www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Slike Weller WR 3M

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
EVtester
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 22 Nov 2019 21:55
Prispevkov: 7
Aktiv.: 10.29

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 6:42 pm    Naslov sporočila:  Slike Weller WR 3M Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Že precej časa spremljam ta forum, vendar nikoli nisem imel potrebe po registraciji. Sedaj sem pa dobil eno spajkalno postajo v popravilo kot je omenjeno že v naslovu. Nikjer ne najdem kakšne slike glavne matične plošče. Zanima me, če si mogoče kdo lasti omenjeno postajo in bi bil tako prijazen, da bi jo odprl in poslikal (dobre slike, kjer so vidni napisi na komponentah) matično ploščo, predvsem me zanima del s triaki. Lahko mi pošlje tudi na ZS.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 584
Aktiv.: 4.25
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče si tukaj kaj pomagaš ....pa še nekaj o WR 2.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
EVtester
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 22 Nov 2019 21:55
Prispevkov: 7
Aktiv.: 10.29

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda sem to že videl in če bi bile slike v redu, da se da prebrati naziv komponente, ne bi tukaj spraševal. WR 2 je čisto druga zgodba, ji manjka še veliko komponent, da postane WR 3.

Sicer pa vseeno hvala za predlog in odgovor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1227
Aktiv.: 14.27
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2019 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hitro lahko ugotoviš, če je sploh druga zgodba.
PCB od WR3 mi deluje zelo podobno, če ne celo enako kot WR2, le da je uporabljeno več elementov, ker gre za drug model, saj ima več izhodov.
Mislim, da so vsaj tisti elementi, ki so na plati WR2 tudi na istih pozicijah na plati WR3. Nenazadnje znajo biti tudi oznake čipov enake.

Kaj ko bi naredil nekaj ostrih fotografij pcb-ja ("matične plošče") tvojega WR3M in fotke čipov, triakov in regulatorjev (v TO-220 ohišju) ter ostalih smd elementov in jih primerjal s sliko pcbja za Weller WR2 z linka, ki ti ga je dal @arksi. Tam se lepo vidijo oznake, saj so dodatno napisane na sliki.

Ampak dvomim, da ti bo to kaj pomagalo, saj si te linke in njih slike že videl in ti niso bile v pomoč.
Ali pač, zdaj.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
EVtester
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 22 Nov 2019 21:55
Prispevkov: 7
Aktiv.: 10.29

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2019 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja v bistvu je enak samo PCB. Manjka mu pa še veliko komponent. WR3 ima dodatno še elektromagnetni ventil in mini kompresor za vakuumsko pinceto. Kot si rekel @DusanK ima tudi več triakov, saj podpira tudi ročke z dvojnim grelcem. Za vsak grelec svoj triak, se pravi 2 na kanal, prav tako podpira 12V ročke in tudi tukaj se uporabljata 2 triaka na kanal. Skupaj ima WR3 10 triakov.

Problem pri moji postaji je bil, da jo je nekdo že popravljal in ni uporabil enakih triakov na 2 pozicijah. Ta dva linka, ki jih je prilepil @arksi nista bila neuporabna saj sem s tega ugotovil, da je na poziciji 2 uporabljen triak BT138X, jaz pa sem imel nekega x. Ostalih 8 je bilo enakih. Ker sem že odprl nekaj Wellerjevih postaj vem, da vedno uporabljajo enake triake. Tako sem prišel do sklepa, da so vsi uporabljeni triaki BT138X. Prav tako, sem s prvega linka videl, da so očitno v novejših letnikih postaj dodajali elektrolitski kondenzator na napetostni regulator, verjetno za stabilizacijo napetosti ob polni obrementivi kanalov. V moji postaji le tega ni bilo.

Če bi kdo potreboval slike WR3 postaje, lahko izrazi željo v ZS in mu jih pošljem z veseljem. Verjetno bi se z malo sreče dalo tudi WR2 predelati na WR3 vsaj kolikor imam jaz izkušenj z Wellerjem uporabljajo enak software, če postaja bazira na istem mikrokrmilniku. Recimo WR2 in WR3 verjetno uporabljata enak SW vendar je WR2 omejen pri hardware-u. Če bi dodal še manjkajoče komponente, bi stvar začela delovati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 227 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group