www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Varilni inverter varko 1205 , padel v nezavest ali spustil ?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ljubohor
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 11:28 pm    Naslov sporočila:  Varilni inverter varko 1205 , padel v nezavest ali spustil ? Odgovori s citatom

Pozdravljeni vsi forumaši ,poreboval bi vašo pomoč oziroma nasvet glede inverterja Varko 1205 od varstroja. Imam omenjeni aparat , ki je star cca 8-9 let in je do sedaj deloval brezhibno . uporabljam ga bolj malo , (pač po potrebi za domačo uporabo ). Pred kratkim sem hotel zvariti okvir za vrata , ko sem okvir spikal , sem nastavek z elektrodo odložil vstran in hotel okvir obrniti , da bi ga zvaril še z druge strani,,ko je nenadoma dvakrat počilo , pa ne premočno . Aparat od takrat ne deluje ko ga vklopim gori samo lučka , za omrežno napetost na stikalu zadaj .Spredaj kjer je gumb za regulacijo amperaže in dioda ki označuje delovanje , ter dioda ki kaže pregretost se ne dogaja nič. Mislil sem , da je mogoče prekinjen dovodni kabel napetosti , sem aparat odprl , zmeril sem kabel in ugotovil , da je izpraven . Prej , ko sem aparat vključil ,je po par sekundah vklopil rele , sedaj se ne dogaja nič , napetost 220v je samo na sponkah priključka na vezje , drugih napetosti na vezju ni zaznati . Na graetzovem mostičku ( vsaj mislim ,da je to , to ),ni zaznati nobene napetosti . Mogoče ni nič strašnega !? Nikjer ne najdem podatkov o napetostih v vezju , niti merilnih mest .Moje znanje elektronike je bolj osnovno , zato se obračam na vas , če ima morda kdo izkušnje z podobnimi težavami . L.p. Ljubo
_________________
Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1227
Aktiv.: 14.27
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj slik notranjosti bi povedale več kot besede. Ali pač.
Mogoče se je življenja naveličal samo kak vhodni filter (kondenzator), varovalka, ntc/ptc.... Lahko je pa kaj več.
Na ElektroTanya je načrt za 1405. Mogoče zna biti podobna notranjost.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljubohor
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2019 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni , res je ,bom v kratkem poslikal in probal prilepit .sedaj je tema in aparat je v garaži . Ali ima varovalko ? Kolikor sem jaz gledal je ne najdem , Piše sicer ,da ima počasno 16A varovalko ampak ta je mišljena v omrežju. Drugače pa nič ni videti skurjeno na vezju in nič ne smrdi po zažganem . zanimivo je to ,da je nehal delovati ,ko nisem varil . L.p. Ljubo
_________________
Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljubohor
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK , točno takšen aparat je znotraj in zunaj .Ima pa samo dva kondenzatorja C44 in C46 in en usmerniški mostiček D1 . Sedaj sem komaj pogledal , hvala za povezavo! L.p. Ljubo
_________________
Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4086
Aktiv.: 24.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri napetost na 470 uF elektrolitih za graetzom. Morala bi biti nad 300V DC, če te napetosti ni, je crknil PTC upor R2. Ko izključiš aparat iz omrežja, te elktrolite sprazni preko 60 - 100 W žarnice. Sicer imaš možnost dobiti krepko po prstih, ali pa med meritvami skuriti instrument, pa še kaj. Med popravilom, priklopi aparat na omrežje preko 60 W žarnice, če je kje kaj v stiku, ne bo pokalo, ampak bo žarnica ves čas svetila na polno. Potrebuješ torej dve žarnici. Eno za napajanje aparata med servisiranjem, eno za praznjenje elektrolitov po izklopu in pred meritvami elementov.

lp Jože

_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljubohor
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvet , tudi jaz sumim ptc upor , Ker na gretzu ni nobene napetosti , Razen , če merim tako , da je eno tipalo instrumenta na mrežni sponki z drugim pa potem dobim 220V na masi oziroma na kondenzatorju odvisno pač kje je faza ali nula.Ali mogoče veste kakšen bi naj bil upor na izpravnem ptc-ju.Kolikor sem pogledal na datashet je upor B752 in naj bi imel upornost 80 ohm. Ali bi lahko dal začasno , samo za kratek preizkus , namesto ptc-ja varovalko ali pa kar s cekasom navit upor 80 ohm.?
_________________
Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 640
Aktiv.: 10.89
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za test lahko namesto PTC daš žarnico 230V(je prav tako PTC) niti ni važno koliko W.
_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljubohor
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok . hvala vsem za odgovore . Sedaj pa grem probat nekaj naredit.Če pa bo delalo ko sprobam z žarnico namesto ptc-ja ,bi bilo verjetno dobro zamenjati zraven ptc-ja ,še oba kondenzatorja 470uF 400V ?Bom pa poročal na vsak način . L.p. Ljubo
_________________
Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4086
Aktiv.: 24.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Za test lahko namesto PTC daš žarnico 230V(je prav tako PTC) niti ni važno koliko W.


To ne bo čisto držalo. S prešvoh žarnico se aparat niti vklopil ne bo, s premočno pa bo pokalo, če je kaj v stiku. 60 Watna se je izkazala kot optimalna.
Če bo uporabil 60 W žarnico, kot sem mu svetoval, lahko za test PTC tudi premosti, ni potrebe za dvema žarnicama v seriji.

_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4086
Aktiv.: 24.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PTC najbrž ni crknil zaradi elektrolitov. Najverjetneje ga rele za vklop ni pravočasno premostil. To se rado zgodi, če je varilni kabel ali elektroda ob vklopu aparata sklenjena z maso. Čez nekaj časa PTC spusti dušo.
_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 640
Aktiv.: 10.89
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj optimalna žarnica je res 60W, lahko tudi 100W, drži.

Če so IGBT tranzistorji prebiti, se veliki elektroliti ne napolnijo, rele se ne vklopi, PTC se greje... in ker je PTC, se upornost toliko zviša, da se tok spusti na varno mejo, ampak še vedno ni dimenzionirano za trajno.

Preverjeno se vklopi tudi z žarnico 230V 10W za hladilnik ali štedilnik, elektroliti se počasi napolnijo, šele potem vklopi rele, potem je PTC (oziroma žarnica) itak prevezan.

Seveda ne bo premočna tudi 150W ali celo 500W ali več, ker ta PTC upor omeji vklopni tok pri praznih elektrolitih, žarnica namesto PTC pa tudi, le v primeru močne žarnice se bodo elektroliti zelo hitro napolnili, pokalo pa ne bo, kvečjemu lahko žarnica na polno zasveti.

V nekaterih primerih je lahko prebit tudi gretzov mostič, sem že imel tak primer, enako zgoraj s prebitimi IGBT-ji.

Za vklop porabnikov, ki so v okvari in jih imam na servisu, pogosto namesto zaporedne žarnice uporabljam linearni upor v obliki močnostnega upora ali grelca. Hladna ugasnjena žarnica ima zelo nizko upornost in še vedno ob vklopu spusti nekajkrat večji tok kot grelec z enako nazivno močjo. PTC karakteristika žarnice je za take namene pogosto neprimerna, predvsem velja za kakšne male switcher napajalnike.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljubohor
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno sem prišel iz garaže , kjer sem poskušal narediti vse tako , kot ste mi svetovali. 100 vatno žarnico sem vezal , kot stikalo na dovodni kabel . Ko sem vklopil aparat je žarnica zasvetila skoraj z polno močjo potem pa počasi ugasnila .Drugo 60 vatno žarnico sem pa imel namesto instrumenta.Ko sem priklopil žarnico vzporedno ptc -ju , je žarnica gorela , potem sem ptc odlotal in , ko sem priklopil žarnico namesto njega je še vedno gorela z enako močjo , kot prej . Izmeril sem upornost ptc-ju, katera je znašala slabih 128 ohmov , ptc ima oznako B754 in je verjetno izpraven. Ker je moj aparat 1205 z varilnim tokom od 5-115A , predlagana shema pa je od aparata 1405 in ima verjetno večji varilni tok, mislim , da je razlika v elementih , kar se pa tiče tiskanega vezja pa je verjetno enako , kot moje . Na kondenzatorjih ni nobene napetosti , tudi na gretzu ni napetosti. ko sem žarnico povezal z fazo priključka in z enim delom priključka tuljave releja so se vklopili ventilatorji in dioda , ki označuje delovanje je malo svetila na priključkih varilnih kablov ni bilo zaznati nobene napetosti. to je to zaenkrat z moje strani , če pa imate še vi morda kakšno idejo pa prosim na dan z njo. L.p. Ljubo
_________________
Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1227
Aktiv.: 14.27
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz mislim, da je PCT B754 med živimi, če si izmeril tako upornost. Če ne bi izmeril nikakršne upornosti, bi pa bil problem. Smile

Ker je PTC preživel potem bi (po shemi od 1405) moral imeti na izmeničnih priključkih graetza 230V~, na enosmernih priključkih graetza +/- pa (ker imaš za njim elektrolit) za koren iz 2 večjo enosmerno napetost, cca. 320V=.
Če je nimaš je samo še ena varianta, da je prekinjena ena ali več diod v notranjosti graetza.
Odspajkaj ga in pomeri.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljubohor
Član
Član



Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07
Prispevkov: 29
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2019 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen , problem je v tem da ne dobim izmenične napetosti na gretz , vsaj ne na obe izmenični sponki mostička , zgubi se takoj za dušilko za R1 ,zanimivo je tudi , da gori žarnica na sponkah ptc-ja ,ali bi mogoče bil kriv rele ? Ptc pabi lahko zagrel sedaj .ko je še zunaj ,da vidim ,če bo narasla upornost ,če bo , potem ga lahko definitivno izključimo , kot krivca . Po drugi strani si pa mislim da , če bi bili defektni igbt-ji bi vseeno moral dobiti vsaj izmenično napetost na gretz ? L.p. Ljubo
_________________
Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 227 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group