www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenapetostna zaščita za kabelski TV

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xerces8
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 14 Feb 2015 18:58
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.11
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 12:31 am    Naslov sporočila:  Prenapetostna zaščita za kabelski TV Odgovori s citatom

Živjo!

Ker rado bliska (in je že uničilo TV) na tem območju, iščem prenapetostno zaščito za antenski kabel (in tudi električni, čeprav se mi zdi, da je antenski večji problem).
Imamo kabelsko TV od Telemach-a.

Sem poskusil Iskrin ZES-76 TEL-TV a preveč oslabi nekatere frekvence, posledičmo eni TV kanali ne delajo sploh, ali pa imajo vidno slabšo sliko kot brez zaščite.

Drug problem je na drugem TV, ki ima preko Telemach-ovega box-a, ki ima F konektor namesto klasičnega antenskega.


Torej:
- kakšna zaščita, ki ne oslabi preveč TV kanalov?
- Kaj za F konektorje? "navadna" zaščita plus pretvornik iz IEC konektorja na F? Ali zaščita, ki že ima F? Katera? Ker nobene take nisem našel, sploh v fizični trgovini ne.
- imamo tudi kabelski modem, torej mora zaščita prepuščati ustrezne signale v obe smeri

Lp in Hvala!
David
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 700
Aktiv.: 11.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koax kabelska od Telamacha je dobro ozemljena, zato prenapetosti iz te kabeske zagotovo ne dobiš. Če imaš težave s prenapetostjo, je lahko težava s tvojim elektro priključkom oziroma imaš slabo inštalacijo, slabo ozemljitev, nekaj ni v redu s tvojo električno napeljavo. Če meniš, da imaš električno napeljavo narejeno po pravilih in je ozemljitev res dobra in imaš tudi ničlo na dovodu v hišo ozemljeno in ima elektro na splošno dobro ozemljeno ničlo, potem ne bi smelo biti težav. Oplet kabelske ko pride v hišo, bi moral povezati na skupno ozemljilo, torej prvi ločilni koaks spoj, bi moral kovinski del povezati s tvojo glavno ozemljitveno točko. Če so vsi našteti pogoji izpolnjeni, prenapetostne zaščite na kablu ne rabiš, če imaš EON box je itak njihov in če crkne ti ga menjajo...
Nekatere prenapetostne zaščite lahko oscilirajo na nekaterih frekvencah, to je glavni problem in ne to, da dušijo ali slabijo nekatere frekvence. Seveda morebitne oscilacije povzročajo take motnje, da je videti, kot da je signal oslabljen, potem določeni TV programi, ki so na isti frekvenci, ne delujejo. Da je slika slaba na digitalnem signalu je krivda na Telemachu, ker je bitrate premajhen in je slika že v štartu slaba in ni odvisna od prenapetostne zaščite. Če je napaka na zaščiti, se ti bo slika kockala.
Pomembno je, da imaš izenačene potenciale mase kabelske in tvoje ozemljitve v hiši.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2175
Aktiv.: 15.10
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 7:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ničle nihče ne ozemlji, razen na Bledu se najdejo kaki.

F konektor je mnogo boljša opcija za povezavo, kot klasični priključek.

Vprašaj Iskra zasčite oz Raycap če imajo bolj profesionalno izvedbo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 700
Aktiv.: 11.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda da je Elektro Gorenjska izjema in samo na Bledu ničlo povezujejo z valjancem v trafo postaji, na nekaterih drogovih, v razdelilnih omaricah zemeljskega kabla, ...

Telemach ima svoje po večini kovinske omarice ozemljene, prav tako imajo ozemljene njihove "škatlice".

Prenapetostna zaščita ZES-76 ima oplet koaksa priključen na ozemljitveni priključek vtičnice.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2175
Aktiv.: 15.10
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
... dobra in imaš tudi ničlo na dovodu v hišo ozemljeno...


To si ti nekaj čaral doma, nihče si ne združuje valjanca in distribucijske nule doma.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 700
Aktiv.: 11.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Citiram:
... dobra in imaš tudi ničlo na dovodu v hišo ozemljeno...


To si ti nekaj čaral doma, nihče si ne združuje valjanca in distribucijske nule doma.

Ne bo držalo, dovod do hiše je naredil Elektro Gorenjska.
Dovod elektrike v hišo imam po zemlji, poleg zemeljskega kabla je tudi valjanec. Zemeljski kabel je priključen na zračni kabel na drogu, saj je po naselju glavni vod in večina priključkov po zraku. Valjanec je skupaj s kablom potegnjen do zračnega kabla kjer je priključen na ničlo, prav tako je valjanec priključen na ničlo v moji zunanji priključni omarici PMO. Kabel in valjanec gre od moje PMO naprej po zemlji do soseda kjer je v PMO ničla kabla ponovno povezana z valjancem. Meni se je tudi zdelo čudno, na moje vprašanje zakaj tako, so odgovorili da z valjancem ščitijo ničlo in da imajo tudi po drogovih na vsakih nekaj drogov valjanec po drogu, ki je priključen na ničlo in potegnjen v zemljo... torej je ničla ozemljena na vsakih recimo 100m.

Marsikje imajo po hišah ničenje in če ničla ni ozemljena, potem se preko prenapetostne zaščite naredi "ground loop" preko kabelske, fajn ane.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 39 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group