www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako iz 400V AC do 5V Dc
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
garaža
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Avg 2015 8:05
Prispevkov: 12
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2019 7:26 pm    Naslov sporočila:  Kako iz 400V AC do 5V Dc Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

pri menjalnem stikalu bi potreboval 5V DC. Pri menjalnem stikalu imam fazo, nimam pa nule oziroma je nula preko žarnice, pa še to ni vedno zagotovljeno (odvisno od položajev menjalnih stikal). Konstantno imam torej na razpolago eno fazo ter drugo fazo v sosednjem menjalnem stikalu, ki je za drugo žarnico. Izmerjena napetsot med tema dvema fazama je 400V AC (različni fazi). Ali bostaja kakšna miniaturna varianta, da vsaj spravim 400V AC na 220V AC? Kakše triac ali kaj podobnega?

Hvala za odgovore.


Nazadnje urejal/a garaža Pon Nov 25, 2019 8:19 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 723
Aktiv.: 11.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2019 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napisal si 5V DC, nisi pa napisal koliko toka potrebuješ, še manj pa, kaj bi s temi 5V napajal in če rabiš galvansko ločitev.

Lahko uporabiš primeren transformator, ne obstajajo samo 230V, tudi 400V so, in seveda, 400/230 so tudi standardni.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
garaža
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Avg 2015 8:05
Prispevkov: 12
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Napisal si 5V DC, nisi pa napisal koliko toka potrebuješ, še manj pa, kaj bi s temi 5V napajal in če rabiš galvansko ločitev.

Lahko uporabiš primeren transformator, ne obstajajo samo 230V, tudi 400V so, in seveda, 400/230 so tudi standardni.


Potrebujem max 100mA s katerim bi napajal RF 433MHz oddajnik https://www.aliexpress.com/item/32895336229.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dLxh6dj. Usmernik 220V AC / 5V DC že imam https://www.aliexpress.com/item/1018666626.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dmgEA1K, zato v primeru, da gre samo za pretvornik 400/220 ni potrebno, da je galvnasko ločeno.
Celotno vezje bi rad stlačil za stikalo v dozo, zato je pomembno, da je majhno (triac?).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3083
Aktiv.: 18.48
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"predupor", izdelan iz kondenzatorja, ki zdrži 400VAC.
Glej načrte za priklop LED na 230V AC in preračunaj na 400V AC

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 187
Aktiv.: 5.98
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ne moreš vzeti 240V samo iz ene faze?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
garaža
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Avg 2015 8:05
Prispevkov: 12
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
A ne moreš vzeti 240V samo iz ene faze?


Ne, ker gre za menjalno stiaklo in v tem primeru ni nule. Razen, če vežem zaporedno preko žarnice, ki jo stikalo vklaplja, vendar mi v primeru delovanja vezja sveti tudi žarnica glede na tok, ki ga vezje porablja Smile.

Edina opcija je, da vzamem fazo iz sosednjega stikala, ki pa ni ista faza kot je v prvem stikalu. Izmerjena napetost med tema dvema fazama je 400V AC.


Če zaporedno vežem primar dveh 220V transformatorjev, bo na vsakemu primarju polovica (200V) ne glede na porabno na sekunadrju? Oziroma, namesto enega tranformatorja dam nek porabnik s podobno impedanco kot transformator in kaj bi to bilo?



Clipboard01.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  9 KB
 Pogledana:  1303 krat

Clipboard01.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 723
Aktiv.: 11.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predupor na primarju transformatorja je sicer ena možnost, žal zelo nestabilna in v tvojem primeru, ker imaš stikalni pretvornik ni uporabna. Predupor bi bil kvečjemu uporaben če je obremenitev stalna in vedno enaka, teh pogojev nimaš.

Omenjeni linkani oddajnik ima porabo do 10mA, ne vem zakaj omenjaš 10x večji tok 100mA
Citiram:
Emission current: 10MA


Za ubogih 10mA lahko narediš kondenzatorski napajalnik tudi direktno iz 400V, ampak taki napajalniki niso galvansko ločeni, v tvojem primeru mogoče niti ni nujno.

Seveda lahko uporabiš 2 mala 50Hz transformatorčka 230V, oba primarja vežeš zaporedno, tako boš dobil navitje za 460V, sekundarja pa vežeš vzporedno, vendar pazi na smer navitja! Če imaš prostor samo v dozi, potem imaš problem... ker ti bo zmanjkalo prostora... lahko dozo tudi poglobiš, lahko vzidaš dodatno dozo... ja, malo zoprno, ker je potem treba pobelit nazaj, ni pa nujno... Če vzidaš dodatno dozo, lahko preko vseh doz daš čez eno masko in prekriješ tisto gipsanje.

Take miniaturne zadeve natlačene v majhno dozo in napetost 400V je težko združljivo, hitro gre lahko kaj narobe in bo kar fajn usekalo notri, zato sem predlagal, da narediš dodaten prostor.

Ugibam, da imaš v zidu PPR kabel ali kaj podobnega, da nimaš napeljanih cevi pod ometom? Če slučajno cevi imaš, napelji dodatno ničlo.

Mimogrede, v omari sem našel nekaj malih transformatorčkov z navitjem 440/24 dimenzije EI jedra 39x33mm višina transformatorja 32mm. Tak transformator seveda lahko priklopiš na 400V, ven dobiš malo manj kot 24V, vendar je napetost v prostem teku pri tako majhnih transformatorjih višja tudi za 30%, tako da bi po usmerjanju in glajenju dobil kar okoli 50V DC, to napetost potem ustrezno znižaš s kakšnim DC/DC ali pa kar s 5V stabilizatorjem, ki mu na vhodu dodaš zener diodo ali več, da dosežeš dovolj nizko vhodno napetost stabilizatorja.
Če te zanima, mi pošlji e-mail

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
garaža
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Avg 2015 8:05
Prispevkov: 12
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:

Seveda lahko uporabiš 2 mala 50Hz transformatorčka 230V, oba primarja vežeš zaporedno, tako boš dobil navitje za 460V, sekundarja pa vežeš vzporedno, vendar pazi na smer navitja!


Nimam transformatorjev ampak imam pretvornik 220V AC / 5V DC (https://www.aliexpress.com/item/1018666626.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dmgEA1K). Lahko primar obeh vežem zaporedno, sekundar pa vzporedno (enaki polariteti skupaj)?

Bi bilo potrebno kako reducirat morebitno razliko na sekundarjih ob vzporedni vezavi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 723
Aktiv.: 11.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE, switcherjev ne moreš vezat zaporedno (lahko, ampak sploh ne bo v redu) na primarju, zato sem jasno napisal, da moraš uporabiti 50Hz transformatorčke. Switcher napajalnik ni transformator, res pa je, da je v njem visokofrekvenčni transformatorček, delovanje je drugačno, tudi tvoja shema zgoraj vebuje simbol transformatorja, switcher napajalnik ima drugačen simbol.

Klasične transformatorje lahko vežeš na način opisan zgoraj, ker deluje samoregulativno, napetost in obremenitev se uravnoteži sama, zaradi lastnosti in vezave.

Če imaš tako rad aliexpres, poišči in kupi napajalnik na 400V, seveda če obstaja tako majhnih dimenzij.
Že 230V switcher ima v notranjosti 330V DC napetosti... 400V switcher bo imel že blizu 600V DC

Vse ostalo sem napisal že v prejšnjem odgovoru, tako da z moje strani je zaključeno, ker novih podatkov nisi navedel.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
garaža
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Avg 2015 8:05
Prispevkov: 12
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2019 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za obrazložitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1058
Aktiv.: 8.74
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 2:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma ne vem zakaj se toliko komplicira.

Če ima že switcher iz 230V~/5Vdc ima ta v sebi itak že usmernik iz 230~ na 320V DC pred "chop-anjem". Torej rabi samo še dve 1N4007 diodi vezani z nasprotno polariteto ( ->*<-). Zunanja priključka obeh diod veže na menjalnem stikalu na oba "različna" izvira/fazi z 230~, na switcher pa pelje iz sredinske točke med diodama (*) na switcher in njegovo preostalo žico vzame iz nule. Pa ima ta switcher vedno napajanje. Wink

Bi šlo tako? Mr. Green ... tako je, če preveš šolani ne znajo več enostavno mislit d'oh! ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sscott
Član
Član



Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Prispevkov: 1133
Aktiv.: 8.53
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malo preberi kaj je napisal. ni nule.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član



Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Prispevkov: 613
Aktiv.: 7.12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A kaj takšnega ti pa ne ustreza?
Po moje je temu napajalniku vseeno, koliko faz ima priklopljenih.
https://www.ebay.com/itm/SANMIN-AC-DC-380V-To-5V-3W-Three-phase-Four-wire-Switching-Power-Supply-Module/202828586142?hash=item2f39869c9e:g:-j4AAOSwFFVd19~U
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 723
Aktiv.: 11.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

garaža je napisal/a:
Pozdravljeni,

Za koliko bi prodali transformator440/24V in ce posljete po posti?

Hvala za odgovor in lp

Tole sem dobil na ZS in ker očitno ne znaš brat... , napisal sem ti, da mi pošlji e-mail !!!
Na ZS sporočila ne odgovarjam, no, ker sem na forumu delno blokiran tudi ne morem odgovoriti, tako da me to sploh ne gane.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
garaža
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Avg 2015 8:05
Prispevkov: 12
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shmandi je napisal/a:
A kaj takšnega ti pa ne ustreza?
Po moje je temu napajalniku vseeno, koliko faz ima priklopljenih.
https://www.ebay.com/itm/SANMIN-AC-DC-380V-To-5V-3W-Three-phase-Four-wire-Switching-Power-Supply-Module/202828586142?hash=item2f39869c9e:g:-j4AAOSwFFVd19~U


Zanimiva stvar, bi pa rabil malo pomoči glede vezave. Glede na to, da nimam na razpolago nule bi moral priklopit eno fazo na L1 drugo pa na L2 ali L3?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 52 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group