glavni ozemllitvi (zunaj na krizni sponki) napetost in priblizno 60V.
V gravnem trese. Metitve so bile narejene in vse kaze OK. Ni mi pa jasno zakaj napetost na ozemlitvi. Vse sem odklopil je 0Vz vsakim priklopom ozemlitve nazaj se napetost povecuje.
Naj me nese razsvetli ker nevem kaj je se za narediti.
Mogoce dalse ozemlilo v zemljo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1207
Aktiv.: 14.37
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2019 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, 60V na ozemljitvi? Proti kateri točki si to meril ?
Meritve česa so bile narejene? Inštalacije v hiši?
Je kakšna napetost v 230V~ vtičnici med ozemljitvenim kontaktom in ničelnim kontaktom/nulo?
Če trese potem meritve ne bi šle skozi.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
almajeric
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 14:40
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meritve v hisi so bile narejen. Ko sem delal kabel suh zunaj na ozemlitev sem opazil da trese. In sem zmeril od kablja do ozemlitve 60v. Prilicno spajtla 😁. Na notanjih sponkah v omarici vse stima. Brez napetosti. Fi stikalo funkcionira v bistvu vse ok. Sklepal sem ze da mogoce, ker gre nad hiso dalnovod da mog8ce ze zard tega (drugi potencial) mogoce ker je ozemlilo prekratko... Jaz res vec newem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
almajeric
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 14:40
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med N un Pe v hisi ni napetosti. Pokaze sicer 1v ampak to ni nic. Najbolse se pa je to ker je nova hisa brez vsakega porabnika razen zarnic v fasungah 🙄.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 346
Aktiv.: 2.06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med čem pa je zunaj 60 V? Kaj je to "suh" kabel?
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
almajeric
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 14:40
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabel šuh. Med ozemlitvenim vodnikom iz omarice in zunanjim valjencem kjer je krizna sponka imam 60v.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 346
Aktiv.: 2.06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj izmeri napetost med ozemljitvenim vodnikom in vodovodno pipo, če je vodovodna inštalacija kovinska.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
almajeric
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 14:40
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse je plasticno. Razen armature.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anze90
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06
Prispevkov: 333
Aktiv.: 3.06
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce si meril med valjancem in PE zbiralko v omarici, medtem ko sta bila valjanec in zbiralka razklenjeni je cisto mozno da se ti na ozemlitvenih žicah/zbiralki v omarici inducira napetost. Priključi kabelski čevelj oziroma poveži PE zbiralko iz omarice na valjanec. Če je omarica pravilno skonstruirana in fid deluje je vse ok. Za hec še potem ko boš imel vse pravilno povezano izmeri napetost med nulo in PE v omarici.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 546
Aktiv.: 3.71
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi, če bi sumil na inducirano napetost (malo mi je sumljivo, da jo je toliko, da jo konkretno čutiš), izmeril tudi tok, ki teče med PE vodnikom in vajlencem.

Najprej preko serijsko povezanega porabnika (žarnica, kak grelec..) PE ->- porabnik ->- A-meter ->- valjenec, Če ne bo konkretnega toka, lahko potem tudi brez porabnika.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
almajeric
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 14:40
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toka res nisem zmeril. Od nekod se mora ta napetos inducirat. Jaz sem velikega mnenja da je to posledica VN dalnovoda ki gre neposredno nad hiso. Fi deluje brzhibno varovalke tudi.
Samo je pa hecno zaj sranki razloziti da je to normalno da na ozemlitvi trese. 🙈🙈🙈
Med klemami v omarici kaze 0 V oz minimalno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 3652
Aktiv.: 21.76
Kraj: Idrija - Kočevje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne sekiraj se FREE ENERGY !!

( ali pa z ozemljilom ali čim drugim zarezal kakšen vodnik (leakage current))

_________________
Moments before detonation ,....... TT
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3567
Aktiv.: 22.52
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ni inducirana napetost, temveč je ta napetost posledica kapacitivnosti med posameznimi žilami znotraj kablov.

Med kabel čeveljček in valjanec daj zaporedno ampermeter in fen
GNDvodnik)--------(A)------[fen]---------(valjanec

Fen naj bo vklopljen na najvišji stopnji.

Tok bo verjetno par miliamperov AC, zato boš v naslednjem koraku odstranil ampermeter in izmeril AC napetost na fenu. Verjetno bo okrog 0.

Nato odstrani fen in veži samo ampermeter. Tok bo verjetno enak par mA.

Če tok ne bo samo par mA in napetost na fenu okrog 0 V, se javi tukaj na forumu.

Če pa bo tok zanemarljiv in napetost okrog 0V, poveži GND vodnik na valjanec tako, kot mora biti.


Pazi pri preklapljanju A-meter, V-meter , da ne boš izmeril "toka" omrežja.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
almajeric
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 14:40
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2019 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V soboto se to sprobam pol pa newm vec 🙈🤣. Hvala za enkrat. Javim!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 168 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group